Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská letiště se připravují, od pondělí 23. listopadu přílet jenom s PCR testem

20. 11. 2020

letiste-se-stanem.jpg

Kanárská letiště se již od této středy připravují na kontrolu PCR testů u cestujících z rizikových zón a na testování těch osob, které testy nebudou mít. Míru rizikovosti jednotlivých evropských zemí určuje "evropský semafor". 

Ve středu začali pracovníci společnosti AENA (správce letišť) a zdravotníci připravovat logistiku, která zahrnuje jednotlivé boxy pro provedení testů, čekárnu a izolaci pro případ pozitivního nálezu. 

Španělská vláda vyžaduje od pondělí 23. listopadu 2020 od všech cestujících, kteří do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy přijíždějí z rizikových oblastí, PCR test na přítomnost COVID-19 s negativním výsledkem (informovali jsme dříve ZDE). Test má platnost 72 hodin od výtěru, tedy musí být proveden tak, aby 72 hodin neuplynulo do doby kontroly na kanárském letišti. 

V letištních halách byl rovněž vytvořen prostor s boxy a čekárnami, kde se budou provádět rychlotesty na antigeny u těch, kteří přicestují do Španělska bez protokolu o testu PCR, nebo s testem, který má propadlou platnost, případně s testem, který nebude ve španělštině nebo angličtině. Tito cestující, kromě toho, že budou muset absolvovat rychlotest, se vystavují i hrozbě vysoké pokuty. Až 6 tisíc eur. 

Doklad o provedení PCR testu musí být originál, musí být napsán ve španělštině nebo angličtině, v papírové nebo elektronické podobě a musí obsahovat alespoň jméno a příjmení cestujícího, číslo pasu nebo identifikačního čísla osobního průkazu, opravňujícího k cestování po schengenském prostoru, datum dokončení zkoušky, identifikační a kontaktní údaje střediska, které provedlo analýzu, použitou techniku ​​a negativní výsledek testu. Identifikační dokument (OP nebo cestovní pas), který je uveden ve formuláři sanitární kontroly, se musí shodovat s identifikačním dokladem uvedeným v certifikátu o PCR testu.

Cestující s platným potvrzením o PCR testu a vyplněným formulářem sanitární kontroly včetně získaného QR kódu budou moci bez problémů opustit letiště, samozřejmě pokud u nich nebude při absolvování kontroly tělesné teploty a kontroly vizuální zjištěn příznak podezření na Covid-19. V takovém případě budou na letišti zdarma podrobeni rychlému testu na přítomnost antigenu.

Doplnění redakce

Seznam zemí s nízkým rizikem nákazy podle českého ministerstva zdravotnictví naleznete ZDE. Aktualizace každý pátek. DŮLEŽITÉ pro informaci, zda po návratu do ČR musí cestující z Kanárských ostrovů absolvovat testy nebo karanténu. Pro týden od 23. do 30. listopadu 2020 jsou Kanárské ostrovy s nízkým rizikem. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist