Jdi na obsah Jdi na menu
 


Při vstupu do Španělska bude od 23. listopadu 2020 nutný negativní PCR test

11. 11. 2020

evropsky-semafor.png

Španělsko bude od 23. listopadu 2020 vyžadovat od mezinárodních cestujících z rizikových zemí, jejichž konečným cílem je letiště nebo přístav na španělském území, bez ohledu na jejich národnost nebo zemi původu, negativní PCR test  provedený 72 hodin před vstupem. Testy se budou provádět v zemích původu a nikoliv na letištích a přístavech ve Španělsku. 

Cestovní kanceláře, letecké nebo námořní dopravní společnosti a zprostředkovatelé, kteří prodávají letenky a zájezdy, musí nyní informovat cestující o tomto novém požadavku španělské vlády.

Vyhláška bude zítra zveřejněna v Úředním státním věstníku, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví. Španělsko tak reaguje na špatnou epidemiologickou situaci a současně "slaďuje" postup s ostatními evropskými zeměmi. (Zveřejněná vyhláška ze dne 12.11.2020 ZDE)

Formulář zdravotní kontroly, který musí všichni cestující vyplnit před vstupem do Španělska, bude obsahovat otázku, zda cestující má k dispozici PCR. Doklad o testu musí mít cestující u sebe v papírové nebo elektronické podobě a vyhotovený ve španělštině nebo angličtině.

Pokud cestující nevyplní formulář zdravotní kontroly elektronicky a nezíská QR kód prostřednictvím webové stránky www.spth.gob.es nebo mobilní aplikace Android a IOS, může si ho vytisknout a vyplnit ručně a předložit spolu s protokolem o PCR testu při vstupní kontrole. 

Nové španělské opatření je v souladu s evropským doporučením ze dne 13. října 2020, které členským státům doporučilo, aby svá omezení cestování v rámci EU zakládala na epidemiologické situaci a stanovila barevný kód podle zón, aby se tak zabránilo "roztříštěnosti a zvýšila se transparentnost a předvídatelnost pro občany.“

Na základě tohoto doporučení musí jednotlivé státy poskytnout řadu údajů Evropskému středisku pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC), které každý týden ve čtvrtek aktualizuje evropskou mapu koronaviru podle výskytu kononaviru v jednotlivých regionech. (aktuálně jsou Kanárské ostrovy i Česká republika rizikové země v tzv. červené barvě)

Tímto opatřením centrální španělské vlády, o zavedení povinnosti předložení negativního PCR testu při vstupu do země od 23/11/2020, se s největší pravděpodobností od 23/11/2020 ruší opatření kanárské vlády o povinnosti předložit negativní test při ubytování - informovali jsme ZDE. Testy při ubytování na Kanárských ostrovech je tedy nutné předkládat jen od 14. do 23. listopadu 2020. Od 23. listopadu je již nutné mít negativní PCR test a předložit ho na letišti nebo v přístavu. 

 

Důležité odkazy

Seznam zemí podle míry rizika českého ministerstva zdravotnictví, aktualizace v pátek - ZDE

Evropský semafor, aktualizace čtvrtek - ZDE

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

PCR test i pro děti?

(Petra, 29. 11. 2020 9:37)

Dobrý den, sháním informaci zda jsou od testu osvobozeny malé děti a do jakého věku? Chystáme se na Kanáry za necelé dva týdny. Děkuji

Re: PCR test i pro děti?

(Alena, 12. 1. 2021 14:10)

Výsledek testu se nevyžaduje od osob mladších 6 let! Viz stránky ministerstva.

 

 

 
TOPlist