Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledy se hnuly, silnice na západním pobřeží se nakonec dostaví

19. 1. 2015

silnice-gc-200-tunel.jpg

Není to ani 24 hodin, co jsme  informovali (ZDE) o kritické situaci na silnici GC-200 na západním pobřeží. Tato silnice spojuje města La Aldea a Agaete a její bezpečný provoz narušují časté sesuvy půdy a pády balvanů. 

Ještě včera nebyla žádná informcae, že by se situace měla nějakým směrem pohnout. Peníze na výstavbu silnic je totiž problém v celém Španělsku, natož na kanárských ostrovech. Zřejmě ale pohrůžka násilným vniknutím do sídla kanárské vlády, kterou minulý čtvrtek oznámili všichni radní za město La Aldea včetně starosty, či hrozby dalších protestů občanských sdružení, donutilo sednout za jeden stůl zástupce kanárrské vlády a vlády ostrova Gran Canaria. Výsledkem je pak dohoda, uzavřená včera v pozdních odpoledních hodinách, že silnice bude otevřena alespoň v jednom ze dvou úseků v létě příštího roku. 

Provoz na úseku mezi La Aldea a El Risco však bude průjezdný jen v jednom ze dvou projektovaných tunelů, oznámil to ministr veřejných prací ostrovní vlády Carlos Sánchez (PP) a ředitel silniční sítě kanárských ostrovů Juan Ventura. Radost z tohoto oznámení trochu zakalila reakce starosty města La Aldea, José Miguel Rodríguez (NC), který ji označil za nedostatečné řešení. Stejného názoru je i občanské sdružení Foro Roque Aldeano.

Vláda ostrova Gran Canaria na výstavby této etapy silnice přispěje částkou 10 milionů euro. V roce 2015 se prostaví celkem 13,7 milionů euro, z toho 5 dá vláda Gran Canaria a 6,7 milionů kanárská vláda, zbývající peníze jsou už k dispozici. Celkem na dokončení zprovoznění alespoň jednoho tunelu je nutných 30 milionů, ty budou dozajištěny v roce 2016 v poměru vláda Gran Canaria 5 milionů a kanárská vláda 12 milionů. 

Pokud by měla být silnice zprovozněna v obou tunelech, bylo by nutných ještě dalších 8 milionů euro. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist