Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meteorologové vyhlásili červený stupeň nebezpečí

28. 11. 2014

vystraha-rojo-28_11_2014.jpg

Poslední aktualizace 29.11.2014 v 11:45:

Atlantická fronta se uklidnila, sluníčko svítí, vítr již fouká jen jako obvykle, turisté i domácí canarios se už sluní u bazénů, meteoslužba AEMET snížila výstrahu z červené na oranžovou a tak končíme naši reportáž. Na Gran Canaria se vše vrací do normálu a sčítají se škody. Meteorologové však stále varují před vysokými vlnami na severním pobřeží a nárazy větru, především ve vyšších polohách. 

Děkujeme Vám všem za pozornost. 

Aktualizace 29.11.2014 v 08:40:

Po nočním uklidnění se do Maspalomas vítr vrátil s nezměněnou silou. Na řadě místr ostrova intenzivně prší, zejména v horách. Zde v Maspalomas svítí slunce. Vítr fouká západní, v nárazech o rychlosti kolem 45 km/hod. 

Aktualizace 28.11.2014 v 21:30:

Jako mávnutím kouzelného proutku přestalo před 10 minutami v Maspalomas  foukat. Aktuálně máme vítr o rychlosti 4,8 km/hodinu. Aktuální počasí v Maspalomas je možné sledovat ZDE

Provoz na GC-1 v lokalitě La Laja, je už po sesuvu kamenů opět obnoven. 

Aktualizace 28.11.2014 v 18:50 :

Kompletní shrnutí dnešního počasí a následků silného větru a deště a vln najdete ve zprávách kanárské TV ZDE

Letecká společnost BINTER Canarias, zabezpečující lety mezi ostrovy, to pro dnešní den vzdala a zrušila zbylé lety. Zda se bude létat v sobotu se rozhodne nad ránem. 

Na dálnici GC-3 došlo k pádu velkých balvanů. FOTO

V horách na ostrově La Gomera (Garajonay-mapa) naměřili dnes ve 4 odpoledne vítr o rychlosti hurikánu - 158 km/hodinu. 

Ostrovní vláda Gran Canaria zrušila všechny své akce. 

Centrála 1-1-2 zatím hlásí pouze popadané stromy nebo nestabilní plechové boudy či ploty. 

Aktualizace 28.11.2014 v 14:20 :

Byly odkloněny další 3 lety z letiště na Lanzarote. Letadla přistála na Gran Canaria. 

Celkem bylo již zrušeno 64 vnitrozemských i mezinárodních letů. 

Občané přetěžují linku 1-1-2 zbytečnými dotazy. Centrála pro mimořádné situace upozorňuje, že číslo 1-1-2 je pro hlášení mimořádných událostí a nebezpečí, pro dotazy je číslo 012. 

Aktualizace 28.11.2014 v 13:00 :

V přístavech na severním pobřeží kanárských ostrovů se dnes po šesté hodině večerní očekávají vlny o výšce přes 7 metrů. ZDE

Letiště na ostrovech La Palma, La Gomera a El Hierro jsou uzavřená, všechny lety jsou odkláněny. 

Rejdařství FredOlsen informuje o aktuálních změnách na svém facebooku

Letecká společnost Canaryfly, která létá výhradně mezi ostrovy,hlásí zrušení letů PM616, PM621, PM783, PM784, PM787 a PM788

Aktualizace 28.11.2014 v 11:40 :

Všechny lety mezi ostrovy jsou s okamžitou platností zrušeny. 

Univerzita Las Palmas zrušila s okamžitou platností všechny přednášky do odvolání. 

Ve středu ostrova stále silně prší. Silnice GC-210 mezi Artenara a Tejeda je stále kvůli závalu uzavřená, aktuálně byla uzavřena i silnice GC-217 mezi Artenara a Fagajesto. 

Rejdařství Fred Olsen ruší dnes v 19 hodin spoj Tenerife - La Palma. 

Aktualizace 28.11.2014 v 10:50 :

Rejdařství ARMAS zrušilo první trajekt, mezi Tenerife a El Hierro. 

Společnost BINTER oznámila, že letiště La Palma, El Hierro a La Gomera se kvůli větru nedají používat a v nejbližší době budou uzavřena. 

Vláda zrušila dnešní odpolední výuku ve všech školách. 

Původní informace

Národní meteorologická služba AEMET vyhlásila na základě aktuálního vývoje počasí pro většinu kanárských ostrovů nejvyšší stupeň nebezpečí - extrémní riziko (aviso rojo). Oblasti s červeným nebezpečí jsou vyznačeny na mapě, Na ostatním území platí druhý stupeň nebezpečí - oranžový. 

Výstraha platí okamžitě pro ostrovy Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma a El Hierro a zůstává v platnosti i pro sobotu. 

Aemet předpovídá silné deště  a mimořádně silný vítr, který může dosahovat rychlosti až 130 km/hodinu.

Vláda kanárských ostrovů vydala včera varování obyvatelstvu, informovali jsme ZDE

Výhled na dnešní den není optimistický. Aemet předpovídá zataženo a déšť. Srážky mohou být lokálně velmi silné a mohou způsobovat záplavy a sesuvy půdy. Extrémní nárazy větru se zatím registrují jen ve středních výškách. teploty na Gran Canaria se mají držet mezi 19 a 23 stupni. 

V moři se budou tvořit velmi vysoké vlny a vlnobití se stále zvyšuje. na severozápadu od kanárských ostrovů již vlny dosahují výšky 4-6 metrů a vysoké vlny zasáhnou i jižní části ostrovů, ačkoliv vítr je severozápadní. Na Gran Canaria jsou vlny aktuálně na severu ostrova třímetrové, na jihu dvoumetrové. 

Centrála 1-1-2 již hlásí první polomy a uzavírky silnic, zatím na Tenerife. . 

Podle upřesněných předpovědí směrování atlantické fronty bude nejvíce zasažena Tenerife. Oblasti měst Santa Cruz a La Laguna. Na sousední Gran Canaria se připravuje na silný vítr hlavní město Las Palmas. nejsilnější vítr se očekává na vrcholcích hor Gran Canaria. 

Vláda znovu žádá obyvatele, aby se vyvarovali zbytečného rizika a pokud nemusí, nejezdili do zasažených oblastí. Varuje také cizince - turisty před cestováním za účelem fotografování a pozorování moře. Obyvatelé by se měli vyvarovat rybolovu a pohybu na pobřeží. 

10:15 : na severním pobřeží Gran Canaria naměřili aktuálně vítr o rychlosti 80 km/hod., na vrcholcích hor 90 km/hodinu. Města na severu Tenerife přistupují k uzavírání městských parků, hřbitovů, sportovišť a pláží (například la Laguna). 

Na ostrově El Hierro byly s okamžitou platností uzavřeny všechny školy

Všechna letiště a přístavy na kanárských ostrovech zatím přijímají a odbavují všechny lety a lodě. 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist