Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pátrání po vrtulníku převezme speciální robot

30. 3. 2014

vrtulnik-ponorka.jpeg

Pátrání po vrtulníku, zmizelém ve vodách mezi ostrovy Fuerteventura a Gran Canaria před dvěma týdny (informovali jsme ZDE), dosud probíhalo pouze na hladině oceánu. 

Nyní se však postup záchranářů změní. Nasazen bude speciální podvodní robot se zařízením pro akustickou lokalizaci, jeho primárném cílem bude zjistit polohu vraku na mořském dně. Robot tohoto typu už v minulosti pátral například při havárii Costa Concordia nebo sledoval pod mořskou hladinou vývoj podmořské sopky nedaleko ostrova El Hierro.

Záchranáři totiž počítají s variantou, že pohřešovaní členové posádky (4 vojáci), jsou stále v trupu helikoptéry a chtějí je co nejrychleji najít. V místě, kde vrtulník havaroval, se mořské dno nachází 2.000 metrů pod mořskou hladinou, výhodou při pátrání může být ale fakt, že mořské dno je v tomto místě písčité.

Pátrací robot je vybaven vyjma kamery i zařízením na kontrolu mořského dna pomocí zvukových vln a může tak dát poměrně přesný obraz reliéfu dna. Jedinou podmínkou pro jeho práci je, aby bylo klidné moře, což v posledních hodinách postupně nastává. Svítá tak naděje, že pozůstalí pohřešovaných vojáků budou mít brzy přesné informace o osudu svých blízkých. 


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist