Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská loď dohořívá, připravuje se odčerpání paliva

15. 4. 2015

pozar-lode-2.jpg

Na volném moři, asi 20 mil od přístavu Arguineguín, ležícího na jihu ostrova Gran Canaria, dohořívá ruská rybářská loď Oleg Neydenow. Požár na lodi vznikl v sobotu po poledni po zkratu na jednom z generátorů, informovali jsme ZDE

Loď byla odtažena na volné moře v neděli dopoledne, nejprve "pod" ostrov Fuerteventura, po námitkách ministryně pro životní prostředí tohoto ostrova byla její lokace změněna a loď je nyní v bezpečné vzdálenosti od obou ostrovů, tedy Gran Canaria i Fuerteventura. V průběhu požáru hrozilo nejen potopení lodě v přístavu v důsledku obrovského množství vody, které hasiči dopravili na loď při svém zásahu, ale velkým nebezpečím byla i možnost výbuchu. Loď měla v tancích celkem 1.409 tun paliva. 

Správa přístavů nyní pracuje intenzivně na realizaci plánu, jak odstranit veškeré palivo z lodě. Inspektoři navštíví dnes nebo zítra loď, jakmile to dohořívající oheň a teploty dovolí. Bude provedena kontrola stavu lodi a inspektoři zváží její stabilitu na základě analýzy rozsahu jejích poškození. 

Odstranění palliva je prioritou, protože jednou z možností dalšího vývoje je, že se loď po požáru sama potopí. To by samozřejmě, s ohledem na množství natankovaného paliva, mohlo způsobit ekologickou katastrofu. 

Mezitím, zatímco kouř vycházející z lodě stále slábne, situaci na místě kontroluje záchranářský remorkér Punta Salinas ze Salvamiento Marítimo, ten, který loď na aktuální místo postupně odtáhl. 

FOTO z incidentu. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist