Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Kanárů do ČR od 4. května 2021 bez testů a karantény - ale jen pro očkované

3. 5. 2021

antigen.jpg

UPDATE 4/5/2021česká vláda zpřísnila podmínky pro neočkované osoby při návratu do ČR. V principu vyjma "zelených" zemí je nutný při dopravě letadlem AG nebo PCR test před odletem do ČR ze všech zemí (oranžová, červená, tmavě červená) a po příletu do ČR samoizolace a do 5 dní PCR test. Přesné informace jsou ZDE. Pro Kanárské ostrovy to znamená, že pokud nebude sedmidenní incidence pod 25 osob na 100 tisíc obyvatel (zelená), bude nutné při návratu testování.

Původní článek

Jak dnes sdělil na svém twitterovém účtu Ministr zahraničí České republiky, Jakub Kulhánek, občané ČR, kteří absolvovali plné očkování, nebudou muset po 4. květnu 2021 při návratu do České republiky ze zemí se středním a vysokým rizikem nákazy absolvovat testy ani karanténu. Pro země s velmi vysokým a extrémním rizikem tyto povinnosti zůstávají.  

Přesná zpráva ministra: "Dobrá zpráva pro již očkované: Od 4.5. bude platit, že kdo má alespoň 14 dní po druhé dávce, může se vracet z "červených" a "oranžových" zemí bez testů či karantény. Je to první krok k obnovení běžného cestování. Další kroky budou následovat."

Přehled států a jejich rozdělení podle stupňů nebezpečí najdete na tomto odkazu. Více informací k cestování na webu ministerstva zdravotnictví.  

V praxi to bude znamenat, že se cestující z Kanárských ostrovů rozdělí po 4. květnu na 2 skupiny: očkované a neočkované.

Neočkovaní budou muset nadále 24 hodin před časem odletu z Kanárských ostrovů do ČR absolvovat antigenní test a předložit ho při odbavení a nástupu do letadla a současně budou muset před odbavením vyplnit "Příjezdový formulář". Po příletu do ČR budou muset neočkovaní do samoizolace do předložení negativního PCR testu nejpozději do 5 dní po příletu. Všechny povinnosti neočkovaných jsou přehledně v této tabulce Ministerstva zdravotnictví. 

Očkovaní, kteří se při odletu z Kanárských ostrovů prokáží potvrzením (forma bude upřesněna), že absolvovali před 14 a více dny kompletní očkování (jedna nebo dvě dávky v závislosti na typu vakcíny), nemusí od 4.5.2021 absolvovat antigenní test 24 hodin před odletem do ČR a ani nemusí po příletu do samoizolace a nemusí absolvovat PCR test do 5 dní po příletu. Povinnost odeslat "Příjezdový formulář" bude upřesněna. 

UPOZORNĚNÍ: bez ohledu na očkování nadále zůstává v platnosti nařízení španělské vlády o povinnosti všech cestujících do Španělska vyplnit před odletem "zdravotní dotazník" a získat QR kód, stejně tak i povinnost absolvovat PCR test, ne starší 72 hodin před hodinou příletu do Španělska. Povinnost dotazníku platí pro každého cestujícího, povinnost testu pro osoby starší 6 let. 

Pozn.: údaje jsou platné ke dni 3.5.2021, v průběhu času se mohou měnit 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist