Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ubytování, stravování, lékařská péče, pitná voda, placení

8. 2. 2015

Ubytování na Gran Canaria 

Gran Canaria nabízí širokou paletu ubytovacích možností. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, budete většinou bydlet v hotelech nebo apartmánových hotelech, jejichž úroveň je plně srovnatelná s evropskými standardy. Zájezd si můžete vybrat například ZDE

Na ostrově je zastoupena většina známých hotelových řetězců, ubytování nabízejí i lokální podnikatelé nebo soukromé osoby. Vyjma hotelů je k dispozici široká síť apartmánových komplexů, oblíbené jsou i přízemní bungalovy. Pokud cestujete bez cestovní kanceláře, ubytování si nejlépe a se zárukou vyberete TADY

Ceny ubytování jsou odvislé nejen od vybavení hotelu, ale i od ročního období. Největší turistická špička je na Gran Canaria na Vánoce a Silvestra, dále pak v červenci a srpnu. Velmi žádané jsou i měsíce říjen - listopad a leden - březen, kdy ostrov navštěvují kvůli příjemnému jarnímu počasí (ODKAZ) rodiny s dětmi a důchodci. 

Stravování na Gran Canaria  

Gran Canaria, tak jako ostatní kanárské ostrovy, je součástí EU a kvalita přípravy pokrmů je zde, až na výjimky, srovnatelná ne-li lepší než v ČR. Vyjma hotelů, které mají světové kuchaře a bezkonkurenční nabídky jídel, se dobře a kvalitně najíte i v mnoha restauracích v turistických střediscích. Ceny jídel se většinou pohybují od 10 do 20 euro za hlavní jídlo, ceny nápojů jsou vyšší než v ČR, pivo může stát až 5 euro, lahev vína až 20 euro. 

Pokud se chcete najíst za slušné peníze a přitom bez omezení včetně mořských plodů, využijte náš výlet do bufetu WOK

Tradiční kanárskou kuchyni najdete v nabídce jen zřídka, musíte za ní vyrazit hluboko do vnitrozemí. K obědu se na pobřeží nepodávají velká jídla, ale většinou jen tapas, což jsou různé variace masa, ryb, sýrů, omelet, nabídka tapas se v jednotlivých restauracích liší. 

Pokud budete mít příležitost, neváhejte a ochutnejte například ropa vieja (maso, cizrna, fazole, rajčata, papriky, brambory), nebo papas arrugadas s kanárskou omáčkou (mojo rojo nebo verde), dobrý je i králík na česneku (conejo con ajo). 

Pokud si na dovolené budete chtít vařit a stravovat se sami, využijte levné nápoje a potraviny z našeho SHOPU. Vyberte si, co potřebujete, objednejte si třeba v klidu domova v ČR a my Vám vše přivezeme až do pokoje

Zdravotní péče, lékárny

Na cestách po Evropské unii, Švýcarsku, Lichtenštejnsku, Norsku a také po Islandu, budete po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění – European Health Insurance Card (EHIC) ošetřeni ve veřejných zdravotních zařízeních za stejných podmínek jako rezidenti dané země.

Evropský průkaz zdravotního pojištění s největší pravděpodobností již vlastníte, nebo Vám jej vaše zdravotní pojišťovna vystaví zdarma. 

S evropským průkazem pojištěnce nemáte na Gran Canaria automaticky nárok na bezplatnou léčbu, ale na léčbu za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Pokud mají místní právo na bezplatné ošetření i Vy budete ošetřeni zdarma, pokud jsou povinni hradit u lékaře poplatky, taktéž je zaplatíte. Mají-li rezidenti právo na bezplatné ošetření jen ve státní nemocnici, v soukromém zdravotnickém zařízení zaplatíte i Vy.

Co průkaz zdravotního pojištění na Gran Canaria určitě nekryje

  • horolezectví a další rizikové sporty provozujte jen se zvláštním cestovním pojištěním (s vyšším pojistným krytím)
  • transport helikoptérou
  • poplatky (za ošetření) u soukromého lékaře a za pobyt v soukromé nemocnici

Česká republika je v Evropské unii a má smlouvy, zajišťující poskytnutí zdravotní péče. Péče je pro všechny naše občany na Gran Canaria bezplatná ve zdravotnických zařízeních Centro de Salud. Musíme však počítat s frontami a doplatky za předepsané léky. Alternativou při kratším pobytu je připojištění doma (doporučujeme si cenově velmi výhodné a kvalitní cestovní pojištění vybrat ZDE), potom můžete navštívit i nestátní zdravotnická zařízení, ošetření zaplatit na místě a se stvrzenkou se obrátit doma na pojišťovnu s nárokem na proplacení. Takových nestátních lékařů či ordinací je celá řada, kupř. na Playa del Ingles lze využít německy a anglicky mluvící EURONORDIC blízko obchodního centra Yumba - MAPA. Lékaře Vám doporučí také v recepci každého hotelu, hotely kategorie 4 a nebo 5 hvězdiček pak mají lékaře smluvní. 

V případě nezbytné hospitalizace je k dispozici nemocnice v Maspalomas, resp. v Meloneras, která je špičkově vybavena a pracuje v ní lékařský personál na evropské úrovni. Díky smlouvám s většinou evropských zemí, včetně ČR, je akutní nemocniční péče bezplatná, je nutné mít u sebe pas nebo občanský průkaz a mezinárodní kartu zdravotní pojišťovny v ČR.

Lékárny jsou skoro stejné jako u nás, jen s tím rozdílem, že některé léky se jmenují prostě jinak. Doporučujeme si vzít lékovku sebou včetně příbalového letáku a obsluha už vám doporučí vhodnou náhradu. Ceny léků jsou srovnatelné, léky předepsané od lékaře se platí v plné výši, je nutné si uschovat stvrzenku a doma předložit pojišťovně, u které je sjednané cestovní připojištění. Lékárny mají různou otevírací dobu, informujte se ZDE kde je vaše nejbližší lékárna. 

Praktický vyhledávač pohotovostních lékáren na Gran Canaria, Fuerteventura a Lanzarote - ZDE

Při cestě na Gran Canaria není nutné žádné speciální očkování. O povinnostech spojených s novým koronavirem se dočtete ZDE

Voda, potraviny

Nevěřte nikomu, kdo vám bude říkat, že na Gran Canaria je voda z kohoutku pitná! Jedná se o odsolenou mořskou vodu, která je demineralizovaná. Navíc její "doprava není vždy pod zemí, ale po povrchu.  

Pitná voda je k dispozici pouze balená. Je možné ji zakoupit skoro na „každém“ rohu, je nutné si však pohlídat cenu. Na pláži či na promenádách turistických center se můžeme setkat s cenou i 2-3 eura za litr, o několik stovek metrů dál může pětilitrové balení stát jedno euro.

Voda z vodovodu na jihu ostrova není vhodná k použití ani převařená a její použití některým může způsobovat žaludeční a střevní problémy i při čištění zubů a vyplachování ústní dutiny. Voda se získává odsolováním mořské vody

Potraviny jsou, co se týká sortimentu, ve většině turistických center srovnatelné s Evropou. V některých supermarketech najdete i německé či francouzské potraviny, např. v prodejnách SPAR. Široký je i výběr bezlepkových potravin (sin glutein). 

Pokud chcete strávit klidnou dovolenou a nechcete přeplácet all inclusive programy v hotelích, objednejte si nápoje a potraviny u nás v ESHOPu, přivezeme vám vše až do vašeho apartmánu. 

Placení hotově nebo kreditkou 

Měnovou jednotkou na ostrovech je stejně, jako na španělské pevnině, euro. Platit můžete hotově, ale využít můžete také platbu kreditní kartou. Je lepší platit přímo kreditkou než vybírat peníze z bankomatu v hotovosti.

Vždy je potřeba zjistit u své banky podmínky pro výběr hotovosti v zahraničí. Někdy se totiž mohou při výběru hotovosti strhávat velké částky, například i 100 Kč za jeden výběr. Nebo bankomat nabízí "výběr" v eurech s tím, že vám nabízí prodej českých korun CZK. Taková varianta je velmi nevýhodná, protože místní (španělská) banka vám prodá ekvivalent Kč v přepočtu na euro. Kurz je potom i 37 Kč za jedno euro. Volte proto při výběru z bankomatu nebo i při platbě kartou vždy volbu: PRODEJ EURO. Bankomaty prověřených bank (BBVA, Santander, Deutsche bank), tyto podobné triky nepraktikují. Nejhorší jsou bankomaty označené ATM. 

Výměna peněz je nejvýhodnější v bance a směnárnách (casas de cambio). Ty jsou v provozu až do večera. Méně výhodný kurz je při výměně přímo v hotelu. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist