Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuální covidové podmínky pro cestu na Kanárské ostrovy a zpět do ČR

4. 6. 2021

covid-certifikat.jpg

AKTUALIZACE 2.6.2022

Kanárské ostrovy: španělská vláda zrušila s okamžitou platností "covidové" kontroly na letištích a v přístavech pro všechny cestující ze zemí Schengenu. Na kanárských letištích se tak po příletu již nemusí dokladovat covidpas ani test. Více INFO.

AKTUALIZACE 14.4.2022

ČR/Kanárské ostrovy: letecké společnosti Smartwings a ČSA, které zajišťují přímé letecké spojení z Prahy na Gran Canaria i další kanárské ostrovy, od dnešního dne ruší povinnost nošení roušky na palubě letadel

AKTUALIZACE 8.4.2022

ČR/Kanárské ostrovy: Ministerstvo zdravotnictví ČR ruší s účinností od 9. dubna 2022 všechna protiepidemická opatření pro osoby vstupující na území ČR po předchozím pobytu v zahraničí. Při návratu ze zahraničí od 9.4.2022 není třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti. I nadále se však doporučuje ověřit si podmínky přepravy (včetně doložení bezinfekčnosti, tj. test, očkování, prodělání nemoci) přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak). 

AKTUALIZACE 7.4.2022

S platností od 6. dubna 2022 nemusí španělský zdravotní formulář spth.gob.es vyplňovat ti z českých občanů, kdo disponují potvrzením o očkování, prodělaném covidu či negativním výsledku testu v podobě EU Digital Covid Cetificate. ZDE si můžete svůj certifikát "nahrát" a vyzkoušet, zda je akceptován a zda nemusíte vyplňovat zdravotní formulář.  

Ti, kteří EU Digital Covid Certificate nedisponují, musí vyplnit zmíněný formulář a údaje o očkování, negativním testu či prodělané nemoci zanést do tohoto formuláře. Poté obdrží QR kód. 

AKTUALIZACE 17.3.2022

Česká vláda s platností od 18/3/2022 zrušila všechna omezení při příjezdu z Kanárských ostrovů a všech ostatních zemí EU do ČR. Žádný příjezdový formulář, žádné testy, žádná potvrzení o očkování či prodělání. INFO

AKTUALIZACE 10.3.2022

Podmínky pro vycestování z ČR na Kanárské ostrovy se stále nemění. 

Beze změny zůstávají i podmínky pro návrat z Kanárských ostrovů zpět do ČR.

AKTUALIZACE 18.2.2022

Španělská vláda nadále považuje Českou republiku za rizikovou zemi z hlediska nákazy novým koronavirem. Podmínky pro vstup do Španělska se tak nemění. Tedy neočkovaní a bez prodělání ve věku nad 12 let musí mít antigenní test ne starší 24 hodin a vyplněný Zdravotní dotazník. 

AKTUALIZACE 15.2.2022

Odlet z ČR na Kanárské ostrovy: všichni cestující včetně dětí musí vyplnit španělský zdravotní dotazník a mít negativní antigenní nebo PCR test. Antigenní test nesmí být starší 24 hodin a PCR test nesmí být starší 72 hodin před datem a hodinou příletu na ostrov. Může být digitální certifikát nebo papírová forma z laboratoře. Výjimku mají jen děti do věku 12 let, dále ti kteří prodělali (max 180 dní) a očkovaní. Je uznáno jen očkování, které bylo dokončeno maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby musí obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávky. Ta platí zatím neomezeně.

Odlet z Kanárských ostrovů do ČR

a/ děti do 12 let musí POUZE vyplnit Příjezdový formulářTESTY NEMUSÍ MÍT.

b/ ti kteří prodělali nemoc (max před 180 dny) a disponují digitálním certifikátem musí POUZE vyplnit Příjezdový formulářTESTY NEMUSÍ MÍT.

c/ očkovaní s certifikátem o očkování maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby musí obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávky musí POUZE vyplnit Příjezdový formulář. TESTY NEMUSÍ MÍT.

d/ ostatní musí vyplnit Příjezdový formulář a disponovat negativním výsledkem antigenního testu (ne starší než 24 hodin) nebo RT PCR testu (ne starší než 72 hodin). 

AKTUALIZACE 11.2.2022

ČR/Kanárské ostrovy: české Ministerstvo zdravotnictví jako každý týden aktualizovalo SEZNAM zemí podle rizika nákazy. Kanárské ostrovy jsou velmi rizikové a proto od 14.2.2022 platí pro občany ČR při návratu do ČR tyto PODMÍNKY

AKTUALIZACE 7.2.2022

ČR/Kanárské ostrovy: celé Španělsko včetně Kanárských ostrovů jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví zemí s vysokým rizikem nákazy. Všichni cestující z Kanárských ostrovů musí vyplnit před odletem z ostrovů Příjezdový formulář, neočkovaní a ti kteří nemají potvrzení o prodělání nemoci musí před odletem absolvovat antigenní test a po příletu do ČR mezi 5. a 7. dnem PCR test. Přesné info v tabulce

AKTUALIZACE 1.2.2022

Španělsko: španělská vláda změnila s platností od dnešního dne podmínky pro vstup do země. Neočkovaní cestující se musí při vstupu (letiště, přístav) prokázat antigenním testem ne starším 24 hodin. Platnost PCR testu zůstala nezměněna (72 hodin). Cestující s platným očkováním a potvrzením o prodělání nemoci test mít nemusí. Všichni cestující bez rozdílu pak musí předložit QR kod získaný po vyplnění Zdravotního dotazníku. 

AKTUALIZACE 28.1.2022

ČR/Kanárské ostrovy: s platností od 1. února 2022 bude uznáváno jen potvrzení o očkování, které bylo dokončeno maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby bude potvrzení muset obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávkyČeská vláda se rozhodla toto opatření přijmout od 15. února - TABULKA platnosti očkování.

ČR/Kanárské ostrovy: Španělsko včetně Kanárských ostrovů je pro české Ministerstvo zdravotnictví stále zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (seznam), podmínky vstupu do ČR se tak nemění - INFO. Pro vstup ze Španělska včetně Kanárských ostrovů do ČR od 31. ledna je tak nadále nutný Příjezdový formulář, negativní antigenní test před odletem z Kanárských ostrovů a negativní PCR mezi 5. až 7. dnem po příletu do ČR (testy NEmusí mít očkovaní a kteří prodělali a děti do 12 let) - INFO.

Španělsko/ČR: Česká republika je stále na španělském seznamu rizikových zemí z pohledu výskytu koronaviru. Omezení cestování tak zůstávají v platnosti i příští týden až do 6. února. Všichni cestující musí vyplnit Zdravotní dotazník a získat QR kód, neočkovaní a ti cestující, kteří nedoloží doklad o prodělání nemoci a pokud je jim více než 12 let musí při vstupu do Španělska (a tedy i na Kanárské ostrovy) předložit negativní antigenní test ne starší 48 hodin v moment příletu - INFO nebo INFO

AKTUALIZACE 24.1.2022

Podmínky pro cestování se nemění. 

Španělsko včetně Kanárských ostrovů je pro české Ministerstvo zdravotnictví stále zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, podmínky vstupu do ČR se tak nemění - INFO. Pro vstup do Španělska je také nadále nutný Zdravotní dotazník a antigenní test (NE očkovaní a kteří prodělali) - INFO

AKTUALIZACE 16.1.2022

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy i celé Španělsko i pro další týden od 17.1.2022 zemí s vysokým rizikem nákazy novým koronavirem. Podmínky pro vstup do ČR se tak nemění. Stejné zůstávají i podmínky pro vstup do Španělska z ČR. 

AKTUALIZACE 9.1.2022

Kanárské ostrovy (i celé Španělsko) jsou pro české ministerstvo zdravotnictví od pondělí 10.1.2022 zemí s velmi vysokým rizikem nákazy novým koronavirem - SEZNAM. Pro neočkované a osoby které neprodělaly ve 180 dnech covid to znamená antigenní test před odletem z Kanárských ostrovů a PCR test pátý den po příletu do ČR. Všichni včetně očkovaných pak musí před odletem vyplnit Příjezdový dotazník. Vše v tabulce ZDE. Na příjezdu do Španělska se nic nemění, tedy antigen v ČR před odletem a Zdravotní dotazník s QR kódem. Někteří cestující včetně očkovaných i třetí vakcínou mohou být po příletu do Španělska vybráni na kontrolní antigenní test. 

AKTUALIZACE 2.1.2022

Kanárské ostrovy zůstávají pro české Ministerstvo zdravotnictví i další týden (od 3.1.2022) zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Podmínky pro návrat do ČR tak zůstávají beze změny (Příjezdový formulář a AG test před odletem do ČR, po příletu 5.-7. den PCR test. Výjimku mají očko, prodělko a děti do 12 let). 

AKTUALIZACE 24.12.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české ministerstvo zdravotnictví od pondělí 27.12.2021 zemí s vysokým rizikem nákazy. Před odletem z Kanárských ostrovů jsou nutné antigenní testy a Příjezdový formulář a po příletu 5. až 7. den PCR test. Výjimku mají očkovaní, osoby které prodělaly onemocnění a děti do 12 let. Více INFO

AKTUALIZACE 22.12.2021

Španělská vláda rozhodla, že od pátku 24/12/2021 znovu zavede povinnost roušek na venkovních prostranstvích. Výjimka bude platit při provozování sportu a v přírodě. 

AKTUALIZACE 19.12.2021

Kanárské ostrovy jsou pro čs Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 20.12.2021 zemí s vysokým rizikem nákazy. Cestující z Kanárů musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území ČR cestující musí disponovat písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku  antigenního testu (max. 48 hodin od odběru). Po vstupu na území ČR platí pro všechny povinnost podstoupit v rozmezí 5. až 7. dne RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2. Do doby negativního výsledku RT-PCR testu musí přicestující všude mimo domov nosit respirátor nebo obdobný prostředek ochrany dýchacích cest. Výjmku mají plně očkovaní, ti kteří nemoc prodělali a děti do 12 let. 

AKTUALIZACE 17.12.2021

Česká republika je pro Španělsko i nadále od 19. do 29. prosince rizikovou zemí, při příjezdu do Španělska je tak nutné stále vyplnit Zdravotní dotazník a neočkovaní musí mít negativní antigenní nebo PCR test. Výjimka z testu platí dále pro děti do 12 let a osoby, které nemoc prodělaly. 

AKTUALIZACE 16.12.2021

Kanárské ostrovy: jak upozorňuje české Ministerstvo zahraničí, stále častější jsou po příletu kamkoliv do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy namátkové kontroly formou realizace povinného testu na covid-19 přímo na letišti po příletu nebo uložení povinnosti cestujícímu podstoupit test do 48 hodin po příletu a následně sdělit jeho výsledek. Je třeba s tím počítat! Zatím má naše redakce pouze informace o testech po příletu na letiště Tenerife - jih. 

AKTUALIZACE 10.12.2021

ČR/Kanárské ostrovy: české ministerstvo zdravotnictví od pondělí 13.12.2021 zmírnilo podmínky pro návrat z Kanárských ostrovů do ČR. Před odletem z Kanárských ostrovů stačí jen příjezdový formulář, po návratu do ČR stačí jen antigenní test, provedený 5.-7. den po příletu. Do doby výsledku testu je nutné nosit respirátor. Výjimku mají děti do 12 let, plně očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali (180 dní od pozitivního testu). Důvodem pro toto zmírnění je snížení rizikovosti Kanárských ostrovů, které ze země s vysokým rizikem nákazy přecházejí do kategorie "střední riziko nákazy" - SEZNAM Vše podrobně na webu MZd

Španělsko/ČR: Česká republika je i pro další týden do 19.12.2021 pro španělské Ministerstvo zdravotnictví "riziková země" - SEZNAM - a cestující z ČR do Španělska musí při vstupu na území Španělska předložit Zdravotní dotazník a neoočkovaní a ti, kteří neprodělali nemoc v předchozích 180 dnech, musí také předložit negativní antigenní test ne starší 48 hodin.  

AKTUALIZACE 9.12.2021

Dnes o půlnoci vstoupí v platnost vyhláška kanárské vlády o dobrovolných covidpasech. Turisté musí počítat s tím, že do některých provozoven (opatření není plošné) může být omezen vstup pouze po předložení dokladu o negativním testu, očkování nebo prodělání nemoci. Více INFO

AKTUALIZACE 5.12.2021

Česká republika je z pohledu Španělska i pro týden od 6. prosince do 12. prosince zemí s vysokým rizikem - SEZNAM. Pro vstup do Španělska je tak nutné  potvrzení o platném očkování nebo prodělání nemoci nebo negativní AG/PCR test  a samozřejmě Zdravotní formulář 

AKTUALIZACE 3.12.2021

Pro české Ministerstvo zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy (stejně jako celé Španělsko) i další týden od 6.12. do 12.12.2021 zemí s vysokým rizikem výskytu nového koronaviru - SEZNAM. Podmínky pro návrat do ČR z Kanárských ostrovů se tak nemění - INFO

AKTUALIZACE 29.11.2021

V týdnu od 29.11. do 5.12. je Česká republika pro Španělsko rizikovou zemí - SEZNAM

V týdnu od 29.11. do 5.12. jsou Kanárské ostrovy pro Českou republiku zemí s vysokým rizikem (červená) - SEZNAM.

Všichni cestující přijíždějící do Španělska letecky musí před odletem vyplnit formulář zdravotní kontroly a získat svůj QR kód. Formulář je ZDE. Cestující musí mít negativní antigenní nebo PCR test. Antigenní test nesmí být starší 48 hodin a PCR test nesmí být starší 72 hodin před datem a hodinou příletu na ostrov. Výsledek je nutné doložit digitálním certifikátem EU (TEST), případně lze použít i mezinárodní certifikát vystavený laboratoří. Výjimku z testování mají děti do 12 let a ti, kteří nemoc prodělali a ti, kteří jsou očkováni. INFO

Všichni cestující do ČR letecky musí před odletem vyplnit Příjezdový formulář a získat svůj QR kód. Formulář je ZDE. Dále musí disponovat negativním výsledkem antigenního testu (ne starší než 48 hodin) nebo RT PCR testu (ne starší než 72 hodin), seznam všech laboratoří na Kanárských ostrovech je ZDE. Po příletu do ČR v rozmezí 5. - 7. den podstoupit RT PCR test a vždy při opuštění místa bydliště nosit respirátor. Výjimku z testování mají děti do 12 let a ti, kteří nemoc prodělali a ti, kteří jsou očkováni. INFO

Při pobytu na Kanárských ostrovech platí omezení podle stupně semaforu, ve kterém jednotlivý ostrov právě je. Gran Canaria je aktuálně na stupni "1" - zelená, tedy bez zásadních omezení. Ve všech vnitřních veřejných prostorách musí být nasazena rouška, stejně tak v MHD, taxi či vozech, kde nesedí lidé "ze stejné adresy". Rouška musí být i v restauraci, výjimka je pouze při konzumaci. Všude (uvnitř i venku) je nutné dodržovat odstup min. 1,5 metru.

AKTUALIZACE 19.11.2021

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy od pondělí 22.11.2021 v "červené zóně", tedy neočkovaní cestující před odletem do ČR musí absolvovat antigenní nebo PCR test a po návratu do ČR musí absolvovat do 7 dní PCR test. Seznam všech laboratoří je ZDE. Krok MZd je nelogický, protože ČR má sedmidenní incidenci "925" a Kanárské ostrovy jen "60". Přehled všech povinností pro cestující je ZDE

AKTUALIZACE 5.11.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví i příští týden (od 8/11/2021) stále bezpečnou tedy "zelenou" zemí - SEZNAM. To znamená, že neočkovaní musí před odletem z Kanárských ostrovů nebo do 5 dnů po příletu do ČR absolvovat antigenní test. Přehled všech povinností pro cestující je ZDE.

AKTUALIZACE 26.10.2021

Celá Česká republika je od dnešního dne pro Španělsko rizikovou zemí. Při přímém letu na Kanárské ostrovy ale i při letu s přestupem je nutné na prvním španělském letišti doložit nejen QR kod ze Zdravotního formuláře, ale také doklad o "bezinfekčnosti" (očkování, prodělání či antigenní test ne starší 48 hodin). Při letu z Prahy se společností Smartwings jsou doklady o bezinfekčnosti kontrolovány již při odbavení.

AKTUALIZACE 25.10.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví nadále zemí s nízkým rizikem nákazy (zelený semafor) - SEZNAM

AKTUALIZACE 18.10.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví zemí s nízkým rizikem nákazy (zelený semafor) - SEZNAM. Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. 
Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. 

AKTUALIZACE 15.10.2021

Zahraniční turisté nemusí od soboty 16.10.2021 předkládat při ubytování v hotelech potvrzení o bezinfekčnosti (negativní test, očkování, prodělání). Rozhodla o tom kanárská autonomní vláda. 

Od 18.10.2021 zahrnuje Španělsko mezi tzv. rizikové oblasti z hlediska nákazy následující regiony ČR: Jihovýchod, Jihozápad, Moravskoslezsko, Praha, Severovýchod, Severozápad, Střední Čechy a Střední Morava.  Osoby, které cestují z těchto rizikových regionů, musí kromě QR kódu příjezdového formuláře předložit jedno z následujících potvrzení: potvrzení o dokončeném očkování, potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 nebo potvrzení o negativním výsledku PCR/TMA/antigenního testu. Opatření se má týkat těch, kteří v rizikovém regionu reálně pobývali, nicméně z důvodu nejednoznačného výkladu ze strany španělských úřadů doporučujeme chápat jako rizikový pouhý fakt, že z dané destinace cestujete. Je tudíž velmi pravděpodobné, že španělské úřady budou zmíněné potvrzení vyžadovat od všech osob cestujících z ČR. INFO

AKTUALIZACE 1.10.2021:

České ministerstvo zdravotnictví má i pro další týden Kanárské ostrovy jako zemi se středním rizikem nákazy - SEZNAM. Na podmínkách návratu do ČR se nic nemění. Stejně tak se nemění ani náležitosti pro cestu na Kanárské ostrovy.

AKTUALIZACE 27.9.2021:

Aktuální podmínky pro cestování z ČR letecky na Kanárské ostrovy a zpět, jejichž splnění vyžaduje letecká společnost Smartwings ZDE. I když Kanárské ostrovy testy ani očkování nevyžadují, pouze od obyvatel Prahy a Ostravy, tak Smartwings vyžaduje potvrzení o bezinfekčnosti ode všech cestujících

AKTUALIZACE 25.9.2021:

Pro české Ministerstvo zdravotnictví zůstávají i příští týden Kanárské ostrovy zemí se středním rizikem nákazy - SEZNAM. To znamená, že všichni cestující před cestou do ČR musí jen vyplnit a odeslat Příjezdový formulář a neočkovaní mají navíc povinnost do 5 dní po návratu do ČR absolvovat test, stačí antigenní. Přesný postup je ZDE. Podmínky pro návrat se již nezmění, i kdyby se Kanárské ostrovy úplně "zbavily" koronaviru, protože české Mzd stanovilo testy po návratu i ze zelených zemí. Pro cestu z ČR na Kanárské ostrovy platí pro všechny povinnost vyplnění španělského Zdravotního formuláře. Všichni neočkovaní cestující s bydlištěm v Praze a Severomoravském kraji musí navíc na kanárském (i všech španělských) letišti předložit negativní test, stejný test  musí neočkovaní předložit na recepcích hotelů (stačí antigen, max 48 hodin), očkovaní předkládají potvrzení o plném očkování. Ti, co prodělali nemoc, musí také předložit potvrzení ne starší 180 dní.

AKTUALIZACE 18.9.2021:

České ministerstvo zdravotnictví i příští týden udržuje Kanárské ostrovy mezi zeměmi se středním rizikem nákazy - SEZNAMCestující z těchto zemí (včetně očkovaných) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. Výjimku mají plně očkovaní a osoby po prodělané nemoci Covid-19.

Podmínky pro cestu na Kanárské ostrovy zůstávají beze změny (viz aktualizace z 2.9.221). 

AKTUALIZACE 10.9.2021:

Kanárské ostrovy jsou z pohledu českého ministerstva zdravotnictví od pondělí 13. září 2021 zemí se středním covidovým rizikem (seznam). V praxi to znamená, že před odletem z Kanárských ostrovů není nutný žádný test (ani neočkovaní), stačí vyplnit pouze Příjezdový formulář. Po příletu do ČR není nutná karanténa, ale stačí do 5 dní po příletu absolvovat antigenní nebo PCR test (neplatí pro očkované nebo osoby, které prodělaly Covid-19). Více INFO.

(Přesná citace z webu MZd: "Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace")

Podmínky pro cestu na Kanárské ostrovy zůstávají beze změny (viz aktualizace z 2.9.221). 

AKTUALIZACE 2.9.2021:

Od včerejšího dne platí aktualizované podmínky pro vstup na území ČR - ZDE. Všechny potřebné informace pro odlet z Kanárských ostrovů i pro návrat do ČR najdete ZDE. Zjednodušeně: cestující musí před odletem z Kanárských ostrovů získat negativní antigenní test a odeslat Příjezdový formulář, po příletu musí po 5 dnech absolvovat PCR test, do té doby samoizolace. Výjimku mají plně očkovaní a osoby s potvrzením o prodělání nemoci (max 180 dní). INFO. Důrazně doporučujeme se informovat o podmínkách vstupu na palubu letecké společnosti, se kterou na Kanárské ostrovy letíte - podmínky SMARTWINGS pro odlety z Prahy.

Všichni cestující mířící na Kanárské ostrovy (i do celého Španělska) musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es nebo v aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Po registraci cestující obdrží QR kód, který je povinen cestující předložit při odbavení na Kanárských ostrovech a po příletu do ČR. Oficiální poskytovatelé ubytování na Kanárských ostrovech nadále požadují od všech zahraničních turistů starších 12 let negativní test ne starší 72 hodin (AG nebo PCR), potvrzení o prodělané nemoci ne starší 180 dní a nebo potvrzení o očkování (min 14 dní od poslední očkovací dávky) - aktuální vyhláška kanárské vlády ZDE

ČR/Kanárské ostrovy: Kanárské ostrovy jsou až do pondělí 6.9.2021 pro české ministerstvo zdravotnictví zemí s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM.  /2.9.2021/

AKTUALIZACE 26.7.2021: kanárská vláda prodloužila až do 30. září 2021 opatření, kterým nařizuje každému cestujícímu ze španělské pevniny staršímu 12 let předložit při příletu nebo po přistání trajektu negativní covidový test ne starší 72 hodin. Opatření se týká i cestujících z ČR, kteří při cestě na Kanárské ostrovy tranzitují přes Španělsko. 

AKTUALIZACE 26.7.2021

Letecká společnost SMARTWINGS před vstupem na palubu pro odlety na Kanárské ostrovy vyžaduje

Všichni cestující mířící na Kanárské ostrovy musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es nebo v aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Po registraci cestující obdrží QR kód, který je povinen při odbavení a po příletu předložit.

Od 26. 7. 2021 musí cestující mířící na Kanárské ostrovy z Prahy při odbavení předložit negativní antigenní (ne starší než 48 hodin) nebo PCR test (ne starší než 72 hodin) před příletem do Španělska.

Výjimka z povinnosti předložit negativní test platí pro:

a) děti do 12 let,
b) cestující, kteří se prokáží potvrzením o ukončeném očkování, přičemž od poslední dávky musí uplynout nejméně 14 dní. Akceptovány jsou všechny vakcíny schválené EMA a WHO.
c) cestující, kteří se prokáží potvrzením o prodělaném onemocnění covid-19 platným 11-180 dní od prvního pozitivního výsledku.

AKTUALIZACE 23.7.2021: z rozhodnutí španělských úřadů musí mít od pondělí 26.7.2021 obyvatelé Prahy, cestující na do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy vyjma zdravotního formuláře (QR) i potvrzení o negativním testu, nebo očkování či prodělání nemoci. Ostatních regionů ČR se nařízení netýká. 

AKTUALIZACE 10.7.2021: Španělsko od 19.7.2021 zařadilo Českou republiku mezi bezpečné země. Při příjezdu tak již není nutné prokazovat bezinfekčnost, stačí jen "příjezdový formulář". Kanárské hotely však nadále vyžadují testy nebo potvrzení o očkování či prodělané nemoci.   

AKTUALIZACE 10.7.2021 osoby bez očkování a bez dokladu o prodělání Covid-19, musí při příjezdu do Španělska předložit potvrzení o AG nebo PCR testu. Nově je od 14.7.2021 stanovena lhůta platnosti PCR testu na 72 hodin od času odběru a AG (antigenního) testu 48 hodin od času odběru. Vyhláška

AKTUALIZACE 10.7.2021: Španělská vláda rozhodla, že Česká republika je rizikovou zemíCestující z ČR musí při příletu předložit negativní antigenní nebo PCR test ne starší 48 hodin. Výjimku mají děti do 12 let, plně očkovaní a osoby, které prodělaly Covid-19. Nadále zůstává povinnost předložit negativní test i při ubytování na Kanárských ostrovech. Opatření vstupuje v platnost z neděle na pondělí 12.7.2021 a platí zatím do 18.7.2021 do půlnoci. 

AKTUALIZACE 2.7.2021: česká vláda zmírnila (vyhláška) restrikce pro cestující, kteří se vracejí ze zemí s vysokým rizikem nákazy (v současné době pouze Kanárské ostrovy - seznam).

Od 9. července 2021 platí tyto povinnosti při návratu do ČR: (do 8.7.2021 23:59:59 platí podmínky uvedené v aktualizaci ze dne 30.6.2021)

Neočkované osoby: před odletem do ČR antigenní test ne starší 48 hodin (nebo PCR ne starší 72 hodin), odeslaný "příjezdový formulář". Po příletu do ČR nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den od vstupu na území České republiky se podrobit RT-PCR testu. Do doby výsledku testu zůstat v izolaci. 

Očkované osobypřed odletem do ČR odeslaný "příjezdový formulář". (očkované osoby se rozumí s úplným očkováním ne mladším 14 dní)

Osoby, které prodělaly Covid-19: před odletem do ČR odeslaný "příjezdový formulář" (osoby kterým od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní a které nejeví příznaky)

AKTUALIZACE 30.6.2021:  od 1. července platí VÝZNAMNÁ ZMĚNA při cestě z Kanárských ostrovů do ČR. Před odletem do ČR musí všichni odeslat "příjezdový formulář" a podstoupit antigenní test ne starší 48 hodin před hodinou odletu (platí pro všechny bez výjimek, očkovaní i neočkovaní). Po příletu do ČR platí povinnost podstoupit nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den PCR test a do doby výsledku testu setrvat v samoizolaci. Po celých 14 dní nosit na veřejnosti respirátor. Výjimku mají plně očkovaní (min 14 dní od ukončení očkování max 9 měsíců) nebo občané, kteří prodělali nemoc (11 dní od a 180 dní po prvním pozitivním testu). Ti musí sice také absolvovat PCR test, ale do 5 dní po příletu (tedy hned po příletu). Do výsledku testu platí samoizolace. Povinnost 14 dní po příletu nosit respirátor platí pro všechny. Absolutní výjimku mají děti do věku 6 let. (vyhláška MZ ČR)

AKTUALIZACE 26.6.2021: české ministerstvo zdravotnictví zařadilo Kanárské ostrovy od pondělí 28.6.2021 mezi země s vysokým rizikem (červený semafor). Mění se tak pravidla pro návrat do ČR: antigenní test do 48 hodin před odletem z Kanárských ostrovů zůstává, navíc je PCR test po návratu do ČR a samoizolace. Výjimku mají očkovaní nebo po prodělané nemoci. Podmínky jsou přesně ZDE

AKTUALIZACE 21.6.2021: od 1. července 2021 při cestě po EU budou platit pouze covid pasy EU Digital Covid Certificate. Certifikát si občané ČR mohou stáhnout ZDE.

AKTUALIZACE 21.6.2021Španělská vláda vyřadila Českou republiku ze seznamu nebezpečných zemí, od 21/6/2021 již není nutné při cestě do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy mít test​ (bez ohledu na očkování). Stačí zdravotní formulář s QR kódem.

Od 1. července 2021 by měl ve všech zemích EU začít platit "Digitální covid certifikát", tedy elektronický doklad o očkování proti koronaviru, prodělané nemoci covid-19 nebo negativním testu. Cestující se jím bude prokazovat všude, kde bude potřebovat doklad o bezinfekčnosti. Primárně bude "Certifikát" sloužit pro cesty do zahraničí. 

Občané České republiky si "Certifikát" ve standardní formě mohou už nyní vyzvednout na Očkovacím portálu občana. Dá se také vyžádat na očkovacím či odběrovém místě nebo u praktického lékaře, kde byl občan očkován nebo testován. Zatím je nutné si pro každý úkon nebo test stáhnout nový certifikát, vlastně si občan stahuje potvrzení informace o tom, co se stalo. O certifikát je možné si požádat již po první dávce očkování, v osobním účtu na Očkovacím portálu také najdete další certifikáty - o prodělaném onemocnění, o výsledku antigenního testu, o výsledku PCR testu. Více podrobností a odpovědí na otázky naleznete ZDE

Po dobu přechodového období, tedy do 1. července 2021, bude uznávána papírová verze certifikátu o provedené vakcinaci od ministerstva zdravotnictví. Do budoucna však bude nutné přejít na jeho digitální podobu. 

Aktuálně od 7.6.2021 pro cestování z ČR na Kanárské ostrovy platí následující podmínky

Cesta z ČR na Kanárské ostrovy

Španělsko vydalo dnes v sobotu 5.6.2021 novou vyhlášku o hraničních kontrolách - text vyhlášky ZDE. Níže uvedené podmínky platí nově i pro pozemní hranice Španělska. Update 10.6.2021: děti do 12 let nemusí mít test - vyhláška

Obecně platí, že každý cestující je povinován před nástupem do letadla na letišti v Praze předložit negativní PCR nebo antigenní test, ne starší 48 hodin před hodinou předpokládaného příletu na Kanárské ostrovy/ubytování v hotelu a musí mít vyplněný španělský zdravotní formulář. Test (v digitální nebo tištěné podobě) musí mít každý cestující starší 6 let a musí obsahovat v angličtině údaje o negativním výsledku, datum provedení testu, identifikační údaje testované osoby včetně čísla cestovního dokladu a název autorizovaného zdravotnického zařízení, kde byl test proveden. 

Španělský zdravotní formulář je nutné vyplnit až po odbavení na letišti v Praze, protože je nezbytné v něm uvést přesnou identifikaci sedačky v letadle. Všechny potřebné informace k vyplnění testu najdete na našem webu ZDE. Po vyplnění formuláře vám systém vygeneruje a odešle na e-mail QR kód, který musíte předložit k naskenování po příletu na letiště na Kanárských ostrovech. (v některých případech se stává, že zpráva s QR kódem se doručí do "spamu")

VÝJIMKA z povinnosti předložit negativní PCR test platí od 7. června 2021 pro ty občany ČR, kteří buď prokazatelně prodělali onemocnění Covid-19 s tím, že od prvního pozitivního PCR testu nesmí uplynout méně než 11 a ne více než 180 dní (cestující se musí prokázat tímto potvrzením - ke stažení ZDE) anebo se prokáží potvrzením o kompletním očkování dokončeném minimálně 14 dní před odletem z Prahy. Potvrzení o očkování občan ČR získá na Očkovacím portálu občana

Cesta z Kanárských ostrovů do ČR

Obecně platí, že každý cestující je povinován před nástupem do letadla (při odbavení na kanárském letišti) předložit negativní Antigenní test, ne starší 24 hodin (nebo PCR test ne starší 72 hodin) před časem plánovaného odletu z Kanárských ostrovů a musí mít vyplněný český Příjezdový formulář - ZDE. Test (v digitální nebo tištěné podobě) musí mít každý cestující starší 6 let a musí obsahovat v angličtině údaje o negativním výsledku, datum provedení testu, identifikační údaje testované osoby včetně čísla cestovního dokladu a název autorizovaného zdravotnického zařízení, kde byl test proveden. Seznam autorizovaných laboratoří na Kanárských ostrovech nejdete ZDE. Příjezdový formulář je nutné vyplnit a odeslat před odbavením na kanárském letišti, na přepážce odbavení je nutné předložit QR kód. Po příletu do ČR není nutná karanténa ani další testy, aktualizované podmínky naleznete ZDE. (antigenní test je možné absolvovat na letišti Gran Canaria, rezervace ZDE)

VÝJIMKA z povinnosti předložit při odbavení test platí od 1.6.2021 pro ty cestující z Kanárských ostrovů do ČR, kteří buď prokazatelně prodělali onemocnění Covid-19 s tím, že od prvního pozitivního PCR testu nesmí uplynout méně než 14 a ne více než 180 dní (cestující se musí prokázat tímto potvrzením - ke stažení ZDE) anebo se prokáží potvrzením o ukončeném jednodávkovém (minimálně 14 dní a nejvíce 9 měsíců od aplikace) nebo dvoudávkovém očkování (maximálně 9 měsíců od první dávky). Výjimka platí i pro cestující, kteří absolvovali aplikaci jedné vakcíny ze dvou a od vakcinace uplynulo nejméně 22 dní ale ne více než 3 měsíce. Potvrzení o očkování občan ČR získá na Očkovacím portálu občana.

!!  každý občan po návratu z Kanárských ostrovů bez výjimky (očkovaný či neočkovaný nebo po nemoci) má povinnost nosit respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), a to v situacích uvedených v bodě II. vyhlášky, a to po dobu 14 dní po vstupu na území České republiky; 

Povinností vztahující se k Příjezdovému formuláři zůstávají nezměněny pro všechny cestující do ČR bez výjimek. 

Test vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR, kterým se stanovují výše uvedené podmínky je ke stažení ZDE

Aktuální podmínky pro ubytování na Kanárských ostrovech jsou na našem webu ZDE.  

UPOZORNĚNÍ: tyto podmínky pro cestování jsou platné v den aktualizace článku 5.6.2021 a mohou se měnit. Doporučujeme sledovat náš web pro aktuální informace nebo stránky Ministerstva zahraničí ČR. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, informujte se u ní na aktuální podmínky pro vstup na Kanárské ostrovy a cestu zpět. 

Všechny další informace naleznete na našem webu www.grancanariaforum.cz, aktuální informace z dění na Kanárských ostrovech v denně aktualizovaných "Bleskových zprávách" ZDE, vše o koronaviru na Kanárských ostrovech pak samostatně v aktualizovaném článku ZDE, aktuální informace k cestování ZDE a nabídku našich služeb pak na webu www.grancanariaservis.cz

Přejeme Vám příjemnou cestu na dovolenou na Kanárské ostrovy a těšíme se na případné setkání s Vámi na ostrově "věčného jara" na Gran Canaria. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Certifikát o antigennim testu

(Martin Nagy, 11. 6. 2021 14:33)

Dobrý den.
Rád bych se touto cestou chtěl zeptat, zda mi pro vstup do letadla a na území Tenerife bude stačit potvrzení - certifikát o provedenem testu že stránek ocko.uzis.cz? Automaticky je i v angličtině a obsahuje všechny požadované údaje.

Děkuji za odpověď, Nagy

Potvrzeni o ockovani prvni davky ze dvou

(Iveta, 6. 6. 2021 18:09)

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda potvrzeni o naockovani prvni davkou po vice jak 22 dnech staci mit jen v mobilnim telefonu. Jsem ted na Grand Canaria a nemam moznost si dokument vytisknout. Dekuji

 

 

 
TOPlist