Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárský Nejvyšší soud schválil vyhlášku o covidových pasech, ale ...

5. 12. 2021

covid-pas.jpeg

AKTUALIZACE 9.12.2021

Dnes vyšla ve věstníku vyhláška TEXT o dobrovolném uplatnění covidových pasů. V platnost vstoupí o půlnoci z dnešního dne na pátek 10.12.2021. Základem vyhlášky je, že "v činnostech a prostorách veřejného užívání, jejichž správci se dobrovolně rozhodnou vyžadovat od svých pracovníků a uživatelů akreditaci, i dobrovolnou, neexistence aktivní nákazy COVID-19, budou platit parametry počtu osob a zavírací časy platné vždy pro každou činnost a prostor na úrovni pohotovosti (semaforu) bezprostředně pod úrovní aktuálně existující úrovně semaforu na odpovídajícím ostrově. K tomu je nutný diagnostický test negativní aktivní infekce, který lze nahradit potvrzením o očkování nebo prodělané nemoci." Jinými slovy, provozovna, která přistoupí k vyžadování covidpasu bude moci uplatnit omezení otevírací doby a kapacit z nižšího stupně semaforu, tedy pokud bude ostrov na stupni "2", tato provozovna uplatní parametry stupně "1". 

Původní text článku

Kanárský Nejvyšší soud v pátek schválil žádost kanárské vlády o použití covidových pasů jako prostředku kontroly přístupu na různá veřejná místa. Covidovým pasem se rozumí prokázání negativního výsledku diagnostického testu nebo očkování proti nemoci nebo předložení potvrzení o jejím prodělání.

Nařízení bude zveřejněno ve čtvrtek 9. prosince v Úředním věstníku Kanárských ostrovů (BOC) a bude v platnosti od 10. prosince 2021 do 10. ledna 2022.

Použití covidových pasů je však dobrovolné a mohou si jej určit samy společnosti (provozovatelé veřejných míst). Pokud budou covidové pasy vyžadovat, dostanou větší "volnost", ale musí je vyžadovat od všech. Platí totiž, že pokud se společnost provozující např. restauraci rozhodne tyto pasy vyžadovat, jsou povinni tyto certifikáty předložit nejen návštěvníci od 12 let a 3 měsíců věku, ale i všichni zaměstnanci

Konkrétně to znamená, že společnosti, které přistoupí na vyhlášku a budou pasy vyžadovat, budou smět aplikovat parametry omezení o stupeň nižší, než je aktuální stav covidového semaforu daného ostrova. Tedy nabídnou svým zákazníkům „lepší“ otevírací dobu a menší omezení kapacity. 

Nejvyšší soud Kanárských ostrovů povolil toto dodatečné covidové opatření na 30 dní, ale nejdéle do 15. ledna 2022. Kanárská vláda však již oznámila, že zažádá o prodloužení, pokud se počty nemocných do té doby nesníží. Jaká je však hranice počtu nemocných, které vláda považuje za opravňující k prodloužení platnosti vyhlášky, nebylo uvedeno. Spekuluje se, že vyhláška se bude uplatňovat při sedmidenní incidenci nad 150 testy zjištěných případů nového koronaviru na 100 tisíc obyvatel. Vláda Kanárských ostrovů navíc toto koronární opatření zavede již od 10. prosince 2021 a nechá je v platnosti do 10. ledna 2022.

Podle rozsudku soudu jsou „opatření přiměřená, aby prospěch dosažený v obecném zájmu byl větší než škoda na zboží nebo hodnotách“.

Aby bylo možné zavést toto opatření, poskytne zdravotní služba Kanárských ostrovů zájemcům aplikaci pro čtení QR kódu digitálního certifikátu EU COVID. Aplikace se bude jmenovat COVID SCS Reader a v nejbližších dnech si ji bude možné stáhnout z obchodů Apple, Google a Huawei. To by mělo být v nejbližších hodinách k dispozici také na webových stránkách www.lectorcovid.com.

Aplikace vyhlášky o covidových pasech se však netýká ostrovů s úrovní covidového semaforu na stupni "1" (aktuálně všechny ostrovy vyjma Fuerteventury), neboť opatření stanovená tímto stupněm semaforu již nelze "zlepšovat". Covidový semafor totiž nelogicky nepočítá s tzv. stupněm NULA, tedy s normálním stavem, který byl před pandemií a zavedením semaforu. Jediná Fuerteventura má šanci působit trochu „volněji“. Na základě kontroly covidových pasů mohou tamní provozovny uplatňovat pravidla úrovně varování 2 namísto aktuální úrovně 3.

Z aplikace vyhlášky tak budou mít prospěch pouze ostrovy s vyšším stupněm varování než "1", samozřejmě za předpokladu, že společnosti mající veřejné provozovny (restaurace, kavárny, obchody, obchodní centra, noční podniky) k požadavku covidových pasů přistoupí, což není povinnost. 

Přijetí vyhlášky a její akceptování soudem je velkým úspěchem té části politiků kanárské vlády, kteří jsou zastánci povinného očkování a soustřeďují se "kolem" místopředsedy vlády a ministra financí Román Rodríguez Rodrígueze. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist