Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace k cestování na Kanárské ostrovy po koronakrizi - AKTUALIZUJEME

2. 6. 2020

20200529_191603.jpg

Na našem ostrově Gran Canaria turistický ruch neutichl. 

Při dodržení předepsaných hygienických pravidel žádné výrazné nebezpečí při vaší dovolené nehrozí. 

Aktuální situaci budeme stále bedlivě sledovat a informovat vás průběžně o všech novinkách, týkajících se obnovení standardního turistického ruchu. O obnovení letecké dopravy, o otevírání hotelů, o legislativních novinkách a také třeba o tom, co všechno se na Gran Canaria opět pro turisty otevírá. Uvítáme samozřejmě i vaše podněty a informace z jiných hodnověrných zdrojů, pište je do diskuze, rádi je následně v článku zveřejníme. 

AKTUÁLNÍ PODMÍNKY PRO CESTU Z ČR NA KANÁRSKÉ OSTROVY A ZPĚT  -  ZDE

Digitální COVID PAS pro občany ČR - ZDE

Aktualizované informace k dovolené na Gran Canaria - ZDE

Podmínky pro ubytování na Kanárských ostrovech ZDE

COVIDOVÁ PRAVIDLA NA KANÁRSKÝCH OSTROVECH + KONTAKTY ZDE 

TESTY COVID- seznam autorizovaných laboratoří a center na Kanárských ostrovech - ZDE

Covid TEST přímo na letišti Gran Canaria - ZDE

Co dělat v případě POZITIVNÍHO TESTU, jak s karanténou - ZDE

Informace českého ministerstva zdravotnictví - SEMAFOR - ZDE

Informace českého ministerstva zahraničí k cestování do Španělska -  ZDE

Kanárský SEMAFOR - ZDE

Podmínky pro vstup do Španělska - španělský SEMAFOR

Evropský SEMAFOR

Povinnost nosit roušky "na ulici" SKONČILA 8.2.2022

POVINNOST NOSIT ROUŠKY VE VNITŘNÍCH PROSTORÁCH SKONČILA 20.4.2022

POVINNOST NOSIT ROUŠKY V HROMADNÉ DOPRAVĚ SKONČILA 8.2.2023 

Aktuální informace ke koronaviru sledujte v našem článku ZDE 

Sledujte náš facebook @GCForumCZ  twitter @GranCanariaCZ a 

instagram @grancanariaforum.cz

******************************

AKTUALIZUJEME

Čtvrtek 9.2.2023

Dne 8.2.2023 skončila povinnost nosit roušku v prostředcích hromadné dopravy - více INFO

Pátek 27.1.2023

Ministryně zdravotnictví španělské vlády Carolina Darias dnes oznámila, že 8. února 2023 přestanou být ve Španělsku povinné roušky ve veřejné dopravě. To by mělo být schváleno kabinetem na zasedání 7. února a poté by se mělo objevit v BOE 8. února, které pak okamžitě vstoupí v platnost. Povinnost zůstane jen v lékárnách a nemocnicích. 

Čtvrtek 2.6.2022

Kanárské ostrovy: španělská vláda zrušila s okamžitou platností "covidové" kontroly na letištích a v přístavech pro všechny cestující ze zemí Schengenu. Na kanárských letištích se tak po příletu již nemusí dokladovat covidpas ani test. Více INFO.

Čtvrtek 14.4.2022

ČR/Kanárské ostrovy: letecké společnosti Smartwings a ČSA, které zajišťují přímé letecké spojení z Prahy na Gran Canaria i další kanárské ostrovy, od dnešního dne ruší povinnost nošení roušky na palubě letadel

Pátek 8.4.2022

ČR/Kanárské ostrovy: Ministerstvo zdravotnictví ČR ruší s účinností od 9. dubna 2022 všechna protiepidemická opatření pro osoby vstupující na území ČR po předchozím pobytu v zahraničí. Při návratu ze zahraničí od 9.4.2022 není třeba vyplňovat Příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti. I nadále se však doporučuje ověřit si podmínky přepravy (včetně doložení bezinfekčnosti, tj. test, očkování, prodělání nemoci) přímo u sjednaného přepravce hromadné dopravy (letadlo, autobus, vlak).

Čtvrtek 7.4.2022

S platností od 6. dubna 2022 nemusí španělský příjezdový formulář spth.gob.es vyplňovat ti z českých občanů, kdo disponují potvrzením o očkování, prodělaném covidu či negativním výsledku testu v podobě EU Digital Covid Certificate. Ti, kteří EU Digital Covid Certificate nedisponují, musí vyplnit zmíněný formulář a údaje o očkování, negativním testu či prodělané nemoci zanést do tohoto formuláře. Poté obdrží QR kód. 

PŘED ODLETEM Z ČR A PŘI VSTUPU NA ÚZEMÍ KANÁRSKÝCH OSTROVŮ platí  povinnost předložit jeden z následujících dokumentů (zdroj web CK Canaria travel):

  • digitální covid certifikát EU (VACCINATION) o ukončeném očkování. Od druhé dávky musí uplynout alespoň 14 dní a ne více jak 270 dní. Nebo aplikace třetí dávky - bez časového omezení platnosti.
  • digitální covid certifikát EU (RECOVERY) o prodělaném onemocnění. Od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu musí uplynout alespoň 11 dní, ale ne více jak 180 dní.
  • digitální covid certifikát EU (TEST) o negativním antigenním nebo PCR testu. Lze použít i mezinárodní certifikát vystavený laboratoří. Antigenní test nesmí být starší 24 hodin a PCR test nesmí být starší 72 hodin před datem a hodinou příletu na ostrov.

Pouze pokud se cestující nemůže prokázat některým z výše uvedených dokumentů, MUSÍ vyplnit Zdravotní formulář (tzv. FCS health control form), kde ručně doplní detaily ohledně svého očkování, prodělané nemoci či testu.  
Zdravotní formulář lze vyplnit elektronicky nebo v bezplatné aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH (ke stažení pro iOS a Android), a to nejdříve 48 hod před odletem. Po vyplnění údajů Vám bude vygenerován QR kód, kterým se prokážete společně s dokumentem dokazujícím pravost Vámi vyplněných údajů při odbavení na letišti a po příletu do destinace. Pokud dopředu neznáte číslo Vaší sedačky, uveďte 88L. Není nutné následně opravovat na konkrétní sedačku, kterou obdržíte při odbavení na letišti. Manuál k vyplnění elektronického formuláře naleznete na webu CK Canaria travel ZDE.

VÝJIMKY ze všech uvedených povinností mají děti do 11,9 let. 

Úterý 22.3.2022

Předseda vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres dnes na plenárním zasedání regionálního parlamentu oznámil, že ve čtvrtek na jednání vlády budou "pozastavena" všechna pandemická omezení. Zůstávají roušky ve vnitřních prostorách, toto opatření je v kompetenci španělské vlády. 

Čtvrtek 17.3.2022

Česká vláda s platností od 18/3/2022 zrušila všechna omezení při příjezdu z Kanárských ostrovů a všech ostatních zemí EU do ČR. Žádný příjezdový formulář, žádné testy, žádná potvrzení o očkování či prodělání. INFO

Čtvrtek 10.3.2022

Podmínky pro vycestování z ČR na Kanárské ostrovy se stále nemění. 

Beze změny zůstávají i podmínky pro návrat z Kanárských ostrovů zpět do ČR.

Pátek 18.2.2022

Španělsko/ČR: španělská vláda nadále považuje Českou republiku za rizikovou zemi z hlediska nákazy novým koronavirem. Podmínky pro vstup do Španělska se tak nemění. Tedy neočkovaní a bez prodělání ve věku nad 12 let musí mít antigenní test ne starší 24 hodin a Zdravotní dotazník. 

Středa 16.2.2022

Odlet z ČR na Kanárské ostrovy: všichni cestující včetně dětí musí vyplnit španělský zdravotní dotazník a mít negativní antigenní nebo PCR test. Antigenní test nesmí být starší 24 hodin a PCR test nesmí být starší 72 hodin před datem a hodinou příletu na ostrov. Může být digitální certifikát nebo papírová forma z laboratoře. Výjimku mají jen děti do věku 12 let, dále ti kteří prodělali (max 180 dní) a očkovaní. Je uznáno jen očkování, které bylo dokončeno maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby musí obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávky. Ta platí zatím neomezeně.

Odlet z Kanárských ostrovů do ČR

a/ děti do 12 let musí POUZE vyplnit Příjezdový formulář. TESTY NEMUSÍ MÍT.

b/ ti kteří prodělali nemoc (max před 180 dny) a disponují digitálním certifikátem musí POUZE vyplnit Příjezdový formulář. TESTY NEMUSÍ MÍT.

c/ očkovaní s certifikátem o očkování maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby musí obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávky musí POUZE vyplnit Příjezdový formulář. TESTY NEMUSÍ MÍT.

d/ ostatní musí vyplnit Příjezdový formulář a disponovat negativním výsledkem antigenního testu (ne starší než 24 hodin) nebo RT PCR testu (ne starší než 72 hodin). 

Pátek 11.2.2022

ČR/Kanárské ostrovy: české Ministerstvo zdravotnictví jako každý týden aktualizovalo SEZNAM zemí podle rizika nákazy. Kanárské ostrovy jsou velmi rizikové a proto od 14.2.2022 platí pro občany ČR při návratu do ČR tyto PODMÍNKY

Středa 9.2.2022

Královský dekret číslo 115/2022 ze dne 8. února 2022, kterým se upravuje nošení roušek na veřejnosti dnes vyšel ve státním věstníku a vstupuje o půlnoci z dnešního dne na čtvrtek v platnost. Zjednodušeně řečeno již není nutné nosit roušku "na ulici", pokud nedojde k velkému shluku osob. TEXT dekretu. 

Pondělí 7.2.2022

Celé Španělsko včetně Kanárských ostrovů jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví zemí s vysokým rizikem nákazy. Všichni cestující z Kanárských ostrovů musí vyplnit před odletem z ostrovů Příjezdový formulář, neočkovaní a ti kteří nemají potvrzení o prodělání nemoci musí před odletem absolvovat antigenní test a po příletu do ČR mezi 5. a 7. dnem PCR test. Přesné info v tabulce

Pátek 4.2.2022

Španělská vláda ruší od 8.2.2022 povinnost roušky na ulici. 

Čtvrtek 3.2.2022

Kanárská vláda zrušila covidové pasy. Platily v restauracích, barech, divadlech a třeba v kinech.

Pondělí 1.2.2022

Španělsko: španělská vláda změnila s platností od dnešního dne podmínky pro vstup do země. Neočkovaní cestující se musí při vstupu (letiště, přístav) prokázat antigenním testem ne starším 24 hodin. Platnost PCR testu zůstala nezměněna (72 hodin). Cestující s platným očkováním a potvrzením o prodělání nemoci test mít nemusí. Všichni cestující bez rozdílu pak musí předložit QR kod získaný po vyplnění Zdravotního dotazníku. 

Pátek 28.1.2022

ČR/Kanárské ostrovy: s platností od 1. února 2022 bude uznáváno jen potvrzení o očkování, které bylo dokončeno maximálně před 270 dny. Po uplynutí této doby bude potvrzení muset obsahovat informaci o aplikaci třetí posilovací dávkyČeská vláda se rozhodla toto opatření přijmout od 15. únoraTABULKA platnosti očkování.

ČR/Kanárské ostrovy: Španělsko včetně Kanárských ostrovů je pro české Ministerstvo zdravotnictví stále zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (seznam), podmínky vstupu do ČR se tak nemění - INFO. Pro vstup ze Španělska včetně Kanárských ostrovů do ČR od 31. ledna je tak nadále nutný Příjezdový formulář, negativní antigenní test před odletem z Kanárských ostrovů a negativní PCR mezi 5. až 7. dnem po příletu do ČR (test NEmusí mít očkovaní a kteří prodělali a děti do 12 let) - INFO. UPOZORNĚNÍ: tyto podmínky platí jen pro občany a rezidenty České republiky, pro cizince platí jiné podmínky - info ZDE a ZDE

Španělsko/ČR: Česká republika je stále na španělském seznamu rizikových zemí z pohledu výskytu koronaviru. Omezení cestování tak zůstávají v platnosti i příští týden až do 6. února. Všichni cestující musí vyplnit Zdravotní dotazník a získat QR kód, neočkovaní a ti cestující, kteří nedoloží doklad o prodělání nemoci a pokud je jim více než 12 let musí při vstupu do Španělska (a tedy i na Kanárské ostrovy) předložit negativní antigenní test ne starší 48 hodin v moment příletu - INFO nebo INFO

Pondělí 24.1.2022

Podmínky pro cestování se nemění

ČR/Kanárské ostrovy: Španělsko včetně Kanárských ostrovů je pro české Ministerstvo zdravotnictví stále zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, podmínky vstupu do ČR se tak nemění - INFO. Pro vstup do Španělska je také nadále nutný Zdravotní dotazník a antigenní test (NE očkovaní a kteří prodělali) - INFO

Neděle 16.1.2022

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy i celé Španělsko i pro další týden od 17.1.2022 zemí s vysokým rizikem nákazy novým koronavirem. Podmínky pro vstup do ČR se tak nemění. Stejné zůstávají i podmínky pro vstup do Španělska z ČR. 

Neděle 9.1.2022

Kanárské ostrovy (i celé Španělsko) jsou pro české ministerstvo zdravotnictví od pondělí 10.1.2022 zemí s velmi vysokým rizikem nákazy novým koronavirem - SEZNAM. Pro neočkované a osoby které neprodělaly ve 180 dnech covid to znamená antigenní test před odletem z Kanárských ostrovů a PCR test pátý den po příletu do ČR. Všichni včetně očkovaných pak musí před odletem vyplnit Příjezdový dotazník. Vše v tabulce ZDE. Na příjezdu do Španělska se nic nemění, tedy antigen v ČR před odletem a Zdravotní dotazník s QR kódem. Někteří cestující včetně očkovaných i třetí vakcínou mohou být po příletu do Španělska vybráni na kontrolní antigenní test. 

Neděle 2.1.2022

Kanárské ostrovy zůstávají pro české Ministerstvo zdravotnictví i další týden (od 3.1.2022) zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Podmínky pro návrat do ČR tak zůstávají beze změny (Příjezdový formulář a AG test před odletem do ČR, po příletu 5.-7. den PCR test. Výjimku mají očko, prodělko a děti do 12 let). 

Pátek 23.12.2021

Kanárské ostrovy jsou od 27.12.2021 pro české ministerstvo zdravotnictví zemí s vysokým rizikem nákazy. Před odletem z Kanárských ostrovů jsou nutné antigenní testy a Příjezdový formulář a po příletu 5. až 7. den PCR test. Výjimku mají očkovaní, osoby které prodělaly onemocnění a děti do 12 let. Více INFO

Středa 22.12.2021

Španělsko: španělská vláda rozhodla, že od pátku 24/12/2021 znovu zavede povinnost roušek na venkovních prostranstvích. Výjimka bude platit při provozování sportu a v přírodě. 

Neděle 19.12.2021

Kanárské ostrovy jsou pro čs Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 20.12.2021 zemí s vysokým rizikem nákazy. Cestující z Kanárů musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území ČR cestující musí disponovat písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku  antigenního testu (max. 48 hodin od odběru). Po vstupu na území ČR platí pro všechny povinnost podstoupit v rozmezí 5. až 7. dne RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2. Do doby negativního výsledku RT-PCR testu musí přicestující všude mimo domov nosit respirátor nebo obdobný prostředek ochrany dýchacích cest. Výjímku mají plně očkovaní, ti kteří nemoc prodělali a děti do 12 let. 

Pátek 17.12.2021

Z rozhodnutí kanárské vlády se mění covidový semafor. Gran Canaria a Tenerife stoupají na stupeň "3", na kterém je i Fuerteventura. La Palma stoupá na stupeň "2", ostatní ostrovy jsou zelené. Všechny restrikce jsou popsány v semaforu ZDE

Česká republika je pro Španělsko i nadále od 19. do 29. prosince rizikovou zemí, při příjezdu do Španělska je tak nutné stále vyplnit Zdravotní dotazník a neočkovaní musí mít negativní antigenní nebo PCR test. Výjimka z testu platí dále pro děti do 12 let a osoby, které nemoc prodělaly. 

Čtvrtek 16.12.2021

Kanárské ostrovy: jak upozorňuje české Ministerstvo zahraničí stále častější jsou po příletu kamkoliv do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy namátkové kontroly formou realizace povinného testu na covid-19 přímo na letišti po příletu nebo uložení povinnosti cestujícímu podstoupit test do 48 hodin po příletu a následně sdělit jeho výsledek. Je třeba s tím počítat! Zatím má naše redakce pouze informace o testech po příletu na letiště Tenerife - jih. 

Pátek 10.12.2021

Španělsko/ČR: Česká republika je i pro další týden do 19.12.2021 pro španělské Ministerstvo zdravotnictví "riziková země" - SEZNAM - a cestující z ČR do Španělska musí při vstupu na území Španělska předložit Zdravotní dotazník a neoočkovaní a ti, kteří neprodělali nemoc v předchozích 180 dnech, musí také předložit negativní antigenní test ne starší 48 hodin.  

České ministerstvo zdravotnictví od pondělí 13.12.2021 zmírnilo podmínky pro návrat z Kanárských ostrovů do ČR. Před odletem z Kanárských ostrovů stačí jen příjezdový formulář, po návratu do ČR stačí jen antigenní test, provedený 5.-7. den po příletu. Do doby výsledku testu je nutné nosit respirátor. Výjimku mají děti do 12 let, plně očkovaní a ti, kteří nemoc prodělali (180 dní od pozitivního testu). Důvodem pro toto zmírnění je snížení rizikovosti Kanárských ostrovů, které ze země s vysokým rizikem nákazy přecházejí do kategorie "střední riziko nákazy" - SEZNAM Vše podrobně na webu MZd

Neděle 5.12.2021

Česká republika je z pohledu Španělska i pro týden od 6. prosince do 12. prosince zemí s vysokým rizikem - SEZNAM. Pro vstup do Španělska je tak nutné  potvrzení o platném očkování nebo prodělání nemoci nebo negativní AG/PCR test a samozřejmě Zdravotní formulář.

I pro další týden od 6.12.2021 je pro Českou republiku celé Španělsko včetně Kanárských ostrovů zemí s vysokým rizikem výskytu nového koronaviru. Všechna opatření při návratu do ČR zůstávají v platnosti. 

Úterý 30.11.2021

Většina hotelů na Gran Canaria je již plně otevřena a na Vánoce a Silvestra vyprodána. 

V týdnu od 29.11. do 5.12. je Česká republika pro Španělsko rizikovou zemí - SEZNAM

V týdnu od 29.11. do 5.12. jsou Kanárské ostrovy pro Českou republiku zemí s vysokým rizikem (červená) - SEZNAM.

Všichni cestující přijíždějící do Španělska letecky musí před odletem vyplnit formulář zdravotní kontroly a získat svůj QR kód. Formulář je ZDE. Cestující musí mít negativní antigenní nebo PCR test. Antigenní test nesmí být starší 48 hodin a PCR test nesmí být starší 72 hodin před datem a hodinou příletu na ostrov. Výsledek je nutné doložit digitálním certifikátem EU (TEST), případně lze použít i mezinárodní certifikát vystavený laboratoří. Výjimku z testování mají děti do 12 let a ti, kteří nemoc prodělali a ti, kteří jsou očkováni. INFO

Všichni cestující do ČR letecky musí před odletem vyplnit Příjezdový formulář a získat svůj QR kód. Formulář je ZDE. Dále musí disponovat negativním výsledkem antigenního testu (ne starší než 48 hodin) nebo RT PCR testu (ne starší než 72 hodin), seznam všech laboratoří na Kanárských ostrovech je ZDE. Po příletu do ČR v rozmezí 5. - 7. den podstoupit RT PCR test a vždy při opuštění místa bydliště nosit respirátor. Výjimku z testování mají děti do 12 let a ti, kteří nemoc prodělali a ti, kteří jsou očkováni. INFO

Při pobytu na Kanárských ostrovech platí omezení podle stupně semaforu, ve kterém jednotlivý ostrov právě je. Gran Canaria je aktuálně na stupni "1" - zelená, tedy bez zásadních omezení. Ve všech vnitřních veřejných prostorách musí být nasazena rouška, stejně tak v MHD, taxi či vozech, kde nesedí lidé "ze stejné adresy". Rouška musí být i v restauraci, výjimka je pouze při konzumaci. Všude (uvnitř i venku) je nutné dodržovat odstup min. 1,5 metru.

Pátek 19.11.2021

Hotelová skupina Lopesan má do 29. listopadu až 40% slevy. Více INFO.

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy od pondělí 22.11.2021 v "červené zóně", tedy neočkovaní cestující před odletem do ČR musí absolvovat antigenní nebo PCR test a po návratu do ČR musí absolvovat PCR test. Seznam všech laboratoří je ZDE. Krok MZd je nelogický, protože ČR má sedmidenní incidenci "925" a Kanárské ostrovy jen "60". Přehled všech povinností pro cestující je ZDE.

Pátek 5.11.2021

ČR/Kanárské ostrovy: Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví i příští týden (od 8/11/2021) stále bezpečnou tedy "zelenou" zemí - SEZNAM. To znamená, že neočkovaní musí před odletem z Kanárských ostrovů nebo do 5 dnů po příletu do ČR absolvovat antigenní test. Přehled všech povinností pro cestující je ZDE.

Čtvrtek 4.11.2021

Gran Canaria: na ostrově (880 tisíc obyvatel) je aktuálně testy zjištěných (neznamená nemocných) 446 případů nového koronaviru. Nejvíce evidovaných aktivních případů je na severu v hlavním městě Las Palmas (360), v turistických částech na jihu ostrova je výskyt případů koronaviru zanedbatelný. V San Bartolomé de Tirajana, kam patří i Maspalomas, je 42 případů (55 tisíc trvale žijících obyvatel a desítky tisíc turistů) a v Mogánu, kam patří Arguineguín, ANFI, Puerto Rico, Amadores a Taurito dokonce jen 6 případů. Jih ostrova Gran Canaria je bezpečná destinace

Pondělí 26.10.2021

Celá Česká republika je od dnešního dne pro Španělsko rizikovou zemí. Při přímém letu na Kanárské ostrovy ale i při letu s přestupem je nutné na prvním španělském letišti doložit nejen QR kod ze Zdravotního formuláře, ale také doklad o "bezinfekčnosti" (očkování, prodělání či antigenní test ne starší 48 hodin). Při letu z Prahy se společností Smartwings jsou doklady o bezinfekčnosti kontrolovány již při odbavení.

Neděle 25.10.2021

Kanárské ostrovy zůstávají i pro další týden pro české Ministerstvo zdravotnictví zemí s nízkým rizikem nákazy. Pravidla při návratu zůstávají nezměněná. 

Neděle 17.10.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví zemí s nízkým rizikem nákazy (zelený semafor) - SEZNAMCestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. 

Sobota 16.10.2021

ČR/Kanárské ostrovy: od 18.10.2021 zahrnuje Španělsko mezi tzv. rizikové oblasti z hlediska nákazy následující regiony ČR: Jihovýchod, Jihozápad, Moravskoslezsko, Praha, Severovýchod, Severozápad, Střední Čechy a Střední Morava.  Osoby, které cestují z těchto rizikových regionů, musí kromě QR kódu příjezdového formuláře předložit jedno z následujících potvrzení: potvrzení o dokončeném očkování, potvrzení o prodělaném onemocnění covid-19 nebo potvrzení o negativním výsledku PCR/TMA/antigenního testu. Opatření se má týkat těch, kteří v rizikovém regionu reálně pobývali, nicméně z důvodu nejednoznačného výkladu ze strany španělských úřadů doporučujeme chápat jako rizikový pouhý fakt, že z dané destinace cestujete. Je tudíž velmi pravděpodobné, že španělské úřady budou zmíněné potvrzení vyžadovat od všech osob cestujících z ČR. INFO

Pátek 15.10.2021

Zahraniční turisté nemusí od soboty 16.10.2021 předkládat při ubytování v hotelech potvrzení o bezinfekčnosti (negativní test, očkování, prodělání). Rozhodla o tom kanárská autonomní vláda. 

Cestující z JZ Čech, Prahy, Středních Čech, Moravskoslezka musí při příletu na Kanárské ostrovy předložit potvrzení o bezinfekčnosti - INFO. Zřejmě z těchto důvodů vyžaduje testy nebo očkování nebo prodělání letecká společnost Smartwings v Praze při odbavení ode všech cestujících. 

Úterý 12.10.2021

Aktuální podmínky pro cestování z ČR letecky na Kanárské ostrovy a zpět, jejichž splnění vyžaduje letecká společnost Smartwings ZDE.

Výrazné červené dvoupodlažní autobusy s otevřenou střechou, které v Las Palmas vozí turisty po městě, budou od pátku opět vidět v ulicích hlavního města. První víkend budou pro cestující speciální slevy. Pokud se tedy chcete projet městem jako „turista“, máte jedinečnou příležitost tuto sobotu a neděli a to za pouhé 3 eura jízdného. Děti do pěti let dokonce cestují zdarma.

Pondělí 11.10.2021

Hotelový řetězec Gloria nabízí na pobyt v hotelu Gloria Palace San Augustín mimořádné slevy. Více informací ZDE

Pátek 8.10.2021

Z Vídně od listopadu budou létat na Gran Canaria dvě letecké společnosti, Ryanair v sobotu a Wizzair v pátek. Tato skutečnost se projevila na ceně letenek, až do poloviny prosince se prodávají zpáteční letenky Vídeň - Gran Canaria - Vídeň za méně než 100 eur na osobu. Ryanair například letí v sobotu 20. listopadu z Vídně na Gran Canaria za 14,99 eur.

Čtvrtek 7.10.2021

Na Gran Canaria stále klesá počet aktivních testy zjištěných případů nového koronaviru, ostrov zůstává i další týden na zeleném stupni semaforu. 

Pátek 1.10.2021

České ministerstvo zdravotnictví má i pro další týden Kanárské ostrovy jako zemi se středním rizikem nákazy - SEZNAM. Na podmínkách návratu do ČR se nic nemění. Stejně tak se nemění ani náležitosti pro cestu na Kanárské ostrovy.

Středa 29.9.2021

Hotelová společnost Lopésan oznámila, že v pátek 1. října 2021 otevírá hotel Faro (bývalý IFA Faro). Hotel byl těsně před začátkem lockdownu v březnu 2020 rekonstruován a od té doby nebyl otevřen.

Sobota 25.9.2021

Pro české Ministerstvo zdravotnictví zůstávají i příští týden Kanárské ostrovy zemí se středním rizikem nákazy - SEZNAM. To znamená, že všichni cestující před cestou do ČR musí jen vyplnit a odeslat Příjezdový formulář a neočkovaní mají navíc povinnost do 5 dní po návratu do ČR absolvovat test, stačí antigenní. Přesný postup je ZDE. Podmínky pro návrat se již nezmění, i kdyby se Kanárské ostrovy úplně "zbavily" koronaviru, protože české Mzd stanovilo testy po návratu i ze zelených zemí. Pro cestu z ČR na Kanárské ostrovy platí pro všechny povinnost vyplnění španělského Zdravotního formuláře. Všichni neočkovaní cestující s bydlištěm v Praze a Severomoravském kraji musí navíc na kanárském (i všech španělských) letišti předložit negativní test, stejný test  musí neočkovaní předložit na recepcích hotelů (stačí antigen, max 48 hodin), očkovaní předkládají potvrzení o plném očkování. Ti, co prodělali nemoc, musí také předložit potvrzení ne starší 180 dní.

Úterý 21.9.2021

Puerto de Mogán: po roce a půl vynucené pauzy se od 1. října 2021 v přístavu Mogán obnoví oblíbené páteční trhy. Návštěvníci budou muset počítat s regulací vstupu, povinností nosit roušku a dalšími bezpečnostními opatřeními. Zájemci o dopravu na trhy se můžou informovat ZDE

Krakow - Gran Canaria: Ryanair obnoví od 2. dubna 2022 přímé letecké spojení s Gran Canaria. Létat se bude každou sobotu. Odlet s Krakowa v 06:15, přílet na Gran Canaria v 10:50 hod., zpátečka z Gran Canaria bude vylétat v 11:25 a přílet na letiště Krakow v 17:35 hod.. Letenky jsou již k dispozici na webu společnosti ZDE 

Sobota 18.9.2021

Pro zákazníky se po komplexní rekonstrukci otevřel jeden z nejluxusnějších hotelů na jihu Gran Canaria - hotel společnosti Lopésan Gran Costa Meloneras. Hotel se nachází v lukrativním místě přímo vedle majáku Faro Maspalomas. 

Pátek 17.9.2021

České ministerstvo zdravotnictví i příští týden udržuje Kanárské ostrovy mezi zeměmi se středním rizikem nákazy - SEZNAMCestující z těchto zemí (včetně očkovaných) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. Výjimku mají plně očkovaní a osoby po prodělané nemoci Covid-19.

Podmínky pro cestu na Kanárské ostrovy zůstávají beze změny (viz aktualizace z 10.9.221). 

Pátek 10.9.2021

Kanárské ostrovy jsou z pohledu českého ministerstva zdravotnictví od pondělí 13. září 2021 zemí se středním covidovým rizikem (seznam). V praxi to znamená, že před odletem z Kanárských ostrovů není nutný žádný test (ani neočkovaní), stačí vyplnit pouze Příjezdový formulář. Po příletu do ČR není nutná karanténa, ale stačí do 5 dní po příletu absolvovat antigenní nebo PCR test (neplatí pro očkované nebo osoby, které prodělaly Covid-19). Více INFO

(Přesná citace z webu MZd: "Cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání při hraniční kontrole. Před vstupem na území či nejpozději do 5 dní po vstupu na území ČR se podrobit testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2. Do doby výsledků testů není nutná samoizolace")

Všichni cestující mířící na Kanárské ostrovy (i do celého Španělska) musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es nebo v aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Po registraci cestující obdrží QR kód, který je povinen cestující předložit při odbavení na Kanárských ostrovech a po příletu do ČR. Oficiální poskytovatelé ubytování na Kanárských ostrovech nadále požadují od všech zahraničních turistů starších 12 let negativní test ne starší 72 hodin (AG nebo PCR), potvrzení o prodělané nemoci ne starší 180 dní a nebo potvrzení o očkování (min 14 dní od poslední očkovací dávky) - aktuální vyhláška kanárské vlády ZDE

Důrazně doporučujeme se informovat o podmínkách vstupu na palubu letecké společnosti, se kterou na Kanárské ostrovy a zpět letíte - podmínky SMARTWINGS pro odlety z Prahy.

Pondělí 6.9.2021

Oficiální poskytovatelé ubytování na Kanárských ostrovech nadále požadují od všech zahraničních turistů starších 12 let negativní test ne starší 72 hodin (AG nebo PCR), potvrzení o prodělané nemoci ne starší 180 dní a nebo potvrzení o očkování (min 14 dní od poslední očkovací dávky) - aktuální vyhláška kanárské vlády ZDE. Ke vstupu do Španělska je dále nutné vyplnit a odeslat Zdravotní formulář a získat QR kod. Ten se předkládá na letišti po příletu do Španělska.

Čtvrtek 2.9.2021

ČR/Kanárské ostrovy: od včerejšího dne platí aktualizované podmínky pro vstup na území ČR - ZDE. Všechny potřebné informace pro odlet z Kanárských ostrovů i pro návrat do ČR najdete ZDE. Zjednodušeně: cestující musí před odletem z Kanárských ostrovů získat negativní antigenní test a odeslat Příjezdový formulář, po příletu musí po 5 dnech absolvovat PCR test, do té doby samoizolace. Výjimku mají plně očkovaní a osoby s potvrzením o prodělání nemoci (max 180 dní). INFO. Důrazně doporučujeme se informovat o podmínkách vstupu na palubu letecké společnosti, se kterou na Kanárské ostrovy letíte - podmínky SMARTWINGS pro odlety z Prahy. 

Všichni cestující mířící na Kanárské ostrovy musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es nebo v aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Po registraci cestující obdrží QR kód, který je povinen cestující při odbavení a po příletu předložit.

ČR/Kanárské ostrovy: Kanárské ostrovy jsou až do pondělí 6.9.2021 pro české ministerstvo zdravotnictví zemí s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM.  

Pátek 13.8.2021

Kanárské ostrovy jsou jedinou španělskou oblastí, která je pro Českou republiku zemí pouze zemí s vysokým rizikem, ostatní části Španělska jsou oblastmi s velmi vysokým rizikem. Aktuální SEZNAM zemí platný od 16.8.2021.  Podmínky pro návrat do ČR z Kanárských ostrovů najdete ZDE. Zjednodušeně řečeno, očkovaní nebo po prodělané nemoci vyplňují pouze příjezdový formulář. Neočkovaní musí před odletem z Kanárských ostrovů absolvovat AG test, v ČR poté nejdříve 5. den a nejpozději 14. den PCR test. 

Sobota 7.8.2021

Letecká společnost WIZZAIR zahájí od listopadu leteckou linku mezi Vídní a Gran Canaria.

Pátek 6.8.2021

České ministerstvo zdravotnictví drží i další týden (od 9.8.2021) Kanárské ostrovy na seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy. Podmínky vstupu na území ČR se tedy nemění (očkovaní pouze příjezdový formulář, neočkovaní formulář, test před odletem a samoizolace 5 dní po příletu do ČR zakončená testem PCR. 

Čtvrtek 5.8.2021

Kanárská vláda dnes rozhodla, že ostrov Gran Canaria "stoupá" na covidovém semaforu od půlnoci z neděle na pondělí na stupeň "4". Na stejném stupni zůstává Tenerife, Fuerteventura a La Palma zůstávají na třetí úrovni; Lanzarote, La Graciosa a La Gomera na úrovni 2 a El Hierro na úrovni 1. SEMAFOR

Pondělí 2.8.2021

Hotelová skupina Gloria otevřela po roční rekonstrukci hotel Gloria Palace San Agustin Thalasso & Hotel. Luxusní hotel se nachází 600 metrů od pláže Las Burras. Aktuálně hotel nabízí slevy až 30%. 

Blízko golfového hřiště v Maspalomas leží modernizovaný resort Club Maspalomas Suites & Spa. Hotel je pouze pro dospělé a nabízí ještě pro letní pobyty velmi zajímavé ceny. 

Neděle 1.8.2021

Po půlroční rekonstrukci byl znovu otevřen ikonický hotel RIU Palace Maspalomas, ležící na okraji písečných dun. Nově je v kategorii 5* a pouze pro dospělé. 

Pátek 30.7.2021

I pro další týden od 2.8.2021 zařadilo ministerstvo zdravotnictví ČR Kanárské ostrovy mezi země s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM. Podmínky pro vstup do ČR jsou ZDE.

Pondělí 26.7.2021

Opatření pro cestu z ČR na Kanárské ostrovy, platnost od 26.7.2021 do 2.8.2021

Česká republika vyjma Prahy NENÍ na seznamu rizikových zemí španělského ministerstva zdravotnictví (SEZNAM). Cestující z ČR tak mají za povinnost vyplnit pouze zdravotní dotazník a vygenerovat si QR kód - ZDE. Pouze obyvatelé Prahy starší 12 let musí předložit potvrzení o očkování (kompletní ne starší 8 měsíců, jedna dávka ne starší než 4 měsíce a min 15 dní před příletem), prodělání nemoci (ne více než 6 měsíců) anebo negativní test (PCR, antigen, TMA ne starší 72 hodin). 

Cestující z ČR starší 12 let, kteří budou po dobu pobytu na Kanárských ostrovech ubytováni v regulovaných turistických zařízeních (vše vyjma privátů), musí spolu se zdravotním dotazníkem doložit na recepci při ubytování stejné dokumenty jako cestující s trvalým bydlištěm v Praze (očkování, prodělání anebo test). 

Zjednodušeně řečeno, kdo bydlí "ve svém" a nebo u soukromé osoby např. přes airbnb, vystačí jen se zdravotním dotazníkem. Doporučujeme se ubytovatele ale zeptat, zda bude potvrzení vyžadovat.

Letecká společnost SMARTWINGS však před vstupem na palubu pro odlety na Kanárské ostrovy vyžaduje

Všichni cestující mířící na Kanárské ostrovy musí před odletem vyplnit elektronický formulář dostupný na spth.gob.es nebo v aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Po registraci cestující obdrží QR kód, který je povinen při odbavení a po příletu předložit.

Od 26. 7. 2021 musí cestující mířící na Kanárské ostrovy z Prahy při odbavení předložit negativní antigenní (ne starší než 48 hodin) nebo PCR test (ne starší než 72 hodin) před příletem do Španělska.

Výjimka z povinnosti předložit negativní test platí pro:

a) děti do 12 let,
b) cestující, kteří se prokáží potvrzením o ukončeném očkování, přičemž od poslední dávky musí uplynout nejméně 14 dní. Akceptovány jsou všechny vakcíny schválené EMA a WHO.
c) cestující, kteří se prokáží potvrzením o prodělaném onemocnění covid-19 platným 11-180 dní od prvního pozitivního výsledku.

Pátek 23.7.2021

Z rozhodnutí španělských úřadů musí mít od pondělí 26.7.2021 obyvatelé Prahy, cestující na do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy vyjma zdravotního formuláře (QR) i potvrzení o negativním testu, nebo očkování či prodělání nemoci.

Z rozhodnutí českého ministerstva zdravotnictví zůstávají od pondělí 26.7.2021 Kanárské ostrovy mezi zeměmi s vysokým rizikem nákazy (seznam). Při návratu z Kanárů je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem do ČR se vyžaduje antigenní test max 48 hodin před odletem. Výjimku z této povinnosti mají očkovaní a osoby, které prodělaly Covid ne více než před 180 dny. Pro všechny platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář. 

Čtvrtek 22.7.2021

Kanárská vláda dnes rozhodla, že ostrov Gran Canaria "postoupí" od soboty na stupeň "3" covidového semaforu. Tenerife, kde je situace nejhorší, stoupá na stupeň "4". Na "trojku" stoupá dále Fuerteventura a La Palma, Lanzarote a Gomera jsou na stupni 2 a Hierro na jedničce. SEMAFOR. Základní omezení jsou přehledně ZDE, v principu pro stupeň "3" platí, že setkávat se můžou max 4 osoby a vše se uzavírá od 00:00 do 06:00 hodin. Příjezdu a odjezdu turistů se omezení netýká. 

Středa 21.7.2021

Roušky "venku" jsou nadále dobrovolné! Vládní koalice dnes s pomocí zdržení se ERC a PNV a s podporou Ciudadanos a Bildu schválila zákon, který potvrdil vládní dekret 13/2021 z 26. června. Roušky jsou tak definitivně ve Španělsku včetně Kanárských ostrovů povinné ve venkovních prostorách jen pokud není možné zajistit rozestup 1,5 metru od jiných osob.

Úterý 20.7.2021

Cestující z Gran Canaria do ČR mohou antigenní test absolvovat přímo na letišti před odletem. Objednání termínu je nutné. INFO/20.7.2021/

Neděle 18.7.2021

Gloria Palace Amadores Thalasso & Hotel se po rekonstrukci otevřel pro klienty 25. června 2021. Aktuálně nabízí slevy pro pobyt až ve výši 30%. Více INFO.

Pátek 16.7.2021

Španělsko od 19.7.2021 zařadilo Českou republiku mezi bezpečné země. Při příjezdu tak již není nutné prokazovat bezinfekčnost, stačí jen "příjezdový formulář". Kanárské hotely však nadále vyžadují testy nebo potvrzení o očkování či prodělané nemoci.   

Úterý 13.7.2021

Španělsko s platností od 14.7.2021 prodloužilo pro osoby bez očkování a bez dokladu o prodělání Covid-19 platnost PCR testů. Nově je možné při vstupu do země předložit PCR test až 72 hodin od odběru. 48 hodin pro antigenní testy zůstává.  Vyhláška.

Sobota 10.7.2021

Španělská vláda rozhodla, že Česká republika je rizikovou zemíCestující z ČR musí při příletu předložit negativní antigenní nebo PCR test ne starší 48 hodin. Výjimku mají děti do 12 let, plně očkovaní a osoby, které prodělaly Covid-19. Nadále zůstává povinnost předložit negativní test i při ubytování na Kanárských ostrovech. Opatření vstupuje v platnost z neděle na pondělí 12.7.2021 a platí zatím do 18.7.2021 do půlnoci. 

Pátek 9.7.2021

České ministerstvo zdravotnictví ponechalo Kanárské ostrovy nadále v seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy - seznam

Přehledné podmínky pro vstup do ČR po 9. červenci 2021 - ZDE

Kvůli vyššímu počtu nově zjištěných aktivních případů nového koronaviru rozhodla kanárská vláda, že se ostrov Gran Canaria posunuje na druhý stupeň covidového semaforu. Tenerife, kde je situace výrazně složitější, postupuje na červený stupeň "3". Semafor

Středa 7.7.2021

K častým dotazům uvádíme, že v noci ze dne 8.7. na 9.7.2021 se mění pravidla pro cestování z Kanárských ostrovů do České republiky. Očkovaní a lidé, kteří prodělali nemoc Covid-19, budou mít návrat do ČR výrazně jednodušší, stačí jim vyplnit "příjezdový formulář". Více informací najdete v našem aktualizovaném článku ZDE a nebo na webu Ministerstva zdravotnictví, kde je zveřejněná vyhláška

Pátek 2.7.2021

Při návratu do ČR z Kanárských ostrovů platí z rozhodnutí české vlády od 9. července nové podmínky. Přesný popis najdete na našem webu ZDE. /2.7.2021/

Kanárské ostrovy zůstávají pro Českou republiku i nadále zemí "s vysokým rizikem" nákazySEZNAM  /2.7.2021/

Středa 30.6.2021

Od 1. července platí VÝZNAMNÁ ZMĚNA při cestě z Kanárských ostrovů do ČR. Před odletem do ČR musí všichni odeslat "příjezdový formulář" a podstoupit antigenní test ne starší 48 hodin před hodinou odletu (platí pro všechny bez výjimek, očkovaní i neočkovaní). Po příletu do ČR platí povinnost podstoupit nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den PCR test a do doby výsledku testu setrvat v samoizolaci. Po celých 14 dní nosit na veřejnosti respirátor. Výjimku mají plně očkovaní (min 14 dní od ukončení očkování max 9 měsíců) nebo občané, kteří prodělali nemoc (11 dní od a 180 dní po prvním pozitivním testu). Ti musí sice také absolvovat PCR test, ale do 5 dní po příletu (tedy hned po příletu). Do výsledku testu platí samoizolace. Povinnost 14 dní po příletu nosit respirátor platí pro všechny.

Úterý 29.6.2021

Česká republika není ve španělském (až do 4/7/2021) seznamu rizikových zemí (semafor), takže vyjma vyplnění dotazníku na španělském webu ministerstva zdravotnictví s vygenerováním QR kódu není nutný pro vstup do Španělska žádný test. To však neplatí pro pobyty v hotelech, prázdninových hotelích nebo prázdninových apartmánech, tam musí všichni rekreanti ve věku od šesti let prokázat negativní test (AG nebo PCR), potvrzení o očkování nebo o proběhlé nemoci. Podrobnosti ZDE.

Pondělí 28.6.2021

Po rekonstrukci se otevírá další hotel HD Parque Cristóbal (mapa). V komplexu bylo postaveno 16 nových vil, přibyla „vířivka“ a 77 z 233 bungalovů bylo přeměněno na „ pokoje pro páry“ bez kuchyněk.

Neděle 27.6.2021

Ačkoli je epidemiologická situace na Tenerife velmi špatná a ostrov je na červeném semaforu, mohou jeho obyvatelé volně cestovat mezi ostrovy, nepotřebují žádné testy či potvrzení o očkování. Stejně jako obyvatelé  . Naproti tomu cestující ze španělské pevniny musí předložit negativní antigenní test ne starší než 72 hodin. Také zahraniční turisté přijíždějící na Kanárské ostrovy musí předložit digitální certifikát nebo jinou dokumentaci prokazující, že byli plně očkováni, prodělali Covid před méně než šest měsíci nebo mají negativní antigenní test. Děti mladší šesti let jsou osvobozeny. 

Sobota 26.6.2021

České ministerstvo zdravotnictví zařadilo Kanárské ostrovy od pondělí 28.6.2021 mezi země s vysokým rizikem (červený semafor). Mění se tak pravidla pro návrat do ČR: antigenní test do 48 hodin před odletem z Kanárských ostrovů zůstává, navíc je PCR test po návratu do ČR a samoizolace. Výjimku mají očkovaní nebo po prodělané nemoci. Podmínky jsou přesně ZDE

Pátek 25.6.2021

Antigenní testy před cestou do ČR je možné si udělat přímo na letišti. Podmínkou je včasná rezervace termínu, vše včetně rezervace najdete ZDE.

Středa 23.6.2021

Potvrzeno, ve španělském SEZNAMu rizikových zemí Česká republika od 21.6.2021 není. Takže pro vstup do země včetně Kanárských ostrovů stačí jen zdravotní formulář. Seznam je týdně aktualizován ZDE.

Od 1. července 2021 při cestě po EU budou platit pouze covid pasy EU Digital Covid Certificate. Certifikát si občané ČR mohou stáhnout ZDE.

Pondělí 21.6.2021

Španělská vláda vyřadila Českou republiku ze seznamu nebezpečných zemí, od 21/6/2021 již není nutné při cestě do Španělska a tedy i na Kanárské ostrovy mít test​ (bez ohledu na očkování). Stačí zdravotní formulář s QR kódem.

Neděle 20.6.2021

Kanárské ostrovy jsou i pro další týden z pohledu českého ministerstva zdravotnictví zemí se středním rizikem - SEZNAMDetailní podmínky vstupu na územ ČR jsou ZDE.

Pátek 18.6.2021

Španělský premiér dnes oficiálně oznámil, že od příští neděle 26. června 2021 bude v celé zemi zrušena povinnost nosit roušky ve venkovních prostorách, tedy i na plážích. 

Čtvrtek 17.6.2021

Přehledně všechny podmínky cestování do Španělska naleznete na českém webu COVID PORTÁL.

Pondělí 14.6.2021

Španělská vláda rozhodla, že děti do věku 12 let nemusí mít od 9. června při vstupu do Španělska včetně Kanárských ostrovů test proti covidu (ani AG ani PCR). Vyhláška je ZDE.

Pátek 11.6.2021

Kanárské ostrovy jsou pro Českou republiku i pro další týden od 14/6/2021 zemí se středním rizikem nákazy, informovalo o tom české ministerstvo zdravotnictví ZDE. Pro cestování na Kanárské ostrovy tak stále platí stejné podmínky, které jsme sumarizovali ZDE

Neděle 6.6.2021

Aktuálně platné podmínky pro ubytování na Kanárských ostrovech - ZDE

Sobota 5.6.2021

Španělsko vydalo dnes v sobotu 5.6.2021 novou vyhlášku o hraničních kontrolách - text vyhlášky ZDEDŮLEŽITÁ změna! Není nutný PCR, ale stačí antigenní test, ale POZOR, nesmí být proveden dříve než 48 hodin před hodinou příletu na Kanáry!! Více v našem aktualizovaném článku ZDE

Kanárské ostrovy jsou nadále i v týdnu od 7.6.2021 pro Českou republiku středně nebezpečnou zemí, po návratu do ČR není nutný test ani karanténa. Přesné podmínky pro cestování naleznete na našem webu ZDE

Pátek 4.6.2021

Aktuální covidové podmínky pro cestu z ČR na Kanárské ostrovy a zpět - ZDE

Neděle 30.5.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české Ministerstvo zdravotnictví i pro další týden zemí "se středním rizikem", tedy platí stejná pravidla při návratu do ČR jako dosud. AG test 24 hodin před odletem z Kanárů a vyplněný a odeslaný příjezdový formulář. PCR ani AG test po návratu do ČR není nutný. Pro cestu na Kanárské ostrovy stále platí povinnost PCR testu. SEZNAMPRAVIDLA

Čtvrtek 27.5.2021

Kanárská vláda dnes rozhodla, že přestane vyžadovat covidové testy od národních cestujících, kteří jsou očkovaní anebo prodělali onemocnění s virem Sars-Cov2. 

Gran Canaria díky dobrým epidemiologickým hodnotám vstoupí zítra do zelené "barvy" covidového semaforu. Setkávat se tak bude moc již od pátku až 10 osob, zvýší se kapacita restaurací na 75%, u stolů v barech a restauracích bude smět sedět až 6 osob. Další rozvolnění se týká sportovních a kulturních aktivit. Roušky se musí nadále nosit všude vyjma pláže a bazénu.

Pátek 21.5.2021

Letecké spojení s Evropou se pomalu obnovuje. Společnost Vueling zahájí od července lety mezi Gran Canaria a Římem.

Úterý 18.5.2021

Německá letecká společnost TUIfly nabízí slevy až 33% na lety z Německa na Kanárské ostrovy. Slevy platí pro lety mezi 20. květnem až 31. říjnem 2021. Nabídka letů SUN CANARIA je ZDE.

Pondělí 17.5.2021

Hotelová skupina LOPESAN nabízí pro léto na jihu Gran Canaria slevy na ubytování až 40% - INFO.

Sobota 15.5.2021

Kanárské ostrovy jsou pro české MZ i další týden zemí se středním rizikem nákazy. Podmínky pro cestování se tak nemění: při odletu z Kanárských ostrovů je pro neočkované nutný antigenní test a vyplněný příjezdový formulář, po příletu do ČR nejsou omezení. Pro odlet do Španělska je nadále nutný PCR test a dotazník. INFO čs ministerstva zdravotnictví. 

Úterý 11.5.2021

K častým dotazům uvádíme, že na Kanárských ostrovech od neděle neplatí zákaz nočního vycházení

Neděle 9.5.2021

Kanárský nejvyšší soud odmítl nařízení kanárské vlády, kterým se měl i po skončení celošpanělského výjimečného stavu prodloužit na Kanárských ostrovech noční zákaz vycházení, počet lidí na bohoslužbách a zákaz cestování z ostrovů při stupni 3 a 4 semaforu. 

Pátek 7.5.2021

Od pondělí 10.5.2021 po příletu do ČR není nutný PCR test. Více INFO na našem webu.

Hotelový řetězec BARCELÓ nabízí na letní dovolenou na Kanárských ostrovech slevu až 35%. Více INFO.

Čtvrtek 6.5.2021

Kanárská vláda dnes rozhodla, že až tuto neděli skončí výjimečný stav, bude na ostrovech zachována úroveň epidemiologické výstrahy i omezení proti pandemii, jako jsou povinné kontroly v přístavech a na  letištích. Stejně má zůstat zákaz vycházení ve 23:00 hodin. Konečné rozhodnutí však bude na nejvyšším kanárském soudu. Vyhláška vyjde v sobotu ve Věstníku. Kanárské ostrovy se již na podzim 2020 pokusily zavést kontrolu na letištích a v přístavech, tato opatření byla následně zrušena španělským Ústavním soudem. 

Úterý 4.5.2021

Ministerstvo zahraničí upřesnilo podmínky pro návrat občanů do ČR. Přesné informace jsou ZDE

Pondělí 3.5.2021

SDĚLENÍ MINISTERSTVA ZAHRANIČÍ ČRDobrá zpráva pro již očkované: Od 4.5. bude platit, že kdo má alespoň 14 dní po druhé dávce, může se vracet z "červených" a "oranžových" zemí bez testů či karantény. Je to první krok k obnovení běžného cestování. Další kroky budou následovat. Přehled států

Pátek 30.4.2021

Z rozhodnutí českého MZ jsou Kanárské ostrovy i další týden "nebezpečnou zemí" (seznam) a zůstávají AG testy před odletem do ČR i PCR testy po příletu do ČR. Opatření

Středa 28.4.2021

Sdělení společnosti SMARTWINGS - cestující, kteří předloží písemné potvrzení v anglickém jazyce o kompletním očkování proti onemocnění COVID-19 vakcínou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), přičemž od očkování uplynulo nejméně sedm dní, nemusí předpokládat při vstupu na palubu antigenní test. Stejně tak cestují bez potvrzení i ti, kteří letí ze "zelené" země. INFO

Pátek 23.4.2021

Obří mořské akvárium Poema del Mar v Puerto de La Luz v Las Palmas se pro veřejnost otevře 1.5.2021. Oznámil to viceprezident společnosti Loro Parque, Christoph Kiessling.

Čtvrtek 22.4.2021

Kanárská vláda ponechala i pro příští týden ostrov Gran Canaria na stupni 3 "covidového semaforu", ale zmírnila zákaz vycházení. Zřejmě již od pátku bude platit zákaz vycházení až od 23 do 6 hodin, taktéž restaurace budou muset zavřít až ve 23 hodin.

Cestování mezi ostrovy na stupni 3 "covidového semaforu" bude možné již brzy po předložení negativního PCR anebo AG testu. Aktuálně se toto opatření týká ostrov Tenerife a Gran Canaria. 

Středa 21.4.2021

Předseda vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres je pro zachování zdravotních kontrol v přístavech a na letištích na ostrovech i po skončení celostátního stavu poplachu dne 9. května 2021. Je cílem kanárské vlády zabránit šíření koronaviru, uvedl Torres.

Hotel RIU Palace Maspalomas se po právě probíhající rekonstrukci znovuotevře pro své klienty dne 1.8.2021, Již nyní je možné rezervovat pobyty s výhodnou slevou. INFO

Neděle 19.4.2021

Pro ministerstvo zdravotnictví ČR zůstávají i pro další týden (19.4.-25.4.2021) Kanárské ostrovy zemí s vysokým rizikem nákazy - INFO. Nejdříve 24 hodin před odletem z Kanárských ostrov je tedy nutné získat negativní antigenní test, odeslat "příjezdový formulář" a po příletu do ČR absolvovat do 5 dní PCR test. Do doby testu je nutné zůstat v karanténě. Vše v tabulce MZ ČR.

Čtvrtek 15.4.2021

Gran Canaria zůstává i další týden na stupni "3" covidového semaforu. INFO

Pondělí 12.4.2021

DŮLEŽITÁ INFORMACE! Každý turista, který přijede na Kanárské ostrovy a vlastní "chytrý telefon", má za povinnost si stáhnout do svého telefonu aplikaci pro upozornění na výskyt infekce RadarCOVID, která je k dispozici pro iPhone i Android. Na základě vaší polohy vás aplikace upozorní na riziko výskytu infekce COVID-19.

Neděle 11.4.2021

Aktuálně platné Podmínky pro vycestování z ČR na Kanárské ostrovy. Upozorňujeme, že je velice obtížné je splnit bez tzv chytrého telefonu a mobilních dat. Cestující musí totiž před odletem z ČR vyplnit španělský zdravotní dotazník, kde musí uvést číslo sedačky v letadle. To se ale většinou dozví až po odbavení na letišti v Praze. Teprve poté může dokončit formulář a získat vyžadovaný QR kód. 

Chytrý mobilní telefon je nutný i při cestě zpátky z Kanárských ostrovů do ČR. Na kanárském letišti, při odbavení, je nutné načíst QR kód letecké společnosti u odbavovací přepážky. Nebo doložit QR kód, který cestující získá po vyplnění příjezdového formuláře, jinak nedostane palubní vstupenku. Další povinnosti před odletem z Kanárských ostrovů jsou ZDE

Sobota 10.4.2021

Pro ministerstvo zdravotnictví ČR zůstávají i pro další týden (12.4.18.4.2021) Kanárské ostrovy zemí s vysokým rizikem nákazy - INFO. Nejdříve 24 hodin před odletem z Kanárských ostrov je tedy nutné získat negativní antigenní test, odeslat "příjezdový formulář" a po příletu do ČR absolvovat do 5 dní PCR test. Do doby testu je nutné zůstat v karanténě. Vše v tabulce MZ ČR.

Čtvrtek 8.4.2021

Antigenní anebo PCR test před odletem z Gran Canaria do ČR je již nyní možné si zajistit na letišti na Gran Canaria. Více INFO, stačí zadat název letiště. Mapa umístění odběrového místa v prvním patře na letišti GC je ZDEAntigenní test trvá cca jednu hodinu.

Středa 7.4.2021

Španělské ministerstvo zdravotnictví dnes "zruší" nesmyslnou vyhlášku o povinnosti nošení roušky i při odpočinku na pláži a u bazénu. Kanárská vláda při vyhlášení této vyhlášky minulý týden jasně deklarovalo, že ji neplánujte vynucovat. Nošení roušky na pláži je nutné, tak jako dosud, jen při příchodu a odchodu a při procházení se po pláži.

Sobota 3.4.2021

České Ministerstvo zdravotnictví i přes rozhodnutí soudu ponechalo při návratu z Kanárských ostrovů (země s vysokým rizikem) povinnost absolvovat antigenní test před odletem do ČR. Tuto povinnost podmínilo použitím veřejné dopravy, což je letecká přeprava. Takže i nadále pro návrat z Kanárských ostrovů platí: AG test min 24 hodin před odletem nebo PCR test 72 hodin před odletem. Po příletu do ČR pak do 5 dní po příletu PCR test. INFO

Pátek 2.4.2021

České Ministerstvo zdravotnictví udržuje Kanárské ostrovy i pro další týden (5.4.-11.4.2021) v seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy - vyhláška. Postup při návratu do ČR je ZDE.

Středa 31.3.2021

Kanárská vláda dnes sdělila, že nebude uplatňovat nošení roušky na plážích

Soud zrušil jako nezákonnou tu část opatření ministerstva zdravotnictví, která po českých občanech žádá před návratem do České republiky negativní test na covid-19. Platnost zrušení odložil na datum 5/4/2021. Pokud Ministerstvo zdravotnictví nevydá novou vyhlášku, nebude nutné po 5/4 před odletem z Kanárů do ČR absolvovat antigenní test.

Úterý 30.3.2021

Podle nařízení španělské vlády je nutné od středy 31/3/2021 nosit roušku všude ve veřejných uzavřených i otevřených prostorách, a to bez výjimek. Nařízení se týká pohybu a ležení na plážích, u bazénů a také turistiky v přírodě. Výjimku má jen individuální sport. Nařízení je ke stažení ZDE

Pátek 26.3.2021

Německo zařadilo Českou republiku mezi skupinu zemí s vysokým rizikem nákazy (Hochinzidenzgebiet). Přesun znamená, že Německo uvolní mj. průjezd pozemní dopravy přes své území bez testů. Změna bude platit od půlnoci ze soboty na neděli 28.3.2021. Průjezd Německem bez testu bude možný i pro osobní dopravu. Zároveň ale platí, že při průjezdu Německem je nutné splnit podmínky vstupu do cílové země (Španělsko vyžaduje PCR ne starší 72 hodin), nejčastěji jde o negativní test. Tranzit bez nutnosti předložení testu se vztahuje i na cesty na německá letiště. Naopak při příletu do Německa musí mít cestovatel negativní test už před nástupem do letadla (totéž vyžaduje Česká republika). To vše znamená, že na Kanárské ostrovy se dá od neděle létat i z Německa, což mže být cenově výhodnější. Z německých letišť létá na Kanárské ostrovy  easyjet, Eurowings, Lufthansa a další. 

Pro české ministerstvo zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy i pro další týden od 29.3. do 5.3.2021 zemí " s vysokým rizikem nákazy" - INFOPři návratu do ČR je tedy nadále nutné před odletem z Kanárských ostrovů absolvovat antigenní test a po návratu do ČR do 5 dní PCR test. Přesné instrukce. Vše je ZDE na webu MZ ČR.

Čtvrtek 25.3.2021

Všechna epidemiologická aktuálně platná omezení pro jednotlivé ostrovy jsou ZDE ve španělštině. Pro pochopení stačí zapnout překladač. 

Pondělí 22.3.2021

Vláda rozhodla po dobu Velikonoc o omezení pohybu obyvatel mezi ostrovy. V období od 26/3 do 9/4 je vyjma zákonem specifikovaných nutných činností povoleno cestovat mezi ostrovy jen s testem PCR nebo AG. Vyhláška vlády s přesnými pravidly je ZDE

Pátek 19.3.2021

Kanárská vláda rozhodla omezit pohyb obyvatel mezi ostrovy po dobu Velikonoc. Od 26. března do 9. dubna je povoleno cestovat jen v důvodech uvedených v Královském dekretu Real Decreto 996 z roku 2020.

Podle rozhodnutí českého ministerstva zdravotnictví zůstávají i pro další týden (22.3.-28.3.2021) Kanárské ostrovy zemí s vysokým rizikem nákazy (SEZNAM). Stále tak platí omezení pro cestu z Kanárských ostrovů v podobě antigenního testu před odletem z Kanárů do ČR a po příletu do ČR povinnost PCR testu do 5 dnů (INFO).

Abora Interclub Atlantic od společnosti Lopesan Hotels se v San Augustín pro zákazníky otevře již 24. března. MAPA

Čtvrtek 18.3.2021

Kanárská vláda dnes rozhodla, že ostrovy Gran Canaria, Tenerife a Fuerteventura se pondělí od 00:00 hodin vrací na úroveň 3 covidového semaforu. Zákaz vycházení je od 22 do 6 hodin, dodání nákupu domů je možné do 24 hodin a schůzky mezi lidmi, které nežijí společně, jsou povolené pouze do 4 osob.  

Kanárská vláda dnes rozhodla, že obyvatelé Kanárských ostrovů mohou o Velikonocích (od 26. března od 00:00 do 24:00 dne 9. dubna) cestovat mezi ostrovy, pokud předloží negativní test PCR nebo antigen. 

Středa 17.3.2021

Přehled ubytovacích kapacit na Gran Canaria, ve kterých platí pro zahraniční turisty pojistka Kanárské vlády pro případ onemocnění novým koronavirem. Klikněte na Oferta Alojativa en Gran Canaria ZDE

Německá letecká společnost CONDOR plánuje od května směr Gran Canaria pětkrát týdně lety z Frankfurtu, tři lety z Düsseldorfu, dva týdenní lety také z Hamburku, Lipska, Stuttgartu a Mnichova.

Neděle 14.3.2021

Společnost Lopesan přichystala ke Dni otců zajímavou "předvelikonoční" nabídku. Ubytování již od 67 eur za osobu a noc. Platí pro hotely Lopesan Villa del Conde a Lopesan Baobab, oba v lokalitě Meloneras. To vše při objednávkách do 21.3.2021 a ubytování do 28.3.2021. INFO

Sobota 13.3.2021

Důležitá informace!! Kanárská vláda již zveřejnila ve věstníku Kanárských ostrovů (BOC) nová specifická a dočasná opatření, která se dotknou Gran Canaria, Tenerife a Fuerteventura od pondělí 15. března od 00:00 hodin. Opatření stanoví zákaz vycházení od 22 do 6 hodin, zákaz setkávání více než 4 osob, omezení kapacity všech restaurací vně i uvnitř na 50%, na pracovištích bude povoleno pouze 33% kapacity ve společných prostorách (toalety, zasedací místnosti, vchody ...) a další. 

Pátek 12.3.2021

Letecká společnost Ryanair nabízí letenky na letní sezónu již od 19,90 eur. INFO. Pro letenky zakoupené do 31/3 platí bezplatná změna rezervace až do konce října. 

Z rozhodnutí českého ministerstva zdravotnictví ZDE zůstává celé Španělsko a tedy i Kanárské ostrovy i pro týden od 15. do 22.3.2021 "zemí s vysokým rizikem nákazy", tedy červenou zemí. Jaké povinnosti platí při příjezdu do ČR naleznete ZDE.

Test PCR ze slin. Nemocnice La Paloma v Las Palmas je jediným zařízením na Gran Canaria, které provádí PCR test neinvazním způsobem ze slin. Více INFO

Čtvrtek 11.3.2021

Kanárská vláda dnes zpřísnila omezení na Gran Canaria, i když počet pozitivně testovaných stále klesá. Od pondělí 15. března v 00:00 bude zákaz vycházení od 22:00 do 06:00 hodin. Ve veřejných i soukromých prostorách bude povoleno setkání maximálně 4 spolu nežijících osob. Vláda nerozhodla o uzavření vnitřních tělocvičen a restaurací ani neomezila cestování na ostrov a z ostrova.  

Španělská ministryně zdravotnictví zakázala v období Velikonoc (26.3. - 9.4.2021) po celém Španělsku vnitrostátní cestování včetně návštěvy příbuzných (s výjimkou Kanárských a Baleárských ostrovů). Cestovat z jednoho regionu do druhého v této době je zakázáno také turistům. Takže, pokud budete v tomto termínu na dovolené ve Španělsku, nemáte povoleno měnit regiony, výjimkou je jen letecký transit. Kanárská vláda oznámí opatření dnes. 

Pondělí 8.3.2021

Seznam autorizovaných laboratoří a center na Kanárských ostrovech - ZDE

Co dělat v případě nemoci, jak s karanténou - ZDE

Pátek 5.3.2021

Podle rozhodnutí českého Ministerstva zdravotnictví ČR jsou Kanárské ostrovy i nadále v týdnu od 8.3. do 14.3.2021 zemí s vysokým rizikem nákazy. Proto při návratu z Kanárů je nutné před odletem do ČR získat negativní antigenní test a po příletu do ČR absolvovat do pěti dnů PCR test. Pravidla vstupu do ČR ZDE. Při vstupu do Španělska je stále nutný negativní PCR test a zdravotní dotazník - INFO

Club Maspalomas Suites & Spa se rozhodl znovu otevřít a první návštěvníky přivítá již 26. března. Podle vyjádření ředitelky Elviry de Toro s důrazem na středoevropský trhHotel je pouze pro dospělé a návštěvníky láká na 25 metrů dlouhý vyhřívaný bazén. Kvalita a služby tohoto 4* hotelu jej řadí na pozici "1" webu TriAdpvisor v oblasti spokojenosti zákazníků na ostrově Gran Canaria a samozřejmě i v Maspalomas.

Středa 3.3.2021

Radnice v Las Palmas oznámila, že intenzivně pracuje na systému, který umožní ve žlutých městských autobusech zavést placení kreditní kartou, mobilním telefonem nebo hodinkami. Od začátku pandemie, kdy bylo zrušeno placení v hotovosti, je možné hradit jízdné pouze předplacenou kartou, což je problematické pro turisty. Zelené meziměstské autobusy již placení v hotovosti obnovily, placení kreditní kartou zůstalo.

Úterý 2.3.2021

Letecká společnost Smartwings bude od pátku 5.3.2021 vyžadovat od všech cestujících před nástupem na palubu letadla negativní test akreditované laboratoře. Antigenní nebo PCR. Opatření platí samozřejmě i pro lety na Kanárské ostrovyVýsledek antigenního testu nesmí být starší než 24 hodin, výsledek RT-PCR testu nesmí být starší než 72 hodin před nástupem na palubu letadla. I nadále musí cestující splňovat veškeré podmínky pro vstup do dané země. PODROBNOSTI

Sobota 27.2.2021

Vláda ČR od 1. března 2021 omezila pohyb obyvatel na území České republiky - vyhláškaOmezení pohybu se však netýká turismu. Ve vyhlášce v bodu II/11 je doslova uvedeno, že omezení pohybu se netýká ... "cesta za účelem vycestování z České republiky". 

Pátek 26.2.2021

I přes zlepšující se situaci s novým koronavirem (index IA 14 je na Kanárských ostrovech 105,97, v České republice 1.120,03, tedy v ČR je 10,5 x vyšší počet nových případů za 14 dní na 100 tisíc obyvatel) jsou pro české ministerstvo zdravotnictví i pro další týden od 1.3. do 7.3.2021 Kanárské ostrovy zemí s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM.

Stále tedy platí při cestě z Kanárských ostrovů do ČR: antigenní test ne starší 24 hodin před odletem z Kanárů a PCR test do 5 dní po příletu - přesné pokyny ZDE

Čtvrtek 25.2.2021

Od dnešního dne je vstup na palubu letadel Smartwings, které létají na Kanárské ostrovy, možný jen s respirátorem. Podrobnější info ZDE

Kanárské ostrovy "získaly" díky zlepšující se epidemiologické situaci na dnes aktualizované evropské mapě Covid-19 světle oranžovou barvu (třetí stupeň na sedmistupňové škále). Je tak pravděpodobné, že tuto situaci zítra zohlední i české ministerstvo zdravotnictví a posune Kanárské ostrovy z "červených" zemí do zemí "oranžových". To by znamenal, že při návratu z Kanárů do ČR by nebylo nutné absolvovat PCR test (tabulka opatření českého MZ).

Neděle 21.2.2021

Díky příznivým epidemiologickým ukazatelům se Gran Canaria posune na "covidovém" semaforu na stupeň č. 2. Od pondělní půlnoci se tak ostrov "otevře", tedy bude možné volně cestovat ven i dovnitř (netýkalo se turistů). Zákaz nočního vycházení bude až od 23 hodin, otevřou se vnitřní prostory restaurací, scházet se bude moci až 6 osob které spolu nebydlí (včetně restaurací), budou povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech důchodců, otevřou se fitka a bude povolen individuální neprofesionální sport. SEMAFOR. Přesný přehled omezení podle jednotlivých stupňů je ZDE

Německá cestovní kancelář ALLTOURS bude od podzimu ve svých hotelech ALLSUN ubytovávat jenom hosty, kteří budou mít potvrzení o očkování proti koronaviru. Na Gran Canaria se to týká hotelu Esplendido Maspalomas a Lucana na Playa del Inglés

Sobota 20.2.2021

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy i další týden od 22. do 27. února 2021 zemí s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM. Nadále tedy platí při cestě z ČR na Kanárya/ PCR test ne starší 72 hodin  b/ zdravotní dotazník.  Při návratu z Kanárů do ČRa/ antigenní test ne starší 24 hodin před odletem z ostrovů do ČR, b/ příjezdový formulář  c/ PCR test do 5 dní po příletu do ČR.

Pátek 19.2.2021

Pokud se epidemiologická situace dramaticky nezmění, ostrov Gran Canaria v pondělí "klesne" na covidovém semaforu ze třetího na druhý stupeň. To by znamenalo, že bude možné ostrov opustit a vstoupit na něj bez zvláštního odůvodnění (netýkalo se turistů). Začátek zákazu vycházení se posune o jednu hodinu na 23:00 (do 6:00), bude povoleno setkání mezi obyvateli, kteří spolu nežijí v počtu maximálně 6 osob, stejný počet hostů v restauraci, které by se znovu otevřely i uvnitř. Nový stupeň by umožnil i otevření vnitřních tělocvičen.

Středa 17.2.2021

K častým dotazům našich čtenářů uvádíme, že informace na webu cestovní kanceláře Canaria travel ZDE, že pro cestu na Kanárské ostrovy je dostačující antigenní test (ne starší než 48 h), není v souladu se stanoviskem Konzulárního oddělení Velvyslanectví České Republiky v Madridu.

Na náš přímý dotaz nám Konzulát v Madridu dne 16. února 2021 odpověděl takto (přesná citace):

Dobrý den,
při příletu na Kanárské ostrovy je povinností mít osvědčení o RT-PCR či TMA testu na covid-19 (nikoliv antigenní test). Tato povinnost vychází z celostátní úpravy, která je nadřazena ustanovením na úrovni autonomních oblastí. Od 5. 2. 2021 jsou Kanárské ostrovy z hlediska českého "semaforu" červené (na rozdíl od zbytku Španělska, které je tmavě červené).

S pozdravem a přáním hezkého dne
Lenka Svobodová

Sección consular de la Embajada de la República Checa en Madrid
Konzulární oddělení Velvyslanectví České Republiky v Madridu
tel.: +34 91.353.18.97, fax: +34 91 353 18 98
e-mail: consulate_madrid@mzv.cz
 

Úterý 16.2.2021

Gloria Palace, kanárská hotelová skupina, představí zítra předsedovi Cabildo de Gran Canaria Antoniu Moralesovi rekonstrukci hotelu Gloria Palace ve čtvrti San Augustín (Maspalomas - mapa). Modernizace v ceně 30 milionů eur trvala 5 měsíců. Ředitel provozu řetězce Gloria Thalasso & Hotels José María Mañaricúa, prezident Federace pohostinství a cestovního ruchu, uvítá zítra také starostku San Bartolomé de Tirajana, Concepción Narváez.  

Pondělí 15.2.2021

UPOZORNĚNÍ pro cestující na Kanárské ostrovy s tranzitem přes Německo. S ohledem na zpřísňující se opatření na straně Německa, která mohou mít dopad i na otázky tranzitu, doporučujeme před plánováním cesty navštívit stránky Českého velvyslanectví v Berlíně

Neděle 14.2.2021

Hospital La Paloma v hlavním městě Las Palmas je prvním a jediným pracovištěm na Gran Canaria, který zajišťuje PCR test stěrem slin. Cena je 140 eur. O termín testu je nutné si požádat prostřednictvím webového formuláře nebo zavolat na číslo  928 23 44 66.

Sobota 13.2.2021

DŮLEŽITÉ

Pokud máte během dovolené příznaky, jako je kašel, horečka, dušnost nebo nepříjemné pocity, izolujte se ve svém ubytování a zavolejte na číslo 900 112 061, kde vám dají pokyny, na jaké zdravotnické zařízení se máte obrátit.

Stejně postupujte, pokud vám byl testem zjištěn Covid-19. Do karantény musí nastoupit i všichni, kteří s vámi přišli do bezprostředního kontaktu. Izolujte se ve stejném hotelu, pokud je to možné, nebo v jiném zařízení určeném zdravotnickými úřady a pojišťovnou. Neprodleně informujte svou pojišťovnu. Doklady o vícenákladech, spojených s izolací, změnou letenek a dalšími přímými výdaji uschovejte pro pojišťovnu. Pokud nemáte pojistné krytí z ČR a pokud bydlíte v regulovaném ubytovacím zařízení (hotel, apartmánový komplex, bungalovy), vztahuje se na vás pojištění kanárské vlády, INFO. Karanténa je v délce 10 dní a ukončuje se PCR testem. Veškeré potřebné info vám dá linka 900 112 061 nebo lékař či laboratoř, která vám dělala test.

Pátek 12.2.2021

Podle českého Ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy i další týden od 15. do 22. února 2021 zemí s vysokým rizikem nákazy - SEZNAM. Nadále tedy platí při cestě z ČR na Kanárya/ PCR test ne starší 72 hodin  b/ zdravotní dotazník.  Při návratu z Kanárů do ČRa/ antigenní test ne starší 24 hodin před odletem z ostrovů do ČR, b/ příjezdový formulář  c/ PCR test do 5 dní po příletu do ČR. 

Testy na antigen na jihu Gran Canaria

Playa del Inglés: EURONORDIC včetně soboty, doporučujeme se objednat 

Puerto Rico: Medical Center včetně víkendu

Meloneras: klinika San Roque včetně soboty

Středa 10.2.2021

V nemocnici San Roque v Meloneras vypuklo mezi personálem ohnisko Covid-19. Zatím bylo zjištěno 13 aktivních případů. Nemocnice je jedním ze dvou míst v Maspalomas, kde se provádějí antigenní testy potřebné pro cestu do ČR.

Neděle 7.2.2021

V případě pozitivního antigenního testu před odletem z Gran Canaria do ČR je každá pozitivně zjištěná osoba povinována nastoupit karanténu v délce 10 dní a záležitost oznámit na tel. čísle (+34) 900 112 061. Stejný postup platí, pokud máte příznaky, jako je kašel, horečka, dušnost nebo nepříjemné pocity. Je nutné se hned izolovat ve svém ubytování a zavolat opět na číslo 900 112 061, kde vám dají pokyny, na jaké zdravotnické zařízení se máte obrátit.

Společnost Smartwings zrušila přidané středeční lety Praha - Gran Canaria. Linka měla létat již od 17. února 2021. Nové datum zahájení linky je středa 31. března 2021. Sobotní lety zůstaly zachovány

Vše ke Covidu a pobytu na Kanárských ostrovech najdete přehledně na webu vlády Kanárských ostrovů ZDE

Sobota 6.2.2021

Kontrola negativních antigenních testů na Covid-19 probíhala dnes na letišti Gando na Gran Canaria přímo na odbavovací přepážce letu společnosti Smartwings do Prahy. Povinnost negativního testu je stanovena vyhláškou českého Ministerstva zdravotnictví s platností od pátku 5. února 2021. /6.2.2021/

Klinika EURONORDIC na Playa del Inglés, adresa, nám písemně potvrdila, že na antigenní testy není nutné se objednávat předem. Doba čekání do 60 minut, cena antigenu 35 eur. Doporučená návštěvní doba 9-16, po - pá. Laboratoř je OVĚŘENÁ, dnes a včera několika českými turisty. 

Další prověřenou klinikou je TESTPOINTCANARIAS, ta má laboratoře na více místech ostrova i v hlavním městě Las Palmas. Pracuje navíc 7 dní v týdnu.

Pátek 5.2.2021

České ministerstvo zahraničních věcí zpracovalo srozumitelnou rekapitulaci celé testovací problematiky ZDE.

Čtvrtek 4.2.2021

Detailní postup při cestě z Kanárských ostrovů do ČR po půlnoci ze 4. na 5. února

a/ cestující musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a potvrzení o jeho vyplnění předložit hraniční kontrole

b/ cestující musí podstoupit antigenní test (provedený max 24 h před začátkem cesty), nebo PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a musí disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho negativním výsledku. Toto potvrzení musí cestující neprodleně po vstupu na území ČR předložit krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém formuláři. 

c/ po příjezdu do ČR se cestující samoizoluje, do 5 dnů po příjezdu na území ČR má povinnost na vlastní náklady podrobit se RT-PCR testu a výsledek neprodleně předložit krajské hygienické stanici příslušné podle místa pobytu uvedeného v Příjezdovém formuláři. Do doby předložení negativních výsledků testu se na něj bude vztahovat povinná karanténa/samoizolace (omezení volného pohybu), tj. karanténa/samoizolace skončí nejdříve 6. dnem nebo předložením negativního výsledku testu, pokud je pozdější než 6. den. (+ kontakty a odkazy ZDE)

Cestování z Kanárských ostrovů do ČR: k desítkám dotazů a telefonátů uvádíme znovu: Od půlnoci ze čtvrtka na pátek (od 5.2.221 od 00:00 hod) tento týden je pro cestu z Kanárských ostrovů do ČR NUTNÉ mít ANTIGENNÍ TEST. Výjimka (do 14/2) z povinnosti předložit PCR test, uvedená na straně 7 Vyhlášky (bod III/6) neplatí pro Kanárské ostrovy, ty nejsou zemí s extrémním rizikem, ale jen s vysokým rizikem, pro Kanáry platí povinnost antigenního testu ne staršího 24 hodin do začátku letu. A samozřejmě PCR test do 5 dní po příletu do ČR. Testy se nevztahují na osoby do 5 let věku. 

Středa 3.2.2021

Antigenní testy před odletem do ČR nesmí být starší 24 hodin před nástupem cesty, tedy pro odlet linkou QS 2040 do Prahy v 17:10 hodin je nutné test absolvovat v sobotu dopoledne. Pro turisty z jihu Gran Canaria test zajistí laboratoř EURONORDIC na Playa del Inglés, adresa. Doporučujeme telefonickou rezervaci na čísle +34 928 771 510 (španělsky, anglicky, německy). 

Úterý 2.2.2021

Už i české Ministerstvo zahraničí upravilo podmínky pro vstup do ČR a uvedlo je v soulad s podmínkami Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničí. ODKAZ. Podle MZV se výjimky týkají jen tranzitní dopravy a mezinárodní dopravu. 

ČR/Kanárské ostrovy: Kanárské ostrovy jsou v SEZNAMU zemí Ministerstva zdravotnictví podle stupňů nebezpečí stále v "červené" skupině, tedy s testy před příjezdem. /2.2.2021/

Informace Ministerstva vnitra pro tuzemské občany a pro cizince na území ČR: informační linka poskytuje informace v češtině i v angličtině a je dostupná od pondělí do čtvrtka od 8 do 16 a v pátek od 8 do 12 hodin na čísle: +420 974 820 680 (volba 3), e-mailová adresa pro dotazy související s podmínkami vstupu na území ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz.

Informace Ministerstva zahraničních věcí: informační linka pro cestování občanů České republiky do zahraničí je v dostupná od pondělí do pátku od 8 do 16 hodin na čísle: +420 224 183 200. 

Podle TABULKY Ministerstva vnitra je před cestou z Kanárských ostrovů absolvovat antigenní test a protože jsou Kanárské ostrovy "červenou" zemí, je nutný i PCR test do 5 dní po návratu. 

Podle webu Českého ministerstva zahraničíZDE - nejsou testy při cestě z Kanárských ostrovů nutné. Je to však v rozporu s pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR ZDE a vyhláškou TEXT v bodu I/2,3, kde je uvedeno, že při návratu z oranžové i červené země je nutný před vstupem na území ČR test. Situace kolem "návratových" testů je tak velmi zmatená. Před cestou z Kanárů do ČR po půlnoci z 4.2.2021 na 5.2.2021  DOPORUČUJEME si stav ověřit na lince Ministerstva zahraničí 22 41 83 200 (po-pá 8-16) a nebo u leteckého přepravce, zda bude při nástupu do letadla na Kanárských ostrovech vyžadovat test. 

Pondělí 1.2.2021

S platností od 5.února 2021 jsou Kanárské ostrovy pro Ministerstvo zdravotnictví ČR zemí s vysokým rizikem nákazy SEZNAM ZEMÍCestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané, pokud necestují s cestovní kanceláří) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Zároveň podstoupit před vstupem na území České republiky antigenní nebo PCR test, jehož provedení není starší 48 hodin. Následně předložit druhý PCR test provedený v ČR, který lze provést dříve než 5. den od příjezdu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Opatření neplatí, pokud cestujete s cestovní kanceláří. Více INFO

I tento týden (1.2.-8.2.2021) platí perimetrální konfinace ostrova Gran Canaria, tj. cestování pouze v odůvodněných případech, nicméně úprava se nevztahuje na národní či mezinárodní turistiku, tj. turisté mohou na Kanárské ostrovy včetně ostrova Gran Canaria přijíždět. Již při příletu je povinností mít osvědčení o PCR či TMA testu na covid-19 (nikoliv antigenní test). Tato povinnost vychází z celostátní úpravy. V kanárských hotelech je nutné se prokázat negativním testem, stačí i antigen. 

Sobota 30.1.2021

Letecká společnost SMARTWINGS pro velký zájem nasazuje na sobotní přímé lety z Prahy na Gran Canaria od 6. února dvě letadlaOd 17. února pak obnovuje středeční linku.

Pátek 29.1.2021

Ministerstvo zdravotnictví vlády Kanárských ostrovů informovalo, že v pátek se prodlužuje až do půlnoci 15. února screening všech cestujícíchkteří vstupují ostrovy ze zbytku území Španělska. Každý cestující je povinen předložit negativní test (může být i antigen) na vir SARS-COV-2. Nadále zůstává v platnosti povinnost všech předložit při ubytování negativní test (může být i antigen). Stejně tak i povinnost negativního PCR testu při vstupu do Španělska

Vše je pro cestu do Španělska včetně Kanárských ostrovů přehledně uvedeno na webu českého Ministerstva zahraničí - ZDE

Úterý 26.1.2021

Lopesan Baobab Resort nabízí svým klientům nejen luxusní podmínky pro strávení dovolené, ale také mimořádné slevy pro pobyty do konce února 2021. INFO

Pátek 22.1.2021

Na semaforu českého ministerstva zdravotnictví jsou Kanárské ostrovy nadále "bezpečnou zemí". Tedy i další týden (25.1. - 31.1.2021) není při návratu z Kanárských ostrovů nutný test ani karanténaINFO Ministerstva zdravotnictví.

Kanárské vláda dnes ve věstníku zveřejnila upřesnění restrikcí podle jednotlivých stupňů epidemiologického ohrožení. Vyhláška je ke stažení ZDEZjednodušeno pro Gran Canaria, která je ve stavu III.: ostrov je uzavřen vyjma vyjmenovaných nezbytných činností - netýká se turistů, setkání lidí - max 4 osoby kromě spolubydlících, zákaz nočního vycházení od 22 do 6 hodin každý den, společné prostory na pracovištích - max 33% kapacity, restaurace max 4 lidé u stoly, uzavření vnitřních prostor, sport - zákaz ve vnitřních prostorách, venku max 4 lidé, MHD na 50% kapacity, nemocnice a domovy důchodců - zákaz návštěv.

Pondělí 18.1.2021

Gran Canaria se úderem půlnoci z neděle na pondělí uzavřela. Je zakázáno na ostrov vstupovat či z něj odjíždět vyjma případů vyšší moci (nevztahuje se na turisty) . Aplikuje se zákaz vycházení od 22 hodin do 6 ráno, uzavírají se fitnes a tělocvičny, restaurace jsou otevřené jen na terasách a jen s kapacitou 50%, u stolu mohou být pouze čtyři lidi. Setkávat se mohou jen 4 osoby. Sport ve venkovních prostorách je povolen. Zavírají se parky, dětská hřiště, tržnice. Tato opatření budou platit zatím po dobu 14 dnů - do 31. ledna.

Pátek 15.1.2021

Kanárské ostrovy jsou pro Českou republiku nadále bezpečnou zemí a při návratu z Kanárů aktuálně až do 25. ledna není nutný PCR test ani karanténa. INFO

Ostrov Gran Canaria kvůli zvýšenému výskytu nových případů v Las Palmas (92% z celkových 2 tisíc na ostrově) zřejmě  od pondělí "postoupí do třetího stupně "semaforu". Fáze III znamená: Zákaz vstupu na ostrov vyjma mimořádných okolností, turistů se omezení netýká. Zákaz vycházení od 22:00 do 6:00. Maximálně čtyři lidé u stolu v restauraci, v restauracích jsou povolené jen zahrádkySoukromě se mohou stýkat jen lidé žijící společně. Sport je povolen pouze venku a s dodržením rozestupů. Místní veřejná doprava s omezenou kapacitou na 50 procent. Žádné návštěvy domovů důchodců.

Pondělí 11.1.2021

I přes covidovou krizi je stále možné a výhodné strávit dovolenou na Gran Canaria, například ve špičkových hotelech sítě Barceló. K výhodným cenám je možno získat do konce února ještě 10% slevu při použití kódu 21CAN10. Noc v hotelu Barceló Occidental Margaritas na Playa del Inglés stojí bez dodatečné slevy 64 eur. Pro dopravu na Gran Canaria využijte přímé sobotní lety společnosti Smartwings

Neděle 10.1.2021

UPOZORNĚNÍ: dnes o půlnoci začínají platit změny na covidovém semaforu Gran Canaria. Od 23 hodin do 6 hodin je zákaz vycházení, je omezen počet lidí v restauracích, je omezeno sportování a kulturní akce v uzavřených prostorách. V autobusech je možná platba jen kreditní kartou a kapacita je omezená na 50%. Text vyhlášky s přesnými omezeními je ZDE. Omezení platí zatím na dobu 2 týdnů. 

Pátek 8.1.2021

Kanárská vláda prodloužila do 17/1 povinnost pro vnitrostátní cestující předložit po přistání na Kanárských ostrovech negativní covid test (PCR nebo antigen).

Čtvrtek 7.1.2021

Na "kanárském covidovém semaforu, který vstoupí v platnost příští pondělí 11.1.2021, Tenerife zůstává na úrovni 3 omezení, Gran Canaria a Lanzarote se aktuálně dostávají na stupeň 2, ostatní ostrovy jsou na jedničce. Pro Gran Canaria stupeň 2 znamená zákaz nočního vycházení od 23 do 6 hodin a omezení setkávání lidí na 4 osoby. INFO.

Úterý 5.1.2020

České ministerstvo zdravotnictví pokládá Kanárské ostrovy stále za bezpečnou zemi a tak při návratu do ČR ani po 7. lednu není nutné absolvovat PCR test ani karanténu. INFO ministerstva. 

Pondělí 4.1.2020

Pozor při plánování cest mezi ostrovy! Kanárská letecká společnost Canaryfly toto pondělí oznámila, že dočasně pozastaví své lety mezi kanárskými ostrovy. Opatření, které ovlivní všechny lety mezi ostrovy od 11. ledna do 21. března, je motivováno současnými omezeními mobility a především „značným“ poklesem prodeje letenek.

Neděle 3.1.2020

K cestě na Kanáry s přestupem ve Španělsku

  • Dotazník s QR kódem je nutný jen pro první vstup do Španělska. Na vnitrostátních linkách není vyžadován.
  • Negativní PCR test ne starší 72 hodin je nutný při vstupu do Španělska. 
  • Negativní test ne starší 72 hodin je nutný při ubytování v těch turistických zařízeních na Kanárských ostrovech, která jsou v registru kanárské vlády. Musíte se tedy zeptat ubytovatele, zda po vás bude chtít test. 

Měníte na ostrovech během dovolené ubytování a potřebujete antigenní test? Jedete z Kanárů do země, kde při vstupu vyžadují PCR test? Chcete jít za známými a nechcete jim komplikovat život virovou nákazou? Nechte si udělat test v síti TestPoint Canarias. Na ostrovech Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura. Na jihu Gran Canaria je testovací centrum v Arguineguínu, v Centro Médico Noruego, C/Alonso Quesada 6 - Planta Baja - Local 4. 

Sobota 2.1.2021

V údolí Taurito na JZ Gran Canaria jsou uzavřené všechny hotely, v provozu je pouze Hotel Paradise Valle Taurito

Předchozí informace červen - srpen 2020 ZDE

Předchozí informace srpen - prosinec 2020 ZDE

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist