Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy již nejsou pro ČR bezpečnou zemí, přinášíme podmínky pro cestování od 5. února 2021

1. 2. 2021

antigen.jpg

UPDATE 5.2.2021 v 15 hodin: české ministerstvo zahraničních věcí zpracovalo srozumitelnou rekapitulaci ZDE

UPDATE 4.2.2021 v 15:30 hod.: stručně co dělat při návratu z Kanárských ostrovů včetně kontaktů a odkazů - ZDE

UPDATE 4.2.2021 v 00:50 hod

K desítkám dotazů a telefonátů uvádíme znovu: Od půlnoci ze čtvrtka na pátek (od 5.2.221 od 00:00 hod) tento týden je pro cestu z Kanárských ostrovů do ČR NUTNÉ mít ANTIGENNÍ TEST. Výjimka (do 14/2) z povinnosti předložit PCR test, uvedená na straně 7 Vyhlášky (bod III/6) neplatí pro Kanárské ostrovy, ty nejsou zemí s extrémním rizikem, ale jen s vysokým rizikem, pro Kanáry platí povinnost antigenního testu ne staršího 24 hodin do začátku letu. A samozřejmě PCR test do 5 dní po příletu do ČR. Testy se nevztahují na osoby do 5 let věku. 

UPDATE 2.2.2021 v 15:30

Podle webu Českého ministerstva zahraničíZDE - nejsou testy při cestě z Kanárských ostrovů nutné. Je to však v rozporu s pokyny Ministerstva zdravotnictví ČR ZDE a vyhláškou TEXT v bodu I/2,3, kde je uvedeno, že při návratu z oranžové i červené země je nutný před vstupem na území ČR test. Situace kolem "návratových" testů je tak velmi zmatená. Před cestou z Kanárů do ČR po půlnoci z 4.2.2021 na 5.2.2021  DOPORUČUJEME si stav ověřit na lince Ministerstva zahraničí 22 41 83 200 (po-pá 8-16) a nebo u leteckého přepravce, zda bude při nástupu do letadla na Kanárských ostrovech vyžadovat test.

Podle TABULKY Ministerstva vnitra je před cestou z Kanárských ostrovů absolvovat antigenní test a protože jsou Kanárské ostrovy "červenou" zemí, je nutný i PCR test do 5 dní po návratu. 

Původní článek:

Česká republika změnila podmínky cestování z Kanárských ostrovů do ČR. Cestující musí ještě na území Kanárských ostrovů absolvovat test (stačí antigen), PCR test a samoizolace 5 dní ho čeká po příletu do ČR. 

OPATŘENÍ platí již pro let z Gran Canaria tuto sobotu 6. února 2021. 

České ministerstvo zdravotnictví vydalo dnes novou vyhlášku, která začne platit od pátku 5.2.2021 a změní podmínky cestování z Kanárských ostrovů do ČR. Informaci potvrdil i Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček na svém twitteruKanárských ostrovů se z vyhlášky týká bod I/3. 

S platností od 5.února 2021 jsou Kanárské ostrovy pro Ministerstvo zdravotnictví ČR zemí s vysokým rizikem nákazy SEZNAM ZEMÍ

Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář.

Zároveň musí cestující z Kanárských ostrovů do ČR podstoupit před vstupem na území České republiky antigenní nebo PCR test, jehož provedení není starší 48 hodin. Cena antigenního testu v kanárských laboratořích je 30 - 40 eur, PCR test stojí cca 80 - 90 eur. Doba vyšetření antigenu cca hodina, PCR 24 hodin. Doporučuje se domluvit termín odběru emailem nebo telefonicky. 

Následně musí cestující z Kanárských ostrovů po příletu do ČR předložit druhý PCR test provedený v ČR, který lze provést dříve než 5. den od příjezdu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

Povinnost negativního PCR testu při cestě z ČR na Kanárské ostrovy zůstává v platnosti INFO, stejně tak i negativní test (stačí antigen) při ubytování v hotelu. Při cestě do Španělska je nutné i vyplnit DOTAZNÍK

Seznam laboratoří, kde je možné antigenní test podstoupit na všech kanárských ostrovech je ZDE anebo další ZDE. Vyhledat laboratoř na Kanárských ostrovech je možné i TADY

Na jihu Gran Canaria lze podstoupit antigenní test v ceně 30 eur bez lékařského předpisu v laboratoři Fernando Martinez Segura  ve městě Vecindario ZDE

Přímo na Playa del Inglés je testovací laboratoř v zdravotním centru EURONORDIC (mapa), telefon +34 928 771 510 (španělsky, anglicky, německy). Další odběrové laboratoře jsou ZDE

Testy na Covid-19, antigenní i PCR provádí také střediska nemocnic San Roque, jedno z nich je v Meloneras - ZDE

V Arguineguín testuje laboratoř CENTRO MÉDICO DET NORSKE LEGESENTERET, Calle Alonso Quesada 6, planta baja, local 4, 35120 Arguineguin. 

V případě zájmu o dopravu do testovacích středisek pište na e-mail grancanariaservis.cz@gmail.com

 

Ze sdělení českého Ministerstva zdravotnictví

Od 5. února platí následující pravidla pro příjezd ze zahraničních zemí:

Tmavě červená (Španělsko bez Kanárských ostrovů)
Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Zároveň podstoupit před vstupem na území České republiky první PCR test, jehož provedení není starší 48 hodin. Následně předložit druhý PCR test provedený v ČR nejdříve 5. den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

Červená  (to jsou i Kanárské ostrovy)
Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Zároveň podstoupit před vstupem na území České republiky antigenní nebo PCR test, jehož provedení není starší 48 hodin. Následně předložit druhý PCR test provedený v ČR, který lze provést dříve než 5. den od příjezdu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace.

Oranžová
Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Zároveň podstoupit před vstupem na území České republiky antigenní nebo PCR test, jehož provedení není starší 48 hodin.

Zelená
Cestující mohou z těchto zemí přijet bez jakýchkoliv omezení.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

S agenturou

(Pavel, 2. 2. 2021 8:01)

Můžete mi někdo vysvětlit, jak to je s tou cestovkou? Z vyhlášky jsem to nepochopil za jakých podmínek nemusím na testy, když pojedu s cestovní agenturou?

Re: S agenturou

(GranCanariaForum, 4. 2. 2021 12:46)

musí být letenka + hotel

Re: Re: S agenturou

(Pavel, 4. 2. 2021 17:46)

Děkuji za odpověď. A jak to pak vypadá na letišti? Co musím předložit, když mi to zajišťovala malá cestovní agentura? Ukážu doklady o zájezdu? Co když po mě budou chtít test, ikdyž jsem s cestovkou?

Re: Re: Re: S agenturou

(Karel Grancanariaforum, 5. 2. 2021 15:08)

tak na test musí i ti, co letí s cestovkou, mylně jsme pochopili textaci v bodu III/1 vyhlášky MZ.

prekonani Covidu,protilatky

(NH, 2. 2. 2021 0:04)

Mam potvrzeni o prekonani Covidu v prosinci 2020,mam potvrzeni o protilatkach. Musim stejne na test?

Re: prekonani Covidu,protilatky

(Karel Grancanariaforum, 5. 2. 2021 15:07)

to bohužel přesně nevíme, doporučuji se obrátit na Ministerstvo zdravotnictví

Test před vstupem do ČR?

(Monika , 1. 2. 2021 22:16)

Dobrý den, antigenní test po příletu může být i v ČR tedy v letištní hale? Nebo ho musím absolvovat na kan ostrovech než pojedu domu? Jde mi o to, pokud se test musí absolvovat již na kan ostrovech, tak v případě, že by byl pozitivní mě nevezmou do letadla zpět do ČR. Děkuji

Re: Test před vstupem do ČR?

(Alena, 3. 2. 2021 15:03)

Pro Boha živého!! A vy sama jste pro to, aby cestovali se zdravím lidmi v letadle suverénně ti co covid mají a navíc prokazatelně testem ?? To snad ne tato logika mi uniká

S cestovkou se nenakazím?

(Sylva, 2. 2. 2021 11:31)

Může mi někdo vysvětlit logiku opatření? Bez cestovky na testy, s cestovkou ne? Máme nový štít proti covidu???

Děti

(Pavel, 2. 2. 2021 7:34)

Platí, že děti do 6 let nemusí?

Re: Děti

(Pavel, 2. 2. 2021 7:38)

Tak už to čtu, děti do 5 let nemusí

 

 

 
TOPlist