Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělsko zrušilo povinnost roušky v hromadné dopravě

9. 2. 2023

rouska.jpg

Španělsko ukončilo ve středu 8. února 2023 povinnost nošení roušky v prostředcích hromadné dopravy (taxi, autobus, letadlo, vlak, tramvaj, lanovka a pod.). Nařízení bylo platné něco málo přes tisíc dní. Rozhodnutí vstoupilo v platnost na celém území Španělska včetně Kanárských ostrovů poté, co bylo v úterý schváleno Radou ministrů a ve středu bylo zveřejněno ve Úředním věstníku BOE - vyhláška je dostupná ZDE. Španělská vláda v odůvodnění svého rozhodnutí konstatuje, že dopad "Covid-19" na zdravotní stav obyvatelstva je aktuálně nejnižší za celou dobu pandemie.

Ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová včera vysvětlila, že toto opatření představuje „další krok“ v reakci na zlepšení epidemiologické situace, ale přesto je používání ochrany úst nadále doporučováno v hromadné přepravě zejména tzv. zranitelným osobám a osobám s příznaky respirační infekce.

Podle nového nařízení dále není nutné nosit roušku u optika, povinnost však zůstává v domovech důchodců a dalších sociálně zdravotních střediscích pro osoby, které v nich pracují, pokud jsou v kontaktu s obyvateli. Roušku musí nosit i návštěvníci těchto zařízení ve společných prostorách.

Ochrana úst bude nadále povinná i v nemocnicích, lékárnách nebo zdravotních střediscích, stejně jako na zubních, estetických nebo fyzioterapeutických klinikách

Ukazatele Covid-19 ve Španělsku v posledních měsících nadále klesají. Obsazenost nemocnic pacienty s virem Sars-cov2 klesla téměř o 50 %, ze 3 na 1,6 %, úroveň přenosu u osob starších 59 let věku již dosahuje standardních hodnot, tedy 50 případů na sto tisíc obyvatel.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist