Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace k cestování na Kanárské ostrovy - archiv červen /srpen 2020

 

Pondělí 31.8.2020

Síť supermarketů SPAR znovuotevře v průběhu září 13 prodejen v turistických zónách ostrova Gran Canaria, které byly dočasně uzavřeny koncem března kvůli koronaviru.

Pátek 28.8.2020

Pro leteckou společnost Iberia zřejmě nejsou kanáry součástí Španělska. Společnost začala vyžadovat, aby cestující letící z Kanárských ostrovů na poloostrov vyplnili formulář pro zdravotní kontrolu „spth“ (Spain Travel Health), a aby získali QR kód, který se musí prokázat při příletu na pevninu. Opatření platí i při přestupu. 

Čtvrtek 27.8.2020

Od pondělí 24. srpna platí, že lidé vracející se ze Španělska musí mít negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let.

Středa 26.8.2020

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly ve středu u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako Lex covid ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. „Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety podle letových řádů“ říká předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně a  to včetně sobotní pravidelné linky QS 2040 z Prahy na Gran Canaria

Tak jako nekončí léto tak nekončí i slevy v hotelech na Gran Canaria. Hotelová skupina Lopesan stále nabízí pobyty s až 40% slevouINFO

Pondělí 24.8.2020

Policie uznala chybu a zrušila zákazy pro bary "bez jídla". Aplikováno bude nařízení vlády tak, že uzavřeny budou jen bary s tancem, podniky kategorie "BC" můžou být otevřeny, ale jen do 1 hodině v noci, poslední zákazník může vstoupit ve 24 hodin. (poznámka redakce: nařízení kanárské vlády, ve kterých se nevyzná ani policie, je zřejmě na místě zrušit a politiky ihned vyměnit. Jak to dopadne po zahájení školního roku raději ani nedomýšlíme.)

Upozornění při používání autobusů Global na Gran Canaria. Na základě doporučení zdravotnických orgánů bylo zakázáno používání hotovosti (mincí a bankovek) pro placení jízdného a to ze zdravotních a hygienických důvodů. Jsou přijímány pouze platby bezkontaktními přepravními kartami schválenými AUTGC a nebo platby bankovní kartou, kterou musí platit vlastník karty.Toto opatření je z důvodu identifikace a sledovatelnosti lidí, kteří cestují v pravidelné veřejné dopravě po silnici. INFO k placení ZDE

Sobota 22.8.2020

Úřady s odkazem na nová opatření kanárské vlády proti šíření koronaviru bohužel zavírají všechny bary, kde se nepodává jídlo. Podle našich informací je zavřena celá "Bierstrasse" v CC Cita a všechny večerní a noční bary v CC Yumbo na Playa del Inglés. Otevřené jsou jen restaurace. 

Čtvrtek 20.8.2020

K častým dotazům na PCR testy: ačkoli kanárská vláda žádá po Madridu zavedení testů při příletu, tak nejsou testy povinné. Nemusíte PCR testy absolvovat ani před odletem ani po příletu ani před odletem zpět do ČR. Pro kanárské ostrovy neplatí při návratu do ČR žádná omezení. 

Upřesnění použití roušek na plážiNa pláži lze sejmout roušku pokud sedíte či ležíte nebo jdete do oceánu a nebo se koupete, pokud se ale opalujete ve skupině, která spolu nežije a nejste schopni dodržet bezpečnou vzdálenost 1,5 metru, je i při opalování nutné použít roušku.

Úterý 18.8.2020

Rekapitulace pro návštěvníky Kanárských ostrovů: před příletem vyplňte elektronický dotazník a získejte QR kód - INFO, jinak je cestování do země bez omezení. Na všech ostrovech platí povinnost nosit roušku ve vnitřních veřejných prostorech i na ulici - INFO včetně dopravních prostředků, výjimka pouze v osobních autech kde jsou členové jedné rodiny. Na pláži lze sejmout roušku pokud sedíte či ležíte nebo jdete do oceánu a nebo se koupete, (pokud se ale opalujete ve skupině, která spolu nežije a nejste schopni dodržet bezpečnou vzdálenost 1,5 metru, je i při opalování nutné použít roušku - doplněno 20.8.2020). Stejná pravidla platí v restauraci, pokud se sedí, jí a pije, nemusí být rouška. Diskotéky jsou zavřené, platí omezení shromažďování do 10 osob, výlety a outdoorové aktivity jsou bez omezení. 

Lanzarote: Nízkonákladová letecká společnost WIZZAIR spojí nově Londýn s ostrovem Lanzarote. Nová linka bude v provozu od 23/10 třikrát týdně. 

Každou sobotu v poledne odlétá z Prahy přímý let na Gran Canaria. Kanárské ostrovy nejsou v "klatbě" žádné evropské země ani České republiky a otevřeno je přes 50% všech hotelů. Zájezdy si můžete vybrat ZDE. Třeba týden s dopravou v apartmánech Tisalaya park je již od 12.600 Kč za osobu. 

Sobota 15.8.2020

Vyjma nošení roušek omezila kanárská vláda od 14/8/2020 další činnosti. Kouření, používání tabákových inhalačních zařízení, vodních dýmek, shisha nebo podobných zařízení nebude povoleno na veřejných komunikacích a ve venkovních prostorech, pokud nebude možné zaručit zachování mezilidské bezpečné vzdálenosti 2 metry. 

Pátek 14.8.2020

Hotelová skupina Lopesan představila, jak se stará o bezpečnost svých zákazníků - VIDEO

Text vyhlášky, kterou se upravuje nošení roušek, zákaz kouření, omezení činnosti nočních podniků a pod. najdete ZDE.

Čtvrtek 13.8.2020

Od pátku 14.8.2020 platí povinnost nosit roušky i na veřejnosti. Více INFO.  Obecně platí, že všechny osoby ve věku šesti let a starší mají povinnost nosit roušku na „veřejných ulicích, ve všech veřejných venkovních prostorech a v jakémkoli uzavřeném prostoru pro veřejné použití nebo v tom, který je přístupný veřejnosti, bez ohledu na udržování mezilidské bezpečné vzdálenosti nejméně 1,5 metru“. Na plážích platí rouška jen při příchodu a odchodu a procházce po pláži, stejně tak i v restauraci. Jakmile si host sedne, může roušku odložit. 

Středa 12.8.2020

Norská nízkonákladová letecká společnost Norwegian během zimní sezóny (od října) spojí ostrov Gran Canaria s Malagou, Barcelonou a Madridem

Pondělí 10.8.2020

Letecká společnost Corendon Air bude od zimy 2020 (říjen) létat na Gran Canaria celkem z devíti německých a dvou rakouských letišť. Z Německa jsou to nově letiště Düsseldorf, Saarbrücken, Erfurt, Friedrichshafen a Rostock, z Rakouska pak Linec a Graz. Nadále budou zachovány i letní linky z Kolína nad Rýnem, Münsteru, Hannoveru a Norimberku. Pro české turisty jsou zajímavá zejména letiště Erfurt, Norimberk, Linec a případně Graz. 

Neděle 9.8.2020

Vláda Kanárských ostrovů upřesňuje, že zákazníci barů a restaurací nemusí mít nasazenou masku, když sedí u stolu nebo u baru v uzavřeném prostoru, ale měli by si ji nasadit pokaždé, když vstanou. 

Již většina zemí Schengenského prostoru nedoporučuje cesty do Španělska, výjimkou jsou Kanárské a Baleárské ostrovy. Podle našich informací již jen Česko, Lucembursko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko nemají omezení pro své občany, cestující do Španělska. 

Středa 5.8.2020

Kanárská vláda jako první ve Španělsku uzavřela tzv. "COVID" pojištění pro všechny návštěvníky včetně zahraničních turistů. Pojistka kryje všechny léčebné výlohy spojení s nemocí Covid-19 a také náklady na případné prodloužení pobytu v případě této nemoci či repatriaci. Zatím nebyly zveřejněny detailní podmínky.

Úterý 4.8.2020

V srpnu by se mělo podařit obnovit leteckou dopravu mezi"kanáry" a Evropou až na 54% loňské srpnové kapacity. Na letišti Gando na Gran Canaria to ale moc vidět bohužel není. 

PRAVIDLA NOŠENÍ ROUŠEK - ZDE platná od 4/8

Pondělí 3.8.2020

Vláda Kanárských ostrovů zavedla nová pravidla v používání roušek. Nyní je nutné bezpodmínečně používat roušky v uzavřených prostorech určených pro veřejné použití nebo přístupných veřejnosti včetně restaurací (rouška se snímá při jídle a pití). V takovém případě musí být použity v každém případě, ať už může či nemůže být zaručena bezpečná vzdálenost 1,5 metru mezi osobami. Nedodržení těchto opatření bude mít za následek sankce od minima 100 EUR, ale mohou být vyšší. 

Vyjma povinnosti nosit roušku vždy a za všech okolností ve vnitřních veřejných prostorách zákon dále upřesňuje správné použití roušky. Ta musí VŽDY zakrývat ústa i nos.

Neděle 2.8.2020

Zajímavou variantou cesty na Gran Canaria je let z Prahy přes Madrid se společností Ryanair. Letenka za jeden směr se dá koupit od 60 eur.

Sobota 1.8.2020

Doslova FANTASTICKÁ je nabídka hotelu BUENAVENTURA přímo v srdci Playa del Inglés na týden od 8. do 15. srpna. Hotel leží jen 200 metrů od promenády nad pláží a vše nezbytné včetně restaurací a obchodů máte po ruce. Na duny je to procházkou 10 minut a dlouhá krásná tříkilometrová písečná pláž zve k lenošení. Letenky na přímý let z Prahy v sobotu 8.8. a pro návrat za týden 15.8.2020 si můžete zakoupit ZDE, cena zpáteční letenky je 8.900 Kč a v ceně je kufr o váze 23 kg. 

DŮLEŽITÉ: stále mějte na paměti, že při cestě do Španělska, a tedy i na "kanáry", musíte před odletem vyplnit dotazník a získat QR kód pro každého cestujícího. Vše potřebné naleznete na našem webu ZDE.

Na jihu Gran Canaria se otevírá stále více hotelů. V týdnu od 8. do 15.8.2020 je k dispozici 349 možností ubytování, většina na oblíbeném jihu ostrova. Klikněte ZDE, posunujte si myší mapu, zvětšujte. Stačí najet myší na terčík a ukáže se vám, zda je hotel k dispozici nebo ne. Pokud ano, zjistíte hned většinou i cenu a po rozkliknutí můžete jednoduše objednat. Doporučujeme závazně se zálohou objednávat až po zakoupení letenek. V levé části mapy máte dále i možnosti z výběru různých filtrů jako je kategorie ubytování, lokalita, cena, stravování apod.. Pamatujte, že na svou dovolenou nemusíte letět s cestovní kanceláří, letenky jsou k dispozici na přímé lety ZDE a nebo TADY, hotel si můžete zakoupit samostatně a další služby můžete využít od nás, včetně informačního setkání po příletu

Středa 29.7.2020

Na turistickém webu kanárské vlády je pravidelně aktualizovaný článek s odpověďmi na všechny dotazy týkající se cesty k nám na ostrovy a pobytu na nich. INFO v češtině.

Mezi Čechy velmi oblíbený hotel Gloria Palace Royal Hotel & Spa v lokalitě Amadores se znovuotevře pro klienty tuto sobotu 1/8. 

Úterý 28.7.2020

Ministr zdravotnictví vlády Kanárských ostrovů, Blas Trujillo, toto úterý sdělil, že dohoda s ústřední vládou v Madridu o povinných testech pro turisty je „blízko“.

Čtvrtek 23.7.2020

Výhodné letenky z Lipska směr Gran Canaria, od 49 eur. A další super ceny z mnoha jiných německých letišť. Leťte s Condorem za sluníčkem. INFO.  

Přímé lety z Prahy na Gran Canaria každou sobotu zajišťuje letecká společnost SMARTWINGS. Letenky si můžete koupit i u CK Canaria travel

Středa 22.7.2020

V Amadores se 31/7 otevírá hotel SerenityWEB

Neděle 19.7.2020

Přesně 15/8 se otevře pro klienty velmi oblíbený hotel Corallium Dunamar těsně nad pláží Inglés v Maspalomas. 

Údolí Taurito postupně ožívá. Hotely skupiny Paradise (Lago, Valle a Costa) již přijímají od 20/7 rezervace. INFO.  

Komplex kvalitních bungalovů Koala Garden v Campo International uvádí na svém webu, že se otevře 21/8. 

Sobota 18.7.2020

V polovině srpna už bude mít hotelová skupina RIU otevřeny všechny své hotely, jako poslední se zřejmě otevře RIU Papayas na Playa del Inglés. 

4* Hotel ANAMAR Suits nedaleko populárního OC Yumbo již oznámil, že se otevírá 1/9. INFO

Pátek 17.7.2020

Slevy ve výši 30% a ceny od 50 eur za osobu a noc nabízí toto léto hotely Lopesan v Maspalomas. INFO. Slevy platí na pobyty až do poloviny října. 

Čtvrtek 16.7.2020

Britská letecká společnost Jet2.com a její dceřinný touroperátor Jet2h Holidays se vracejí na Kanárské ostrovy. Jet2.com ve středu obnovila lety směrem na Kanárské ostrovy Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife a Gran Canaria.

Středa 15.7.2020

Hotel Abora Catarina by Lopesan Hotels se znovu otevírá pro turisty dne 23/7

Úterý 14.7.2020

Údolí Taurito se konečně otevírá. Hotel Mogán Princess přivítá první hosty první den v září. 

Pondělí 13.7.2020

Hotelový řetězec Seaside Collection oznamuje otevření svých hotelů. Jako první se 29/7 otevře kultovní hotel Seaside Palm Beach v Maspalomas, následuje 5/8 hotel Sandy Beach na Playa del Inglés. Hotel Grand Hotel Residencia GL přivítá první hosty 12/9. 

K častým dotazům, co je nutné mít na cestu "na kanáry" a co vás čeká po příletu ve stručnosti uvádíme: před cestou je nutné vyplnit dotazník a získat QR kód - INFO, na letištích a v letadle je nutné mít roušku a respektovat vyznačené rozestupy, po příletu ve vozech taxi nebo v autobusu a v uzavřených prostorách (úřady, prodejny) je nutná rouška, je nutné všude i na ulici udržovat rozestupy 1,5 metru, pokud to není možné, musíte použít roušku. Některé památky (kostely) můžou být otevřeny jen za účelem bohoslužeb, většina muzeí je otevřená, zábavní parky se se otevírají v těchto dnech. Outdoorové aktivity nejsou omezeny. Nejsou povolené diskotéky, noční bary fungují bez tance. Systém bufetů all inclusive je nahrazen systémem "vyber očima a konzumuj". Fungují autopůjčovny, půjčovny kol a sportovního vybavení na plážích. Roušky není nutné vozit z domova, jednoduché chirurgické roušky jsou k dostání ve většině obchodů a v lékárnách v ceně do 80 centů za kus. 

Neděle 12.7.2020

Často se nás lidé ptají, jak to "u nás na Gran Canaria" vypadá. Tak posuďte sami, vše je normální, většina obchodů funguje, restaurace se také pomalu otevírají a hlavně! Z Evropy již létají letadla plná turistů. 

Video je z náměstíčka u hlavního vstupu na pláž Inglés. 

A na plážích je také vše v pořádku, nebojte, voda je dokonce 24 st. Celsia :-)

Sobota 11.7.2020

Zoologická zahrada s delfináriem PALMITOS PARK nedaleko Maspalomas se pro veřejnost otevře 24/7. 

Hotel Cordial Mogán playa se otevírá po rekonstrukci 17/7

Skupina Gloria Thalasso & Hotels  se rozhodla využít oslabení zájmu turistů a investovat do dvou svých velkých hotelů, Gloria Palace San Agustín a Gloria Palace Amadores, kde bude provedena komplexní oprava, která bude zahrnovat modernizaci společných prostor i pokojů. Hotel Gloria Palace Royal v Amadores se také opravuje, i když ne v takovém rozsahu a otevře se koncem srpna. 

Již za několik dní se otevřou zbylé dva hotely skupiny Lopésan v oblasti Meloneras, Villa de Condé i Gran Costa Meloneras a doplní tak komplexní nabídku turistům. V oblasti již funguje většina obchodů s módním zbožím, potravinami, v provozu je větší část restaurací i barů. 

Úterý 7.7.2020

Lopesan Group otevřel svůj největší hotel na Kanárských ostrovech - Baobab Meloneras a uvítal v něm prvním 350 hostů. 

Sobota 4.7.2020

Důležité při plánování dovolené! Kanárská vláda dnes zrušila nařízení z 20.6.2020, že ve stejné místnosti ubytovacího zařízení mohou být ubytováni pouze lidé, kteří žijí společně. Znamená to, že při ubytování nebude kontrolováno, zda hosté mají společnou domovskou adresu. Opatření, že kdo nemá společnou adresu nesmí být společně ubytován JE ZRUŠENO! (originální text v dnešním BOC N. 134 ZDE)

Středa 1.7.2020

Španělsko zavedlo kontroly na hranicích, je nutný elektronický dotazník a teplota pod 37,5 stupně. Více INFO

Pondělí 29.6.2020

Hotel Villa del Condé v Meloneras se otevře 17/7

Hotelová společnost RIU otevírá další hotely: Riu Vistamar v Amadores dne 3/7 a Riu Palace Oasis v Maspalomas dne 10/7

Česká vláda dnes schválila garance pro dopravní společnosti do 2 miliard. Záruku bude s největší pravděpodobností čerpat i letecká společnost Smartwingslety z Prahy na "kanáry" by neměly být ohroženy. 

Neděle 28.6.2020

Na Gran Canaria se otevírají desítky hotelů a ubytovacích kapacit. Solidní rezervační systém BOOKING.COM jich aktuálně eviduje jen v oblasti Maspalomas 324 - INFO, od těch luxusních až po standardní. 

EASYJET nabízí z Berlína zajímavé ceny letenek na Gran Canaria, jeden směr od 45 eur, doprava do Berlína z ČR je možná vlakem a nebo autem. 

Linka QS 2040 z Prahy na Gran Canaria je již mezi obnovenými linkami v seznamu letiště Praha - INFO

Sobota 27.6.2020

Na Gran Canaria se otevírají další hotely: v Maspalomas Hotel Gay & Spa AXELbeach INFO a Sevatur Waikiki INFO, v Amadores potom GLORIA PALACE ROYAL HOTEL & SPA - INFO

Smartwings zařadil na červenec i ostrov Fuerteventura, první let v neděli 26/7 - INFO. Klienty CK Canaria travel potěší, že kancelář nabízí dále přepravu trajektem na ostrov Lanzarote. 

Ryanair posiluje ve Vídni, let na Gran Canaria startuje 28/10. Více v rezervačním systému

Pátek 26.6.2020

Všichni cestující, kteří v těchto dnech přijíždějí na Kanárské ostrovy, musí podstoupit tři základní kontroly: dokumentární (dotazník), teplotní (termokamera) a vizuální (zdravotnický personál). V případě, že cestující neprojde jednou ze tří "zkoušek", musí "in situ" (hned na místě) podstoupit bezplatný PCR test, který během 30-40 minut vyloučí nebo potvrdí nemoc Covid-19. Pokud je test pozitivní, následuje karanténa. 

Čtvrtek 25.6.2020

Hotel Cordial Mogan Playa se otevírá 17/7. V době odstávky z důvodu koronakrize hotel prošel částečnou rekonstrukcí společných prostor. 

Španělská vláda znovu  odmítla návrhy na zavedení PCR testu při příjezdu na španělské území. Cestující tak vyplní pouze dotazník, je jim kontrolována teplota a zdravotníci vizuálně kontrolují jejich stav. 

Úterý 23.6.2020

Po příletu do Španělska (včetně kanárů) cestující musí odevzdat vyplněný dotazník PLC (Passenger Locator Card) - VZOR

Hotel Cordial & Spa Roca Negra v Agaete se otevírá pro veřejnost, zatím jen o víkendech. 

Pondělí 22.6.2020

Hotel Palm Beach v Maspalomas oznámil, že se znovu otevírá pro turisty ve středu 29/7

Z důvodu mnoha dotazů opakujeme, že po příletu na Gran Canaria nejsou od turistů vyžadovány testy na Covid-19, cestujícím je pouze měřena teplota a musí vyplnit dotazník s kontaktními údaji. 

První přímý let z Prahy na Gran Canaria vypravuje společnost Smartwings v sobotu 18/7. Oznámila to dnes CK Canaria travel. INFO. Hygienická opatření na palubách Smartwings ZDE

Hotelový řetězec GLORIA, oblíbený mezi českými turisty, otevírá své hotely v Amadores již 1. srpna. Hotel Gloria Palace v San Augustín se otevře pro turisty až 19. prosince 2020. 

V Amadores na jihu Gran Canaria se 1. srpna otevírá 4* hotel Altamadores

Neděle 21.6.2020

Krok za krokem co čeká turisty po cestě i při dovolené na Gran Canaria. INFO

Sobota 20.6.2020

Důležité při plánování dovolené! Ve stejné místnosti ubytovacího zařízení mohou být ubytováni pouze lidé, kteří žijí společně. Znamená to, že přátelé, kteří nemají stejnou domovskou adresu, NESMÍ sdílet pokoj

Kanárská vláda včerejší vyhláškou zakázala v hotelech stravování formou bufetových (švédských) stolů. Jídlo se smí podávat hostům pouze jednotlivě. 

Podle zjištění našich čtenářů je časově i cenově přijatelné letět na Gran Canaria s přestupem v Madridu. Z Prahy do Madridu s ČSA a dále s Ryanair. V opačném směru třeba Transavia do Amsterdamu a dále do Prahy s ČSA. 

Kanárská vláda vyzývá turisty, aby před cestou na ostrovy v zájmu vlastní bezpečnosti absolvovali PCR test a po dobu dovolené dodržovali všechny pokyny týkající se bezpečnosti a prevence nemoci Covid-19. 

Prvním letadlem ze zahraničí, které přistane po zrušení výjimečného stavu na Gran Canaria, bude v neděli v 11:35 letadlo Boeing 737 společnosti Ryanair na lince RYR 8132 z letiště Londýn - Stansted. 

Co čeká cestující po příletu na Kanárské ostrovy? Každý cestující musí vyplnit dotazník s osobními údaji, o místu pobytu a informacemi o tom, zda prošel chorobou Covid-19. Kromě toho musí projít kontrolou teploty a také vizuální kontrolou. Cestující, kteří neprojdou jednou ze tří kontrol, bude "vyhodnocen" lékařem a zřejmě mu bude proveden PCR test. Plošné testy nebudou uplatňovány, jen u lidí, kteří vykazují příznaky nemoci. Zdravotníci očekávají, že lidé s příznaky nemoci nebudou cestovat.  

V Maspalomas (Playa del Inglés) se 15/7 otevře hotel Abora Buenaventura by Lopesan Hotels. 

Pátek 19.6.2020

Na Kanárských ostrovech o půlnoci ze soboty na neděli končí výjimečný stav, turisté nemusí mít testy,kontrolovat se bude na letištích jen teplota. Provoz restaurací a pláží bez omezení. Roušky zůstávají tam, kde není možné dodržet odstup 1,5 metru. 

Čtvrtek 18.6.2020

Alternativa pro let z Prahy směr Gran Canaria. Z Norimberku letí na Gran Canaria každou sobotu od 4/7 přímá linka spol. Corendon Airlines. Ceny se pohybují kolem 80 eur za jeden směr. 

Dekret, kterým se na "kanárech" upraví ukončení nouzového stavu a stanoví parametry dalšího "života"., zveřejní kanárská vláda v pátek v 9 hodin. Vyhláška zachová řadu omezení, jako je kapacita plaveckých bazénů, pláží, sportovních zařízení nebo rekreačních a restauračních zařízení. Pokud jde o cestovní ruch, připravuje se společný protokol mezi španělským ministerstvem zdravotnictví a kanárským ministerstvem zdravotnictví, aby byla zachována kontrola nad návštěvníky ostrovů.

Hotelový řetězec beCordial Hotels & Resorts ve středu znovu otevřel další dvě zařízení. Jedná se o apartmány Cordial Mogán Valle, které se nacházejí v Playa de Mogán, a Sandy Golf v Maspalomas.

Smartwings zrušil všechny lety v červnu a v první polovině července na Gran Canaria, první let je plánován až na 18/7INFO.

Web Evropské unie - přehledně informace o všech zemích, důležité pro cestování, samozřejmě včetně Španělska. ZDE

Rekapitulace platných opatření: kanárské hranice se otevřou 21/6, tak jako v celé zemi. Tímto dnem se ruší karanténa pro cestující do Španělska. O testech po příletu se zatím jedná, nyní platí stav: bez testů po příletu. 

Společnost AENA (správce španělských letišť) zveřejnila pravidla pro odlety a přílety na španělských letištích po 21/6. Roušky v uzavřených prostorách, termokamery, dezinfekce, vstup do letištních hal jen pro cestující, omezení počtu čekajících osob u odbavovacích přepážek, rozestupy 2 metry, značení pruhy směrů postupu, cestující na mezinárodních letech musí po příletu vyplnit kontaktní formulář, aby úřady měly "stopu" v případě, že je bude nutné je vyhledat v případě nákazy.

Středa 17.6.2020

Příští týden přiletí na "kanáry" 83 letadel a přivezou více než 16 tisíc natěšených turistů. Nikdo se nemusí bát velkých omezení, v principu v prostředcích dopravy a obchodech roušky, potom i tam, kde není možné dodržet odstup dva metry. Na plážích žádné speciality nejsou plánované, snad jen se bude více dbát na hygienu lehátek a sprch. Na "covidová pravidla" se můžete podívat na našem obrázku. (obrázek ve vyšším rozlišení ZDE)

20200616_184025.jpg

 

Úterý 16.6.2020

Hotelový řetězec Lopesan otevře 7/7 hotel Baobab v lokalitě Meloneras  po té, co prošel kontrolou a splnil požadavky doporučené Institutem pro španělskou turistickou kvalitu, Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a příslušných zdravotnických orgánů.  

Španělské ministerstvo zdravotnictví odmítlo návrh kanárské vlády na plošné testování všech, kteří by po 21/6 přijížděli na Kanárské ostrovy a navrhuje testy selektivní u osob z míst s větším výskytem koronaviru nebo v případě rizikových faktorů jednotlivých letů. Souhlasí s vizuální kontrolou cestujících a měřením teploty. 

Pondělí 15.6.2020

Aktuální stav: na Kanárských ostrovech stejně jako v celém Španělsku skončí výjimečný stav v neděli a ve stejný den se otevřou schengenské hranice (vyjma Portugalska). Postupně se bude obnovovat letecké spojení Kanárských ostrovů s pevninou a evropskými státy. Kanárská vláda usilovně jedná o zavedení povinnosti PCR testů při příletu na ostrovy. Testy by se měly provádět v zemích odletu, pokud se na tom shodne celá EU. Pokud ne, kanárská vláda plánuje zavést testy jednostranně po příletu na letišti. 

Celkem 13 leteckých společností plánuje v červenci lety na ostrov Gran Canaria, celkem je již naplánováno z EU kolem 200 letů. Aktivní jsou společnosti Binter, Iberia Express, Vueling, Wizz Air, Eurowings, Condor Airlines, Ryanair, Air Europa, Edelweiss/SWISS, SAS – Scandinavian Airlines, Brussel Airlines, EasyJet, TUIfly a AirNostrum. Nepotvrzené jsou zatím informace ke společnosti Norwegian. 

Kanárská vláda připravuje "plán B" pro případ, že se nebudou PCR testy provádět v místě odletu, aby byly provedeny po příletu na Kanárské ostrovy. Ministryně je přesvědčena, že autonomní statut k takovému kroku kanárskou vládu opravňuje. Náklady na testy po příletu by letos mohly dosáhnout částky až 40 mil. eur. Testy by byly povinné nejen pro zahraniční turisty, ale i pro cestující z kontinentálního Španělska i pro obyvatele Kanárských ostrovů, kteří se vracejí domů. 

Dalším otevřeným hotelem je komplex bungalovů Bungalows Cordial Biarritz na Playa del Inglés - mapa

Neděle 14.6.2020

Výjimečný stav na Kanárských ostrovech bude ukončen již ve čtvrtek. /14.6.2020/

Každá osoba, která přijíždí na souostroví, ať je to turista nebo ne, by měla podstoupit test detekce Covid v místě původu, a pokud to není možné, test by měl být proveden na letišti po příletu na Kanárské ostrovy. Takový je plán kanárské vlády. Pravomoc k takovému omezení však kanárská vláda nemá, jen vláda centrální. 

Španělsko otevře své hranice pro občany zemí Schengenu o týden dříve než plánovalo, tedy 21/6. Jedině hranice s Portugalskem budou otevřeny v původním termínu, tedy 1/7. Sdělil to dnes španělský premiér Sánchez.

Sobota 13.6.2020

Španělsko otevře své hranice s ostatními zeměmi skutečně až 1. července, navzdory doporučení EU otevřít již v pondělí 15/6. Řekl to dnes ministr zdravotnictví. 

Hotelová společnost RIU upřesnila otevírání svých hotelů na Gran Canaria. Již 19/6 se otevírá RIU Gran Canaria, následně dne 26/6 RIU Palace Meloneras

Stát plánuje podpořit leteckou společnost Smartwings. Uvedl to dnes odpoledne po jednání v Lánech ministr dopravy Havlíček. Společnost by mohla získat státní záruku, musí se ale přejmenovat na ČSA, stát získá hlavní roli ve věřitelském výboru a akcionáři si nebudou vyplácet dividendy. Podmínkou pomoci státu je aktivní role akcionářů společnosti při řešení krize. 

Španělsko "zezelenalo" a je bezpečnou zemí. Podle "semaforu" českého ministerstva zdravotnictví po návratu ze Španělska do Čech není nutný test ani karanténa. SEMAFOR.

Timesharový komplex ANFI na jihu ostrova se podle neoficiálních informací otevře 15. července. Zatím ale jen jeho jedna část - Anfi Beach.

Německá letecká společnost LUFTHANSA plánuje nabídnout svým klientům na letištích ve Frankfurtu a Mnichově PCR testy na Covid-19. Čekací doba na test by byla 4 hodiny. 

Vláda kanárských ostrovů chce od všech turistů vyžadovat testy na Covid-19. Předseda regionální vlády Ángel Víctor Torrese nechce následovat příklad Baleárských ostrovů, které do konce června přijmou 11 tisíc turistů z Německa bez testů na Covid-19 a je přesvědčen, že testy musí být „povinné“ a musí být provedeny v zemích původu a nikoli v cílových letištích.

Kanárské ostrovy neurychlí konec stávající fáze "3" rozvolnění  a do tzv. nové normality přejdou až 21/6, tedy podle původního plánu a de facto s celým Španělskem. 

Pátek 12.6.2020

Hotelová skupina HD hotels obnovuje od července provoz. Společnost provozuje na Gran Canaria oblíbený resort bungalovů HD Parque Cristobal na Playa del Inglés. 

Čtvrtek 11.6.2020

Turisté cestující na Kanárské ostrovy budou muset mít zřejmě PCR test provedený max 72 hodin před cestou v zemi původu. Alternativně by se testy realizovaly po příletu a pozitivní turista by musel do karantény na ostrovech nebo se vrátit do své země. Jednala o tom dnes kanárská vláda. 

Podle zprávy svazu kanárských hoteliérů drtivá většina řetězců a hotelů na Gran Canaria již předložily své aktuální protokoly touroperátorům, že splnily všechny hygienické podmínky nezbytné pro zahájení provozu. 

Sdělení společnosti Smartwings k letům z Prahy na Gran Canaria: "U požadovaných dat je nulová dostupnost: odlet dne 01 Čvc 2020 a návrat dne 04 Čvc 2020. Nejbližší dostupná data jsou: odlet dne 04 Čvc 2020 a návrat dne 11 Čvc 2020." Ze zprávy plyne, že se na GC asi bude létat jen v sobotu a že první let by měl letět z Prahy v sobotu 4/7/2020.  

Středa 10.6.2020

Smartwings letí ve středu 1/7 na Gran Canaria. Letadlo startuje ve 12 hodin z Prahy a na Gran Canaria přistává v 16:10 hodin. Cena je od 4 tisíc korun a zbývají ještě 3 volná místa. Více info na www.smartwings.com

Ve Španělsku je od 21/6 povoleno neomezené cestování po celé zemi. Zůstávají od 6 let věku roušky, rozestupy, evidence cestujících, posilují se pravomoci ministerstva zdravotnictví. DEKRET ve španělštině.

Známá prestižní hotelová skupina RIU otevírá hotely. Například hotel RIU Gran Canaria v Meloneras je možné objednat již na termín od 22/6. Ostatní hotely RIU pak otevírají v červenci a srpnu.

Další hotely v Maspalomas se otevírají v červenciABORA INTERCLUB v San Augustínu se otevírá 15/7, stejně tak i oblíbená Abora BUENAVENTURA na Playa del Inglés (dříve IFA). Všechny statní hotely skupiny Lopesan Hotel Group se otevřou nejpozději v září. 

Aktuální podmínky vstupu na území Španělska. Od 15.5. platí povinnost dvoutýdenní karantény pro všechny osoby, která přicestují do Španělska. Nouzový stav na území země bude definitivně ukončen 21.6., otevření hranic a zrušení povinné karantény se předpokládá k 1.7.. Detailní informace k cestování do Španělska naleznete ZDE. Při návratu občanů ČR ze Španělska nejsou od 15/6 žádná omezení - INFO

Letecké společnosti můžou obnovit lety na Kanárské ostrovy. Španělské Generální ředitelství pro civilní letectví vydalo usnesení, které od 21/6 ruší snížení celkové nabídky leteckých operací o 70% směrem na Kanárské a Baleárské ostrovy. Toto opatření bylo uplatněno v souvislosti s vyhlášením výjimečného stavu dne 14/3. Letecké společnosti tak mohou od této chvíle volně upravovat svou nabídku na výše uvedených trasách.

Úterý 9.6.2020

Žádný z Kanárských ostrovů zatím není na seznamu obnovených leteckých linek z letiště Praha. SEZNAM

Lopesan Hotel Group se vrací k turistické aktivitě a v úterý 7. července znovu otevírá luxusní hotel Lopesan Baobab v Maspalomas na Gran Canaria. Znovuotevření Lopesan Baobabu je doprovázeno implementací pečlivého preventivního protokolu pro covid-19, který má ověření a podporu mezinárodní poradenské firmy HS Consulting.

Pondělí 8.6.2020

Kanárské ostrovy nezískaly "povolení" od španělské vlády na včasnější příjezd turistů. Tuto výsadu, tedy příjezd zahraničních turistů již od 15/6 získaly jen Baleáry, ačkoliv byly novým koronavirem zasaženy více (v přepočtu na obyvatele) než "kanáry". Zájemci o dovolenou na kanárech si tak musí počkat do 1. července, kdy se otevřou hranice

Ryanair bude od podzimu létat z Prahy na Kanárské ostrovy.  Letecká charterová společnost Buzz, dceřiná firma aerolinek Ryaniar, plánuje létat z Prahy do řady dovolenkových destinací. Letos na podzim chce spustit charterové lety na Kanárské ostrovy nebo do Maroka, od léta 2021 pak také do Řecka, Turecka, Španělska nebo Itálie. 

Bohužel, ani Fischer ani Čedok zatím nemají ostrov Gran Canaria v nabídce dovolených. Lety a zájezdy na Gran Canaria má "v příslibu" CK Canaria travel - INFO. Situaci dále sledujeme. 

Sobota 6.6.2020

Hotel Dunagolf Maspalomas se v červenci otevírá pro návštěvníky - INFO a rezervace. 

Letiště Gando na Gran Canaria se bude podílet na monitorovacím programu provádění bezpečnostních opatření proti koronaviru vedeným Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (EASA). Vyjma letiště na Gran Canaria se program implementuje dále na letištích Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat a Palma de Mallorca.

Z Německa přiletí v červnu první turisté. Kanárská vláda pracuje na pilotním projektu, který by umožnil ve druhé polovině června přílet asi 9 tisíc německých turistů. Podmínkou je PCR test v zemi odletu. Podle dohody se španělským ministerstvem cestovního ruchu mohou Kanárské ostrovy přijmout 2% z počtu turistů, kteří přijeli na souostroví v druhé polovině června loňského roku. Turisté budou rozděleni mezi čtyři ostrovy, které mají mezinárodní letiště, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventura. 

Pátek 5.6.2020

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) připravuje zákaz příručních kufrů. Cílem tohoto nařízení je omezit možnosti fyzického kontaktu cestujících. Palubní zavazadlo bude omezeno na jednu tašku nebo batoh, které lze umístit pod sedadlo. Rouška je samozřejmostí na všech letištích a v letadlech, je stanovena povinnost využít on line check in, pokud to technické podmínky umožňují. 

Čtvrtek 4.6.2020

Cestovní kancelář Canaria travel oznámila na svém facebooku i webu, že očekává v červenci obnovení činnosti. 

Letecké společnosti se připravují na obchodní válku. Společnost Air Europa v pondělí oznámila, že nabídne lety na Kanárské ostrovy za 29 eur, také Iberia Express oznámila, že se cenově přizpůsobí. Vše odstartoval nízkonákladový gigant Ryanair. Michael O'Leary varoval své konkurenty, že se blíží cenová válka a že ji má v úmyslu vyhrát. V rozhovoru pro britský ThisIsMoney ujistil, že Ryanair "Bude prodávat za jakoukoli cenu, abych zaplnili co nejvíce míst v letadlech" a že bude létat ze Spojeného království do Španělska a na Kanárské ostrovy v červenci a srpnu za 25 až 30 eur. 

Středa 3.6.2020

Přehled leteckého spojení na Gran Canaria. Od července bude obnoveno letecké spojení ostrova Gran Canaria s evropskými zeměmi. ZDE naleznete přehled leteckých linek. Smartwings mezi nimi zatím není, ale není jediný. Chybí třeba společnosti jako Transavia, Brussels airlines a další. 

Spojení Gran Canaria - Milán Malpensa. Velmi levnou možností cestovat na Gran Canaria je využít nabídky společnosti WIZZAIR, která zařadila do nabídky lety mezi Gran Canaria a italským letištěm Malpensa. O spojení mezi Prahou a Milánem rozhodně nebude nouze. 

Letiště ve Španělsku budou mít kamery pro měření horečky. Španělské Ministerstvo dopravy rozhodlo o instalování termovizních kamer na všech letištích v síti Aena. Je to jedno z opatření k zajištění zdravotní bezpečnosti obyvatel i návštěvníků. 

Otevírání hotelů na Kanárských ostrovech. Ve fázi "3" rozvolnění je možné již v hotelech otevřít společné prostory, ale jen na 50% kapacity. I když je již povoleno cestování mezi ostrovy, tak podle vyjádření řady velkých hotelových řetězců  to není pro otevření hotelových komplexů dostatečné. Pouze skupina Barceló otevře tři hotely, které má ve dvou hlavních městech Kanárských ostrovů, dále Iberostar Anthelia v Costa Adeje se otevře 27. června. Většina hotelů však plánuje otevřít až během července a srpna, kdy na Kanárské ostrovy budou moci přijet i zahraniční turisté a současně již nebudou v platnosti různá omezení (společné prostory, bazény atd). 

Cestování občanů ČR z Kanárských ostrovů do ČR. Podle informací přímo z Ministerstva zdravotnictví musí mít občan České republiky nyní při cestě z Kanárských ostrovů do ČR PCR test a po příjezdu absolvovat karanténu. Situace se mění 15. června. Po tomto dni je příjezd pro občany ČR z Kanárských ostrovů do České republiky bez jakéhokoliv omezení. Tedy nemusí být drahý PCR test. Platí pro všechny cestovní účely (turistika, repatriace, návštěva příbuzných a pod.).

Úterý 2.6.2020

Koncem června začíná na Gran Canaria také létat německá společnost TUIfly. Pro české turisty je zajímavé odletové letiště Norimberk, ale autem dostupný je i Frankfurt. INFO k termínům a cenám. 

Easyjet oznámil, že od poloviny června začíná létat, v červenci vykryje asi 50% svých obvyklých letních tras a očekává, že dosáhne 75% během měsíce srpna. Easyjet spustil také největší letní propagační akci v historii. Až 1 milion míst v červenci a srpnu začíná na 29,99 GBP (33,7 EUR) na cesty mezi 1. červencem a 31. říjnem 2020. Easyjet létá na Gran Canaria přímo např. z Berlína. Letenky rychle mizí, ale koncem července se dá ještě koupit "zpátečka" za cca 180 eur. 

Jedním z hotelů, který již oznámil že otevře 25/6, je Parador de Cruz de Tejeda na Gran Canaria. Neleží u moře, ale srdci krásných hor ostrova, v nadmořské výšce 1.500 metrů a s krásnými výhledy na skály Roque Nublo a Roque Bentayga. 

Od 15. června nemusí mít občané ČR při návratu z "kanárů" test PCR. Podle zprávy Ministerstva zdravotnictví ČR mohou občané ČR, vracející se ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy koronavirem, přijet do ČR bez nutnosti testu. Španělské království je označeno jako země se středním rizikem - ZDE. Seznam zemí se bude každý týden aktualizovat, aktualizace najdete ZDE

Od 1. července máme pro návštěvníky Gran Canaria připravené opět všechny služby včetně výletů, dopravy z letiště, eshopu a dalších. Vše najdete přehledně na našem webu GRANCANARIASERVIS.CZ. Pokud již nyní plánujete dovolenou, napište nebo zavolejte na +420 702 560 575. 

Letět na Gran Canaria můžete nejen z Prahy, ale také z letišť sousedních bezpečných zemí. Významný letecký dopravce z Německa, společnost Condor, sdělila, že je připravena 22/6 obnovit aktivní provoz směr kanárské ostrovy. Společnost v souvislosti s bezpečnostními opatřeními potvrdila, že její letadla mají zabudovaný ventilační systém vybavený filtry, které umožňují nepřetržitou obnovu vzduchu. Kromě toho bude na palubách letadel povinné používání masek, bude zakázáno používání jednotlivých zábavních obrazovek a omezí se cateringové služby a prodej na palubě.

Hotelová společnost Lopesan otevírá 15/7 v Meloneras své hotely Baobab a Villa de Conde, tyto údaje se dají zjistit z rezervačního systému. Zatím jen výhradně pro rezidenty Kanárských ostrovů, ale to je dáno skutečností, že je výjimečný stav a cizinci zatím do země nesmějí. Nouzový stav skončí nejpozději 22/6 a karanténa pro cizince směřující do Španělska končí 1/7. 

Až do 1.7.2020 je vstup do Španělska (včetně Kanárských ostrovů) omezený, po příletu je nutné předložit doklad o španělském občanství a bydlišti, cizinci musí předložit Certificado de Residencia. Všichni pak musí absolvovat karanténu v délce 2 týdnů. Přesné informace o povinnostech při vstupu do země zjistíte ZDE, klikněte na mapu Španělska. 

Česká letecká společnost Smartwings obnovuje přímé lety z Prahy na Kanárské ostrovy a tedy i na Gran Canaria. Letadla budou létat vždy ve středu a v sobotu, ceny zpátečních letenek začínají od 7.200 Kč (3.600 za jeden směr). 

Mezinárodní mobilita bude obnovena od 1. července. Kanárské ostrovy budou spolu s Baleárskými ostrovy pilotními projekty, které přivítají první turisty. Bezpečnost domácího obyvatelstva bude zajištěna pomocí PCR testů ze země původu u méně bezpečných zemí nebo prostřednictvím tzv. leteckých koridorů, spojujících "kanáry" se zákazníky ze zcela bezpečných zemí bez koronaviru. Česká republika je bezpochyby bezpečná země a doprava na "kanáry" bude probíhat přímými lety. Z ČR je bude tak jako dříve provozovat společnost Smartwings

Cestování do Španělska za účelem turistiky je aktuálně zakázáno. Hranice jsou uzavřeny pro všechny cizince. Od července se plánují hranice otevřít i turistice. Od 15.6. lze cestovat ze Španělska zpět do ČR bez omezení.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist