Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na Gran Canaria přistálo první letadlo ze zahraničí, krok za krokem co čeká turisty

21. 6. 2020

p6213759.jpg

Dlouhých 100 dní museli canarios čekat na první letadlo na zahraniční lince. Dlouhých 100 dní bez turistů, v izolaci či spíše domácím vězení vyvolaném výjimečným stavem. 

Tak trochu symbolicky, jako první po znovuotevření hranic, přistálo na Gran Canaria letadlo Boeing 737 imatrikulace EI-EFF společnosti Ryanair na lince FR 8132 z Velké Británie (Londýn Stansted), ze země, odkud na ostrov jezdí každoročně nejvíce turistů (foto je z dnešního příletu, více fotek ZDE).  

Cestující po příletu linky FR 8132 čekala prázdná letištní plocha, prázdné letištní haly, zavřené obchody a restaurace, ale zato měření teploty, vyplňování dotazníků s kontaktními údaji a vizuální kontrola zdravotníků. Se zvýšenou teplotou či jinými příznaky onemocnění Covid-19 je cestující od dnešního dne podroben na letišti PCR testu, na jehož výsledky čeká na letišti nebo v hotelu. Test trvá maximálně hodinu včetně výsledků a pokud je test negativní, turista se přesunuje do místa nahlášeného ubytování a je vyzván, aby v maximální možné míře dodržoval hygienické zásady. Pokud je test pozitivní, zůstává turista po dobu dvou týdnů v karanténě, dokud není test negativní. 

A co dalšího vás čeká, když chcete strávit dovolenou na Gran Canaria? Pojďme si trochu cestu i pobyt přiblížit.

V průběhu letu na Gran Canaria (a nejen tam) musí mít každý roušku, stejně tak i v prostorách letiště při odletu i při příletu. Je důležité si roušku po dobu letu měnit, běžnou chirurgickou roušku jednou za hodinu či dvě, roušku typu FFP2 jednou za čtyři hodiny, nezapomeňte na uzavíratelný igelitový sáček pro odložení použitých roušek. Let na Gran Canaria z Evropy trvá 5 hodin, dvě hodiny je nutné být na letišti před odletem a po příletu je nutné počítat s minimálně hodinou a půl, než se dopravíte do hotelu. Na jednu cestu tak potřebujete alespoň 2 masky FFP2 a nebo minimálně 5 chirurgických roušek. 

Při odbavení na odletovém letišti vás může čekat překvapení v podobě možného odbavení kabinového zavazadla. Je nutné se informovat předem u letecké společnosti, většina nyní kabinové kufry odbavuje a do kabin povoluje jen kabelky či malé tašky a batohy, které se vejdou pod sedačku. Důvod je jasný, eliminovat kontakt mezi cestujícími. 

Při dopravě z letiště po příletu musíte počítat s tím, že může být omezena kapacita autobusu a že vám nebude poskytnuta pomoc při nakládce i vykládce zavazadel. Rouška je povinná už při nástupu do autobusu, doporučujeme si vést sebou jednorázové igelitové rukavice a v prostředcích hromadné dopravy je používat. Autobusy jsou sice denně dezinfikovány, ale prevence a ostražitost je jedna ze základních zásad boje proti koronaviru. Stejná pravidla platí i při použití služby vozů taxi.  

Pokud si půjčujete auto, doporučujeme si po převzetí provést základní dezinfekci, i když samozřejmě auta by měla být vyčištěná. Rouška je v autě povinná, pokud v autě jedou osoby, které nemají stejnou domovskou adresu (stejné bydliště). Tuto skutečnost je nutné při kontrole policejní hlídce prokázat (např. občanský průkaz s adresou).

V místě ubytování se musíte řídit pokyny hotelových zaměstnanců a připravit se na určitá snesitelná omezení, většinou se jedná o omezení směru chůze či vstupu a výstupu z budov, omezení kapacity společných místností, výtahů či jídelen, časů podávání jídel v jídelnách nebo nápojů v barech či používání bazénů. Švédské stoly jsou zakázány, jídla jsou podávána jednotlivě, ale nemusíte mít obavy, rozsah nabídky all inclusive je zachován. Všude se dbá na dodržování minimální vzdálenosti 1,5 metru od další osoby, pokud není tuto vzdálenost možné dodržet, je nutné použít roušku. Tu v kvalitnějších a dražších hotelech dávají klientům zdarma. Stejný požadavek, tedy společné bydliště (domovská adresa), je jako v jízdě autem i při ubytování v hotelu. Při plánování dovolené na Kanárských ostrovech tedy myslete na to, že ubytováni v jednom pokoji můžete být pouze tehdy, pokud máte i ve své zemi společnou adresu. Vyhláška neuvádí, jak se tato skutečnost na recepci prokazuje, ale je lépe být vždy připraven na všechny možnosti. Používání bazénů a zahrad je ve většině hotelů bez omezení, každý hotel před otevřením prochází kontrolním testem, zda splňuje všechny hygienické normy. 

Zde si dovolujeme uvést jedno doporučení, týkající se ubytování. V prvních měsících po restartu turismu po koronakrizi doporučujeme využívat hotely prověřené a vyšší kategorie (od tří ***). Důvodem je jistota, že personál zajistí dodržování základních hygienických norem a že do hotelu a jeho příslušenství (bazény, zahrady) nebudou mít nekontrolovaný přístup cizí lidé. Vhodnou alternativou je i ubytování v soukromí a nebo v bungalovech, které jsou většinou přízemní, se samostatným vchodem a není pravděpodobnost častého kontaktu s jinými lidmi. Toto pokoronavirové léto nedoporučujeme ubytování v hotelích apartmánových typů, které jsou tzv. smíšené, tedy část hotelové kapacity provozuje společnost pro cestovní kanceláře a část hotelových pokojů je prodána soukromým majitelům, většinou domácím, kteří jednotlivé hotelové pokoje využívají pro rodinou dovolenou a pro své známé.  Máme informace, že tito jednotliví vlastníci se odmítají přizpůsobit přísným hygienickým normám, zvou si do svých apartmánů nekontrolovatelné množství známých a zajištění fyzického odstupu a základní hygieny zejména v bazénech a společných prostorách takových hotelů je de facto nemožné. Nechceme jakýmkoli způsobem poškodit žádný hotel, a tak nemůžeme jako příklad uvést žádný konkrétní hotel, ale většinou se jedná o ubytovací zařízení v kategoriích do 2**. Ať v lokalitě Playa del Inglés, nebo v Puerto Rico, San Augustín či Las Palmas. Zvažujte tedy své ubytování velmi důkladně, zjistěte si dostatek informací ať se vyhnete případným nepříjemnostem. 

Pokud se rozhodnete volný čas během dovolené trávit na pláži, je dobré vědět, že až na pár drobností nejsou žádná omezení. Všude jsou umístěné přehledné informační tabule. Doporučuje se zachovávat rozestup, povinné jsou na pláži boty, při ležení mimo lehátka je nutné zachovávat rozestupy dva metry, stejně tak ve vodě. Mezery dva metry jsou i mezi lehátky, správce pláží zajišťuje v oznámených časech dozor plavčíka a také hygienické ošetření sprch a lehátek. Přesto doporučujeme se pro pobyt na pláži vybavit zvlášť osuškou na lehátko či písek, zvlášť na osušení, dále vlhčenými ubrousky a dezinfekčním gelem na ruce. Osušky použité na lehátka doporučujeme přenášet v samostatné tašce a vyprat na teplotu 60 stupňů po každém dni.    

Cestování po Gran Canaria je bez omezení, pokud plánujete výlety, jejich nabídka může být omezena, turistické akce jsou limitovány počtem maximálně 25 účastníků. Stejně tak nemusí být plně dostupná i nabídka dalších atrakcí a zábavních parků, doporučujeme se informovat před cestou přímo u poskytovatele služeb.

V prvních týdnech může být omezena nabídka restaurací a obchodů v turistických centrech, jejich kapacita se bude navyšovat postupně tak, jak se budou otevírat hotely. Obecně lze říci, že již nyní, první den po skončení výjimečného stavu, jsou i v turistických zónách otevřeny prodejny základních potravin a některé restaurace. Bez výjimek jsou otevřeny lékárny, fungují zdravotní střediska a všechny základní služby. Mimo turistické zóny je život již stoprocentně obnoven. 

Aktuální poznatky k "turistickému restartu" na Gran Canaria budeme nadále uvádět v našem denně aktualizovaném článku AKTUÁLNÍ INFORMACE K CESTOVÁNÍ

Pokud se budete chtít informovat o epidemiologické situaci, můžete nahlédnout do našeho článku KORONAVIRUS NA GRAN CANARIA, který také průběžně aktualizujeme. 

Máte-li zájem o další informace, napište nám na email grancanariaforum.cz@gmail.com.

Chcete-li poradit s naplánováním vaší dovolené včetně výletů na Gran Canaria, projděte si naši nabídku na webu GRANCANARIASERVIS.CZ a kontaktujte nás. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dovolena

(Jana, 22. 6. 2020 9:13)

Po precteni tohoto clanku bych sem na Kanary neletela ani za nic. My, co jsme tu zustali uvezneni se divime tomu, co zde pisete. Mistni lide nejsou pro hosty nebezpecni. To evropane jsou nebezpecni pro ne. Oni to tu zvladli prisnou karantenou. To pouze hoste to sem muzou dotahnout... jen pisi nazor...

Re: Dovolena

(Karel Grancanariaforum, 22. 6. 2020 13:40)

Zdravím a děkuji za návštěvu i příspěvek. Denně mi píší desítky lidí a ptají se a chtějí pravdivé odpovědi. Třeba co se týká ubytování. Článek je určený těm, co sem chtějí jet a ne těm, co zde žijí. Myslím, že je pravdivý, nemá cenu někomu mazat "kolem úst", pokud zde žijete tak víte o čem ve smíšených komplexech mluvím. Proto jsem tam dal i odkaz, rozklikněte ho, je to názor canarios na canarios a je podle mého pravdivý. určitě souhlasím s tím, že karanténa byla tvrdá, absolvoval jsem ji a už bych nechtěl. Také souhlasím, že nemoc se sem může dostat z venku, ale nejen ze zahraničí, ale i z kontinentu, ze Španělska a tam epidemiologická situace není moc dobrá. A o tom všem se snažím psát. Jistě, dá se napsat: přijeďte, vše je tady jak partesu, všichni dodržují vše, ale to není pravda, to vidím kolem sebe dnes a denně. Proto pro úvodní týdny doporučuji spíše hotely od 3* výše. Nic víc a nic míň. A poslední, podle mého lepší napsat pravdu než potom čelit výtkám, že něco bylo jinak. Poslední variantou je nepsat nic. Přeji hezký den a ještě jednou děkuji za návštěvu a názor. Karel

 

 

 
TOPlist