Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roušky povinně v uzavřených veřejných prostorách, kanárská vláda upřesňuje pravidla

4. 8. 2020

mascarilla.jpg

Vláda Kanárských ostrovů zavedla nová pravidla v používání roušek.

Nyní je nutné bezpodmínečně používat roušky v uzavřených prostorech určených pro veřejné použití nebo přístupných veřejnosti včetně restaurací (rouška se snímá při jídle a pití). Na zahrádkách se roušky nosit nemusí, pokud je zajištěna interpersonální vzdálenost 1,5 metru. 

Roušky ve vnitřních prostorách musí být použity v každém případě, ať už může či nemůže být zaručena bezpečná vzdálenost 1,5 metru mezi osobami. Nedodržení těchto opatření bude mít za následek sankce od minima 100 EUR, ale mohou být vyšší. 

Masku lze sejmout venku a to pouze za předpokladu, že bude dodržena vzdálenost 1,5 metru mezi lidmi. Ve školách (kromě univerzit) se požadavek na roušku nestanovuje, pokud lze dodržet minimální vzdálenost. 

Vyjma povinnosti nosit roušku vždy a za všech okolností ve vnitřních veřejných prostorách novela zákona o tzv. nové normalitě dále upřesňuje správné použití roušky. ROUŠKA musí VŽDY zakrývat ústa i nos

Vyjma povinného nošení roušek v uzavřených prostorách zákon dále zavádí, že mohou nyní na výlety jezdit skupiny až 55 lidí (dříve 25), ale POZOR! v restauracích, barech atd. nesmí být skupiny větší než 10 osob.

Úřady zdůrazňují, že pití alkoholu na veřejnosti je zakázáno a to již od roku 1998 (zákon č. 9/1998 ze dne 22. července), zákon bude nyní vymáhán přísněji. Tzv. botellones, tedy setkání především mládeže za účelem konzumace alkoholu na veřejnosti, je v posledních letech velmi oblíbené a porušují se při něm hygienická pravidla (jedna láhev, více konzumentů). Policie nyní dostala instrukce pro přísnější postup. Současně vláda doporučuje občanům, namísto "stěžování" na sociálních sítích na nedodržení předpisů, aby ihned zavolali policii. Ta poté vyhodnotí situaci a v případě potřeby podnikne kroky v souladu se zákonem. 

Vláda nemůže vytvořit právní rámec pro setkávání v rámci rodin, protože je to možné pouze u „Estado de Alarma“ (výjimečný stav). Vláda však naléhavě doporučuje, aby účastníci rodinných setkání vždy důsledně používali roušky, minimálně pokud se setkání účastní lidé z různých domácností.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist