Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alternativní tresty v praxi

9. 7. 2013

cisteni-plaze.jpg

Město Telde patří k nejvíce zadluženým obcím v celém Španělsku. Logickým důsledkem takového stavu je nedostatek financí na provádění potřebných služeb, jako je například čištění pláží ve správě města. 

Radnice v Telde se tak rozhodla nedostatek personálu pro údržbu pláží řešit využitím mladistvých pachatelů, kteří jsou soudem odsouzeni k poskytování veřejně prospěšných služeb. 

Telde sice eviduje i více než 17.000 nezaměstnaných, přesto s ohledem na nedostatek zdrojů nebylo dosaženo žádné dohody o jejich využití.

Tento nedostatek prostředků vedl k tomu, že radnice se rozhodla využít šest mladistvých, odsouzených k provedení věřejně prospěšných prací v souladu se zákonem o poskytování služeb delikventů.

A tak na vlnolamu oblasti mola Taliarte (mapa) bylo nasbíráno během jednoho dne více než deset pytlů odpadků. "Papír, sklo, plasty, plechovky a nedopalky cigaret jsou hlavním odpadem, který jsme vysbírali mezi skalami," řekl jeden z odsouzených, Nestor. Tento mladý muž má za povinost odpracovat 60 hodin ve prospěch obce. Trest mu přidělil soud pro mladistvé za účast v pouliční bitce v obci. Po jeho boku je Kilian, 14, který řekl, že mu zbývají již jen tři dny. "Příště budu více přemýšlet, než spáchám trestný čin, nyní si uvědomuji důsledky," řekl.

Takové soudní sankce jsou doprovázeny společensko-výchovnými rozhovory a poradenstvím zaměřeným na děti a mladistvé, které spáchají trestné činy nebo méně závažné trestné činy, jako jsou dopravní přestupky, nebo drobné krádeže. Míra recidivy u takových pachatelů dosahuje pouze 5%. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist