Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blížící se Brexit počty turistů na kanárských ostrovech zatím neovlivňuje

17. 9. 2019

turiste-plaz.jpg

Fenomén blížícího se Brexitu (odchod Spojeného království z Evropské unie) má na turistický trh Kanárských ostrovů zatím mnohem menší dopad než „ochlazení“ německé ekonomiky. Ukazují to údaje shromážděné Kanárskou konfederací podnikatelů (CCE). 

Statistiky za měsíc srpen ukazují, že za poslední měsíc navštívilo ostrovy ze zahraničí o 12.626 lidí ze zahraničí méně než v červenci, což představuje pokles o 1,2%. Bilance období mezi lednem a srpnem pak naznačuje meziroční kumulativní pokles o 4%, což znamená, že na "kanáry" přijelo za prvních osm měsíců letošního roku o 369.780 turistů méně než ve stejném období roku 2018.

Letos přijelo na Kanárské ostrovy zatím 8,8 milionu návštěvníků ze zahraničí. Výrazně se snížil počet německých turistů, kterých přijelo v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 261.093 turistů méně (-12,5%), méně zatím přijelo i návštěvníků ze severských zemí (mínus 76.916 - 7,8%). To znamená, že pokles turistů na Kanárských ostrovech v roce 2019 má ze 70% na svědomí německý trh a z 20% severské země. V porovnání s tímto se zatímní pokles návštěvníků z Británie (0,6%) jeví jako marginální.

Přes pokles příchodu turistů optimismus vzbuzují údaje o výdajích turistů, které podle statistik shromážděných v průzkumu turistických výdajů (EGATUR) dosáhly v červenci 1.,89 miliardy EUR, což je o 31% více než v předchozím měsíci. V absolutních číslech dosáhly průměrné výdaje na jednoho turistu na ostrovech 1.444 EUR, což představuje nárůst o 5,8% ve srovnání s rokem 2018. Průměrné denní výdaje zahraničního návštěvníka tak letos činily 162 eur na osobu, tj. o 3,6% více než loni.

Údaje členěné podle provincií za červenec ukazují, že pokles turistů byl výraznější v provincii Las Palmas (12,7% ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku) než v Santa Cruz de Tenerife, kde zaznamenal pokles 2,5%. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist