Jdi na obsah Jdi na menu
 


Calima odchází, v Agüimes bylo až 35 stupňů

6. 10. 2015

callima.jpg

Město Agüimes a Tasarte nedaleko La Aldea hlásí včerejší nejvyšší teploty na Gran Canaria, kolem 35 stupňů. Na východních ostrovech však bylo víc. Vláda i pro dnešní den doporučuje ochranu před horkem, i když národní meteorologická služba AEMET již zrušila druhý stupeň varování. 

Dnes zaznamenáme na východních kanárských ostrovech mírný pokles teplot. Nejcitelněji se změna projeví ve středních a nejvyšších polohách ostrovů Gran Canaria, Lanzarote i Fuerteventura. 

Nejvyšší teploty v pondělí dosáhly na maxima 37,2 ° na letišti v Lanzarote, 36,7 ° na letišti ve Fuerteventura a kolem 35 ° v oblastech La Aldea de San Nicolás a Agüimes na Gran Canaria. Kromě poklesu teplot se očekává od ranních hodin i vyjasnění, samozřejmě s přetrvávající nízkou oblačností zejména v severních partiích těchto ostrovů. Opar, který sebou přinesla calima, tedy prach z afrického kontinentu, se v dopoledních hodinách rozplyne. 

Jako obvykle, maximální teploty na Gran Canaria byly včera naměřeny v okresech La Aldea a Agüimes, tedy na jihovýchodě a na jihu ostrova Gran Canaria. Konkrétně, nejvíce trpěli obyvatelé Tasarte v okrese La Aldea de San Nicolas, kde teploměry naměřily v poledne 35,2 stupňů Celsia. Jen o trochu méně pak bylo v Temisas a Los Corralillos s 34,9 °.

Vláda i pro dnešní den doporučuje přes poledne nevycházet na přímé slunce a zdržovat se doma nebo ve stínu. varování platí i pro další oblasti Gran Canaria, nejen pro La Aldea a Agüimes. Také v okolí San Bartolomé de Tirajana, kde teploty včera překročily 34 °, stejně jako v hlavním městě ostrova Gran Canaria, kde vysoké teploty atakovaly 33 stupně a byly doprovázeny velmi silným oparem.

calima-06102015.jpg

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist