Jdi na obsah Jdi na menu
 


Canarios objevují zdravou výživu

24. 12. 2012

fotografie0800_resize.jpg

Ministerstvo zdravotnictví Kanárských ostrovů, a to prostřednictvím Generálního ředitelství pro veřejné zdraví, vydalo řadu prohlášení, varujících obyvatele ostrovů před špatnými stravovacími návyky po dobu vánočních svátků. 

Na Vánoce totiž většina obyvatel mění jídelníček a přijímá potraviny, které nejsou obvyklé v jiných obdobích roku, často s vysokou kalorickou hodnotou, vysokým obsahem tuku z masa a sýrů, neúměrným obsahem cukru ze sladkostí, zmrzlin a dortů.

Vánoční svátky jsou také obdobím, kdy výrazně stoupá konzumace alkoholu.

Vánoční dietní doporučení ministerstva se samozřejmě příliš neliší od těch, které ministerstvo vydává v rámci osvětové činnosti po celý rok, ale přesto v těchto dnech zprávami na webech i v novinách se snaží obyvatelstvo varovat, aby se vyhnulo konzumaci "nebezpečných" potravin a hlavně alkoholu a doporučuje konzumace rostlinných potravin. Jedním z doporučení je dodržování denní maximální dávky soli ve výši 6 gramů na osobu. 

Na vánočním stole by podle doporučení mělo být hlavně ovoce a zelenina, byť třeba ve formě salátů. Doporučeny jsou přírodní ovocné šťávy a i pro míchání koktejlů s alkoholem. 

Na ostrovech je vysoká spotřeba mléka, tedy ministerstvo naléhavě upozorňuje, že zejména děti by měly konzumovat odtučněná mléka a ke snídani více konzumovat cereálie. Obecně nízká je zde spotřeba luštěnin, jako jsou čočka, fazole. 

 Jako velmi nebezpečné se uvádí vysoká spotřeba vajec na osobu, ministerstvi vydává výstrahu, že lidé by neměli konzumovat více než 2-3 vejce za den, a to i v jakékoliv formě (smažená, omelety, vařená). 

Canarios samozřejmě milují ryby, ale podle ministerstva si většinou neuvědomují, že některé ryby  (tuňák, makrela, sardinky, losos ...) jsou mastné a mají vysoký obsah kalorií, než třeba bílé ryby. Poměr těchto ryb by měl být vyvážený, protože červené ryby mají zase vyšší obsah zdravých Omega 3 mastných kyselin. 

Doporučuje se konzumovat výhradně panenský olivový olej a mít na paměti, že nebezpečný cholesterol je pouze v potravinách živočišného původu.

K pití je nejvhodnější voda, minimálně 1,5 litru na den a osobu. Čím větší konzumace alkoholu, tím by měla spotřeba vody stoupat. 

Nejlepší úpravou jídla je vaření, zelenina by se měla připravovat v páře., aby nedošlo ke ztrátě živin. Potraviny by měly být vždy čerstvé, hygienicky skladované a připravované  v čistém prostředí.

Možná se zdá, že většina z doporučení je pro nás středoevropany elementární. Musíme si však uvědomit, že na Gran Canaria má řada obyvatel trochu jiné zvyklosti, dané buď tradicí nebo i nižším stupněm vzdělání a výchovy. 

 


 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist