Jdi na obsah Jdi na menu
 


Canyoning na Gran Canaria

29. 3. 2014

canyoning.jpg

Gran Canaria svým návštěvníkům nabízí velkou spoustu aktivit, od slunění na pláži, využívání všech výhod all inclusive v hotelu, výlety do hor či na pobřeží, návštěvy památek, pěší turistiku, ale také několik adrenalinových záležitostí. Mimo potápění, surfu ve všech podobách či seskoku padákem je to i canyoning, zde nazývaný "barranquismo". 

Nepřímo se historie canyoningu začala psát již v roce 1893, kdy začal Francouz Armand Jamed provádět první průzkum kaňonu Verdon. V roce 1905 vykonával obdobnou činnost hydrogeolog, další Francouz, Édouard-Alfred Martel, kterému se již podařilo projít celým tímto kaňonem.

Jako samostatný outdoorový a adrenalinový sport se canyoning začal prosazovat kolem roku 1980, kdy se začaly objevovat první asociace zaměřené na tento druh sportu. Jednalo se o asociace vzniklé ve Franci (1992), Španělsku (1989), Itálii (1999), Německu a postupně v dalších zemích. Rozvoj zájmu o tento sport si vynutil vznik asociace profesionálních průvodců canyoningu – Evropské komise canyoningu (C. E. C.) v roce 1995. V Česku vešel tento sport do povědomí v 90. letech minulého století, v roce 2004 byla založena Česká asociace canyoningu (C. A. C). Víc e informací o tomto českém sdružení naleznete na jejich WEBu.  

Na Gran Canaria barranquismo (canyoning) nabízí společnost "mojopiconaventura" (web mojopiconaventura.com). Jenom shlédnutí prezentačního videa dává jasnou představu, že canyoning rozhodně není sportem pro bojácné a netrénované. Více videí o barranquismo z Gran Canaria je ZDE

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist