Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čechy zřejmě čekají při cestě na Kanárské ostrovy PCR testy

10. 10. 2020

controles-aeropuertos.jpeg

Španělská vláda odsouhlasila s vládou Kanárských (a Baleárských) ostrovů "protokol" o zavedení PCR testů pro zahraniční turisty. Protokol zahrnuje testování cestujících při odletu z ostrovů a také testování v místě původu, před odletem na dovolenou, pokud je v jejich zemi výskyt "nemocných" více než 50 případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní.

Testy se budou týkat výhradně zahraničních turistů, požadavek kanárské vlády, aby stejnou povinnost měli i cestující ze španělské pevniny, centrální vláda neodsouhlasila. Zatím nebylo uvedeno, jak budou řešeni zahraniční turisté, cestující na Kanárské ostrovy s přestupem na španělské pevnině. 

Datum zavedení testů nebylo zatím určeno. 

Cílem testování je, podle představy španělské a kanárské vlády, zřízení bezpečných turistických koridorů s evropskými zeměmi, které zajistí reaktivaci cestovního ruchu na obou souostrovích, aniž by došlo k ohrožení „veřejného zdraví“ jejich obyvatel.

Podle plánu španělské vlády každý zahraniční cestující, který bude chtít přijet na Kanárské ostrovy, bude muset v případě, že v jeho zemi je výskyt nových případů koronaviru za poslední dva týdny vyšší než 50 osob na 100 tisíc obyvatel (ČR tento ukazatel nyní nesplňuje), předložit letištní kanárské kontrole negativní PCR test ne starší než 48 hodin před hodinou odletu.

Pokud je výskyt nového koronaviru v zemi původu zahraničního cestujícího nižší než 50 nových případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, nemusí cestující po příjezdu na Kanárské ostrovy předkládat žádné potvrzení. 

Kromě toho protokol stanoví, že před odjezdem z Kanárských ostrovů musí všichni zahraniční cestující podstoupit diagnostický test na aktivní infekci 48 hodin před letem. Jak vysvětlilo ministerstvo průmyslu, obchodu a cestovního ruchu, tyto testy budou prováděny pro turisty zdarma. Testy zajistí eliminaci případné karantény po příletu do země původu. 

Pokud bude mít zahraniční turista před odletem z Kanárských ostrovů pozitivní test, nebude moci odletět a bude muset absolvovat "předodletovou karanténu". Vláda Kanárských ostrovů se postará o krytí nezbytných nákladů této karantény a zajistí i ubytovací zařízení, zdravotní péči nebo případnou hospitalizaci.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist