Jdi na obsah Jdi na menu
 


Českou plachetnici na Gran Canaria zničila bouře

28. 11. 2014

foto_23.jpg

Náš čtenář Stano (milovník paddleboardingu, žijící na Gran Canaria) nás dnes večer informoval, že v přístavu Arguineguín se utrhla z kotvy česká plachetnice a musela být komplikovaným způsobem odstraněna z pláže. Naštěstí v plachetnici v době neštěstí nikdo nebyl a nedošlo k žádnému zranění ani ekologické havárii. 

Plachetnice, podle informací našeho čtenáře, byla ukotvena na volném moři před přístavem a její majitel, zřejmě toho času v České republice, ji před příchodem atlantické fronty nestačil uklidit za vlnolamy přístavu Arguineguín (mapa). 

Jak průběžně informujeme ZDE, kanárské ostrovy dnes brzy ráno zasáhl jižní okraj atlantické bouře, který na rozdíl od té z minulého týdne nepřinesl prudké srážky, ale extrémně silný vítr. Na jižním pobřeží Gran Canaria, kde leží i rybářské městečko Arguineguín, dosahoval dnes vítr rychlosti až 80 km/hodinu. 

Vítr však nebyl zřejmě jedinou příčinou toho, že neovladatelná plachetnice byla zahnána na pláž. Bouři provází i vysoké vlny. Na jižním pobřeží vlny sice nedosahují výšky 5 metrů jako na severu, ale i třímetrové vlny spolu se silným větrem dokáží utrhnout plachetnici z kotvy, jak se o tom přesvědčil dnes i český Albatros. 

Po utržení z kotviště před přístavem vlnobití nejprve loď silně poškodilo, vlny ulomily stěžeň. Následně vlny zahnaly Albatros mimo přístav na pláž, která naštěstí díky nepříznivému počasí byla liduprázdná a tak loď nikoho neohrozila. Zde, přeci jenom díky vlnolamům, bylo již klidnější moře a tak mohli pracovníci správy přístavu zasáhnout a loď z pláže odstranit. 

Na vytažení lodě je v každém přístavu speciální jeřáb, pro plachetnici, která leží na boku na pláži, však žádný speciální vyprošťovací systém k dispozici není. Nastoupil tedy velký bagr, který nejprve sjel z přepravníku na promenádě na písečnou pláž. Následně ve své lžíci dopravil jednoho pracovníka k lodi. Po zjištění, že připoutání lanem je proveditelné jen velmi složitě, si bagr popojel trochu do moře a několika postrčeními lžící nejprve Albatros přitáhl z vln a následně jej dotlačil k břehu do místa, kam již dosáhla lana přivolaného jeřábu. 

Z fotografií (FOTO) je vidět, že zásahy lžíce bagru loď velmi silně poškodily. Plachetnice Albatros tak již se svým českým majitelem na moře zřejmě nikdy nevypluje. 

 

Sdělení redakce webu grancanariaforum.cz : žijete na Gran Canaria? Jste zde na dovolené? Podařilo se Vám vyfotit nějakou zajímavou událost, památku nebo něco přírody? Zašlete nám své fotografie s krátkým popisem na e-mail grancanariaforum.cz@gmail.com, zajímavé fotografie zveřejníme. 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist