Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta do nitra Gran Canaria

29. 7. 2014

 sopecna-roura-aslobas.jpg

V roce 2011 zahájili vědci výzkumné práce v hoře El Verol (Tasarte) a objevili jeskyni, ze které se vstupuje do sopečné roury. Následně bylo zjištěno, že tento úkaz, způsobený specifickým tuhnutím lávy v sopečné tunely, vznikl asi před 14 miliony let a je druhým nejstarším na světě.

Vědci od roku 2011 vykonali velký objem práce a vláda dnes zveřejnila fakta o jejich výsledcích. Byly objeveny dva nové bezobratlé živočišné druhy, objeveny nové minerální látky, které pomohou objasnit otázky týkající se formování ostrova a souostroví. Vědci dále objevili pozůstatky zaniklých obřích krys a ještěrek, které v dávnověku žily na ostrově Gran Canaria.

Vláda včera zveřejnila výsledky práce v oblasti Aslobas v publikaci "Cesta do podzemí biosférické rezervace Gran Canaria". Ta specifikuje všechny provedené objevné práce v sopečné rouře umístěné mezi údolími Tasarte a Tasartico na jihozápadě ostrova. Tunel je starý 14 miionů let a je druhý nejstarší na světě po tunelu v Austrálii, který se datuje do doby před 30 miliony lety.

Výzkumné práce vedli biologové Manuel Naranjo a Sonia Martín z kanárské entomologické společnosti. Na výzkumu se také účastnil Octavio Fernández, speleologický specialista.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist