Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chystá se tvrdé omezení ilegálních ubytovacích kapacit

21. 12. 2012

 

pc064677_resize.jpg

Tento čtvrtek se na mimořádném jednání s ministerstvem pro turistiku sešly dvě federace, sdružující podnikatele v turistickém ruchu, aby jednaly o škodlivém vlivu ilegálních pronajímatelů. Na závěr jednání FEHT a AEAT byl přijat akční plán proti ilegálním nabídkám.

Prezident svazu AEAT, Tom Smulders, zdůraznil, že zejména v posledních několika letech drasticky stoupl počet lůžek, které se v San Bartolomé a Mogán pronajímají načerno. Ilegální jsou všechny ta zařízení, která nemají licenci od organizace Patronato de Turismo de Gran Canaria. Je to minimálně 51% všech pronajímatelů.

Nedá se samozřejmě přesně určit, o kolik se jedná lůžek, ale podle odhadů je to kolem 15.800 ilegálních lůžek. V San Bartolomé a Mogán je přitom celkem 444 podniků s 72.256 lůžky, které licenci mají.

Jak jsme již dříve informovali, připravuje se legislativní norma, která by měla výrazně ztížit ilegální pronájmy turistům, zejména v tzv. smíšených komplexech, kde žijí lidé trvale a část z kapacity je pronajímána. Někteří z podnikatelů, kteří budou normou dotčeni, však mají zájem své služby zlepšit a spolupracovat s FEHT. To je v zájmu i vlády ostrova, protože ilegální pronájmy sebou nesou nelegální práci a neplacení daní.

Jak přesně akční plán vypadá a jaké přesně budou jeho následky, zatím není jasné. S určitostí se však dá říci, že jenom samotní provozovatelé budou tou nejlepší kontrolou dodržování nových zákonných norem a zajistí, že ilegální pronajímatelé ztratí možnost „podnikat“. Příslušná legislativní norma je nyní projednávána ve výborech kanárského parlamentu a její schválení plénem se předpokládá v únoru. Vstoupit v platnost by měla koncem dubna. Turisté jsou nyní varováni, aby byli ostražití při objednávkách ubytování na léto 2013 a zimu 2013/2014 a vyžadovali od pronajímatele licenci od Patronato de Turismo de Gran Canaria.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist