Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je "Kalima" a jak ji poznáme

21. 8. 2012

Léta bývají teplá v Evropě a samozřejmě i na Gran Canaria, která leží poblíž východního afrického pobřeží. Letošní léto je však i na „místní kanárské“ podmínky skutečně mimořádné. Jakoby nestačilo, že byla mimořádná zima, během které nespadla skoro ani kapka vody, je i toto léto mimořádné a je nejteplejší za posledních 70 let. 

Obvykle se letní teploty na jihu ostrova pohybují kolem snesitelných 28-33° s příjemnou vlhkostí vzduchu kolem 50 a více procent. Čas od času se však objeví fenomén nazývaný Kalima, nebo také kanársky Bruma Seca, tedy suchá mlha. Když přijde jednou dvakrát za léto, je to spíš kulisa, o které se alespoň dá povídat v chládku hospůdky u studeného piva a výborných tapas. Přichází-li však již vlna devátá, stává se to i pro „domorodce“ nesnesitelné a neustále opakují místo Buenas jenom Mucho Calor (velké vedro).

Co to však Kalima vlastně je?  

Vlna horkého a nadmíru suchého vzduchu, která se na kanárské ostrovy dostává od břehů Afriky a přináší sebou s teplem i prach a jemný písek (viz foto). Jestli je normální vlhkost vzduchu během roku například  v San Fernando a Playa del Ingles 50% a na letišti 55%, je 11% vlhkost při teplotě 39,8°, naměřených minulou sobotu v 9:24 hod. v El Tablero, skutečně abnormální a jedná se o Kalimu.

Včera v úterý bylo na jihu i východě Gran Canaria opět vedro, teploty se vyšvihly až k nemilosrdným 43,9°, ale Kalima to zřejmě není. Na satelitních snímcích kanárských ostrovů jsou zřetelné mraky a vlhkost vzduchu oscilovala dokonce na 40%. Zdá se, že Kalima nás opustila a vystřídá ji brzy normální letní počasí.  

A i když je na dnes opět španělským institutem AEMET vyhlášený „orange“ stupeň nebezpečí, tedy očekávají se teploty přes 37°, nejedná se o saharský fén. Teploty těsně pod 40° jsou sice vysoké, ale přesto na hony vzdálené od předpovědí z minulého týdne, kdy byly avizovány teploty k 45°. 

Inu, žádná polévka se nikdy nejí tak horká, jak se uvaří a nám nezbývá než věřit, že Kalima z minulého týdně byla skutečně letos poslední.

 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist