Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další projekty umělých pláží v okrese Mogán

19. 8. 2016

 p3109530_resize.jpg

Jako by ani nestačily problémy s úpravami pláže v zátoce Tauro a již se začíná hovořil o dalších plážích v okrese Mogán, které mají být "upraveny" pro potřeby turistického ruchu.

Jedná se o pláže Medio Almud (FOTO) a Los Frailes (FOTO), které leží od zátoky Tauro dále směr přístav Mogán. V tomto případě se ale nejedná o společnost Cazorla, která navezla 70 tisíc tun písku a poměrně kontroverzně upravila pláž Tauro, ale o hotelové skupiny Hoteles Archipiélago SA (Harchicasa) a Lopesan. Pláže jsou nyní bez zajištění ostrahy pracovníky červeného kříže využívány milovníky nudismu. 

Obě společnosti plánují na plážích masivní investice v řádech milionů euro a kompletní restrukturalizaci obou zátok. Co je však zarážející, že se jedná o "spící" projekty, které leží v šuplících investorů již mnoho let. A začíná se o nich mluvit právě dnes. 

Hodně bude při povolení úprav pobřeží záviset na stanovisku Úřadu pro ochranu pobřeží, toho úřadu, který tak dlouho váhal s povolením úprav zátoky Tauro a jehož rozhodnutí dnes přezkoumává policie. Investoři budou muset také překonat překážku v podobě odporu ekologů, kteří tyto plány označují jako nezákonné. Navíc původní projekty investorů, na základě kterých již před několika lety byla vybudována infrastruktura v obou zátokách, prý podle ekologů nemají zpracovány studie vlivu staveb na životní prostředí. To však, zdá se, nevadilo koncem 90. let minulého století, ve výstavbě silnic, veřejného osvětlení a hrubého zásahu do přírody v zátokách Medio Almud a Los FrailesO.

Po událostech kolem nové pláže Tauro, kde neodborný zásah do pobřeží přivodil nevratné změny pro obyvatele zátoky a kde se bude muset stavět protipřílivová ochranná zeď, tak nezbývá než doufat, že Úřad pro ochranu pobřeží bude nyní vše posuzovat citllivěji a spíše nařídí odstranění vybudované a nevyužívané infrastruktury, než další hrubé zásahy do mořského pobřeží.

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist