Jdi na obsah Jdi na menu
 


Demonstrace k výročí vzniku "druhé republiky"

13. 4. 2013

demonstrace-prvni-republika.jpg

Španělsko, včetně kanárských ostrovů, si v dubnu připomíná dvě výročí. Obě se týkají tzv. "Druhé republiky". Tato republika skončila 1.4.1939 kapitulací jednotek věrných republikánské vládě a byla vystřídána Francovou diktaturou. Začátek druhé republiky se datuje k 14.4.1931 poté, co zemi opustil král Alfonso XIII. Stručně řečeno lze tuto historickou etapu charakterizovat jako období Španělské občanské války.

Ústava druhé republiky byla schválena 9. prosince 1931. Podle ní se Španělsko stalo republikou s jednokomorovým parlamentem se svobodou projevu a spolčování, byly zrušeny výsady šlechty a katolické církve, církvi byl zabaven rozsáhlý majetek, ženy dostaly volební právo a byl zaveden občanský sňatek a rozvod.

Plánovaly se rozsáhlé reformy, přerozdělení zemědělské půdy a další změny, avšak řadu z nich se nikdy nepodařilo naplnit, neboť druhá republika představovala nesourodý a nestabilní útvar. Země byla hluboce rozštěpena na dva bloky, které poté mezi sebou válčily, tzv. : „Rudé a Černé“. Za druhé republiky docházelo k prudkým střídáním ideologických základů země (levicová a antiklerikální (rudá) vláda na počátku, křesťansko-konzervativní (černá) vláda v letech 1933-1936, která zastavila a zvrátila velkou část reforem, a opět radikálně levicová na konci), každá vláda musela čelit nepokojům a povstáním organizovaným opozicí.

Vítězství levicové Lidové fronty ve volbách v roce 1936 znamenalo de facto konec druhé republiky. Země se propadla do chaosu, který vláda nedokázala zvládnout. Radikální levicové a antiklerikální frakce dostaly od nové levicové vlády volnou ruku k rabování kostelů a církevního a statkářského majetku a v zemi postupně propuklo násilí, kterého se účastnily prakticky všechny stranické bojůvky, které si navzájem vraždily stoupence, členy i vůdce. 

Výsledkem bylo, že nakonec proti oficiální vládě povstala armáda, k níž se připojily monarchisté a též většina španělských nacionalistů, konzervativců a křesťanů, zatímco na straně vlády (a v podstatě tedy i druhé republiky) stanuli socialisté, komunisté, anarchisté a baskičtí a katalánští nacionalisté.

V následné oboustranně neobyčejně krutě vedené občanské válce byla tzv. republikánská strana poražena. Poslední jednotky věrné republikánské vládě kapitulovaly 1. dubna 1939, což lze považovat za definitivní zánik posledních zbytků druhé republiky. Nahradila ji Francova diktatura. 

I dnes, po 82 letech od začátku Druhé republiky, je cítit, jak stále události občanské války rozdělují zemi. Občanská válka ani Francova diktatury se nevyhnula kanárským ostrovům, i zde se vraždilo a jizvy jsou ještě příliš živé. I dnes se však bohužel najdou lidé, kteří své názory vyjadřují hanobením památníků obětí (informovali jsme například ZDE).

Dnes dopoledne v Trina, čtvrti Las Palmas, demonstrovalo asi sto lidí na počest právě Druhé republiky a připomínaly zítřejší výročí jejího vzniku. 

Tak jako kolem prvního dubna slaví "druhou republiku" spíše zastánci a příznivci francistů, 14.duben patří zásadně levicově orientovaným přívržencům reformní republikánské vlády. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist