Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes a zítra padají perseidy, na Gran Canaria jsou jich vidět stovky

10. 8. 2015

perseidy.jpg

Pozorovatelé hvězd by měli zpozornět. Tento týden je čeká skutečný letošní vrchol. A zvláště na kanárských ostrovech, kde jsou obecně vynikající podmínky pro pozorování hvězd. Tento týden totiž budou od severu na noční obloze vidět padající hvězdy, zvané perseidy.

Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III. Na shodu dráhy Perseid a komety Swift-Tuttle upozornil jako první italský astronom Giovanni Schiaparelli. Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází mezi 11. a 13. srpnem. V maximu je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu. Tolik wikipedie. 

Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“ a kdo je chce vidět, neměl by zůstat na pláži, ale vyrazit do vnitrozemí ostrova Gran Canaria. Zvláště pak na jeho severu budou mít pozorovatelé k dispozici doslova hody, protože "slzy" vstupují do zemské atmosféry od severu. Odborníci hovoří, že by dnes a zítra mohlo být na kanárských ostrovech, pokud bude přát počasí, vidět v průměru 50 hvězd za hodinu. 

Chce si to tedy přivstat a nejlépe 2-3 hodiny před východem slunce vyjet pár kilometrů směr střed Gran Canaria.

Hodně štěstí! 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist