Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dnes je Día de Hispanidad

12. 10. 2016

 dia-de-la-hispanidad.jpg

Dnes je ve Španělsku státní svátek - Día de Hispanidad.

12.říjen je v celém Španělsku zvláštní a výjimečný den, kdy se slaví „Dia de la Hispanidad“. Den, kdy si Španělé připomínají objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem v roce 1492. ZDE naleznete přehled všech slavnostních akcí v celém Španělsku. 

Každý rok se u této příležitosti koná v Madridu velká vojenská přehlídka. Účastní se jí celá královská rodina, zástupci vlády a další osobnosti veřejného života. Ale také tisíce občanů, kteří oslavují tímto tradičním aktem státní svátek. Příchod královského páru je očekáván v 11 hodin. 

Vojenská přehlídka začíná v 11:30 hodin a zúčastní se jí tři tisíce vojáků všech složek španělské armády a také zástupci Guardia Civil. Prezentovány jsou nejen vojenské oddíly, ale i bojová vozidla a letecké síly.

Přehlídku vysílá španělská televize, přenos začíná v 10:40 hod. na kanálech La 1, 24 Horas, TVE Internacional a na webu RTVE.es - ODKAZ.

V tento den si objevení Ameriky nepřipomínají jenom ve Španělsku. Na objevnou cestu Kryštofa Kolumba z roku 1492 vzpomínají v celém tzv. Novém světě, tedy na americkém kontinentu. Někde se slaví 12.října, ale například v USA je to vždy, každý rok, druhé pondělí v měsíci říjnu.

Různé jsou také názvy tohoto svátku. Ve Španělsku je to „Dia de la Hispanidad“, v Argentině, Ekvádoru, Kolumbii a Mexiku se slaví jako „Día de la Raza“, v Chile se od roku 2000 jmenuje „Día del Descubrimiento de Dos Mundos“, tedy den objevení dvou světů. 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist