Jdi na obsah Jdi na menu
 


El Hierro : zemětřesení 4,9 stupně dnes před polednem

31. 3. 2013

 seismo-stanice.jpg

Národní geografický institut (IGN) zaregistroval na ostrově El Hierro před polednem otřesy dosahující síly 4,9 stupně Richterovy škály. Je to nejsilnější otřes od zamětřesení v roce 2011, které provázelo erupci podmořské sopky u ostrova. 

Toto zemětřesení bylo zaměřeno přesně v 10:59:54 místního času a epicentrum mělo 20 kilometrů západně od města Frontera, v místě, kde se odehrála většina otřesů posledních dní. 

Dosud nejsilnějš otřes, znatelný i na ostrově La Palma, se nacházel v hloubce asi 20 kilometrů a následoval asi hodinu po otřesu o síle 4,5 stupně.a roji menších záchvěvů. 

Před otřesem 4,9 stupně seizmologové registrovali 53 menších otřesů, kdy 23 z nich mělo sílu mezi 2 a 3 stupni, 13 bylo pod dva stupně a 17 o síle více než 3 stupně Richterovy škály. Pouze dva překročily stupeň 5, jeden pak stupeň 4,5 a další dosáhl na 4,9. 

Předseda ostrovní vlády El Hierro, Alpidio Armas, řekl pro média, že jsou registrovány sesuvy půdy na silnici do obce Sabinosa a otřesy vyvolaly pád několika balvanů blízko přístavu La Restinga.

Signailizace seismického nebezpečí zůstává stále na "žluté" úrovni pro oblast vymezenou silnicí HI-500 směrem k Pozo de la Salud a až k jihu a na křížení silnic HI-500 a HI-400, v lokalitě El Tomillar. 

 

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist