Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria přivítá čínského prezidenta Xi Jinping

9. 11. 2016

xi-jinping.jpg 

Prezident Číny Xi Jinping (Si Ťin-pching) navštíví ve dnech 23. a 24.listopadu 2016 ostrov Gran Canaria. Čínský prezident, který cestuje nejen s manželkou, ale i s početným doprovodem (180 osob), bude ubytován v hotelu Santa Catalina v hlavním městě kanárských ostrovů, Las Palmas. Návštěva není oficiální státní návštěvou.

Prezident Xi Jinping usedl do prezidentského křesla dne 14. března 2013, kdy nahradil ve funkci Hu Jintao, jehož pobyt na Kanárských ostrovech v listopadu 2004 a opakovaně v roce 2012 vyvolala velkou odezvu v čínské komunitě na souostroví, která čítala v té době asi 5 tisíclidí.

Xi, který je zároveň generálním tajemníkem Čínské komunistické strany a předseda Ústřední vojenské komise, byl viceprezident během funkčního období svého předchůdce Hu Jintao. Studoval chemické inženýrství na Tsinghua University v Pekingu, kde také získal doktorát v marxistické teorii. Jeho otec byl prominentní vůdce strany v době, kdy v Číně vládl Mao Ce-tung. Ačkoli jeho vládnutí je doprovázeno aurou boje proti korupci, kritici mluví o obohacování jeho nejen rodinného klanu prostřednictvím obsazení vysokých státních pozic. Kritici také často upozorňují na jeho silný autoritářský postoj.

Kanárské ostrovy nejsou pro Čínu žádnou neznámou položkou, tato asijská velmoc si velmi dobře uvědomuje geostrategickou polohu ostrovů. Již od osmdesátých let minulého století souostroví přitahovalo čínské zájmy, a to zejména ve vztahu k rybolovu. Čína založila své zastoupení v přístavu La Luz v Las Palmas již roku 1985, tehdy hlavní rybářská společnost China National Fisher Corporation (CNFC) si přístav v Las Palmas vybrala jako logistickou základnu. Její lodě pak lovily v oblastech jako je Mauritánie, Maroko, Senegal, Guinea-Bissau, Ghana a další země západní Afriky.

Dalším zájmem Číňanů na Gran Canaria spočívá v jejich snaze získat ostrov jako odrazový můstek pro prodej svých výrobků a pro nákup strategických surovin v Africe, zejména ropy a zemního plynu. Dosavadní obchodní bilance Kanárských ostrovů s Čínou není zatím pro autonomii pozitovní, převažuje dovoz čínských výrobků. Zatímco vývoz dosáhl v roce 2015 částky 89,6 milionů eur, dovoz z Číny činil 3,929,850 milionů.

Kanárské ostrovy exportují do Číny především ryby a korýše (80%), stejně jako zemědělské plodiny a květiny. Z Číny se dováží především spotřební zboží, jako je textil, oděvy a oblečení, elektrická a elektronická zařízení, obuv, hračky a zboží pro rekreaci a sport, dále kožené výrobky, nástroje, optická zařízení a přístroje k fotografování.

Čína začala objevovat kanárské ostrovy v minulém století spolu s dalšími tzv. rozvíjejícími se zeměmi, jako byla například Brazílie či Indie. Právě návštěva prezidenta Hu Jintao v roce 2004, který na Gran Canaria zavítal cestou z turné po Latinské Americe, bylo konečným vyjádřením těchto sklonů. Hu přistál na ostrově s velkým doprovodem a uskutečnil mnoho politických, hospodářských a kulturních setkání.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist