Jdi na obsah Jdi na menu
 


V pátek budou uzavřené školy, vyhlášeno oranžové varování

22. 10. 2015

1445529355044.jpg

Národní meteoslužba AEMET vyhlásila na pátek tzv. oranžové varování pro všechny kanárské ostrovy. Ministerstvo školství rozhodlo o uzavření všech škol včetně univerzit. To vše z důvodu předpovědi silných přívalových lijáků. 

Dnes, ve čtvrtek, ve 20.15 hodin vyhlásila kanárská vláda stav nebezpečí z důvodu předpokládaných intenzivních dešťů. Tento stav platí až do odvolání. Národní meteorologická agentura, AEMET, vyhlásila druhý stupeň varování, tzv.oranžové, před silnými dešti, a to pro všechny ostrovy, vyjma západní části ostrova La Palma, kde platí první stupeň varování, tzv. žluté. 

Na ostrově Gran Canaria je situace aktuálně po nočním lijáku normalizovaná, všechny silnice jsou sjízdné, vyjma lokalit Cenobio a La Aldea. Na dálnici GC-3 stále probíhají čistící práce, dělníci odstraňují tuny bahna, které tam přinesla tekoucí voda. 

Ostrovní vláda Gran Canaria udržuje v pohotovosti přes 500 lidí, z toho 300 z "veřejných prací" a 200 z řad záchranářů, hasičů a dobrovolníků. 

Radnice města Las Palmas, které bylo na ostrově nejvíce postižené poslední mi přívaly deště, má k dispozici 400 lidí, většinou nasazených na čištění komunikací, parků a chodníků. Silnými přívaly vody byla naposledy postižena zejména čtvrť Guanarteme a obchodní centrum Las Arenas. Dalších 220 lidí má radnice k dispozici z řad hasičů, záchranářů a civilní obrany. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist