Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria začíná konečně důsledně třídit odpad

3. 1. 2016

isla-recicla.jpg

Gran Canaria je jasná jednička mezi kanárskými ostrovy, co se týká třídění odpadů. Přesto se ale stále ještě na ostrově, kde významnou část odpadů vytvoří hotely a nikoliv stálí obyvatelé, dají najít místa bez žlutých, zelených či modrých kontejnerů.

V roce 2013 se na Gran Canaria separovalo 8.242 tun plastového odpadu, 10.300 tun skla a 9.630 tun starého papíru. A čísla vytříděného odpadu trvale rostou již od roku 2003. Receptem na tento úspěch je nárůst počtu kontejnerů, i když zejména na jihu ostrova, v turistických oblastech, je situace stále velmi tristní. 

Největším problémem v recyklaci je na ostrově, kde není ve vodovodu pitná voda, samozřejmě likvidace plastových obalů. Významnou roli v třídění a likvidaci plastových obalů hraje loni otevřené recyklační centru, "Sever" (Complejo Medioambiental de Salto del Negro), které jen v roce 2014 zpracovalo více než 9 tisíc tun plastových obalů.

Samotná třídící linka na plastové obaly stála kanárskou vládu 1.868.557,90 € a má roční kapacitu 12.642 tun. Umožňuje zpracovávat nejen plastový odpad, vyprodukovaný obyvately ostrova Gran Canaria, ale zatím i odpad pocházející z hotelového sektoru na jihu ostrova.

Součástí ekoparku Sever je i třídírna komunálního odpadu, která stála 4.590.937,06 €. Ta má kapacitu 337.120 tun ročně a postačuje potřebám podstatné části severu ostrova Gran Canaria.

V současnosti je Ekopark Gran Canaria Norte největším zařízením na třídění odpadů na ostrově. Na ploše cca 290 tisíc metrů čtverečních se třídí aktuálně 276.990 tun odpadu ročně, tedy přibližně stejné množství, které se má vytřídit v podobném ekoparku na jihu ostrova, určeném převážně pro hotelové kapacity. Ecoparque Gran Canaria Sur nedaleko města Juan Grande se momentálně dokončuje. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist