Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gran Canaria zažívá doslova revoluci v zalesňování

19. 7. 2018

gran-canaria-el-fraile.jpg

Díky spolupráci vlády ostrova (Cabildo) Gran Canaria a okresu Valsequillo bylo letos společnými silami vysázeno celkem 4.400 mandloní, ořechů, fíkovníků, olivovníků a višní. To vše díky projektu financovanému výhradně z fondu Fondo Verde Forestal, zřízeného ostrovní vládou. 

Na výsadbě se podílejí občanská sdružení, skupiny sousedů, zemědělců a také vlastníci pozemků, kteří pro ně nemají využití a umožnili znovuzalesnění celkem 13 hektarů v tomto okrese.

Od loňského zahájení 21 projektů zalesňování bylo celkem již vysázeno na Gran Canaria 43 tisíc stromů na 154 hekratech půdy. Jedná se o největší proces zalesňování od roku 1950, kdy bylo rozhodnuto o znovuzalesnění ostrova. Většina stromů byla vykácena v předchozích stoletích z důvodu rozšiřování osevních ploch a spotřeby dřeva pro výrobu či domácnosti.

Zdvojnásobit počet stromů na ostrově do 15 let, tedy do roku 2032, to je cíl, který si stanovilo Cabildo a do fondu zalesňování bude investovat každý rok 4,5 milionů eur. Navíc přidá i nezbytné finance k nákupu pozemků za účelem opětovného zalesňování, jak vysvětlil Antonio Morales, předseda ostrovní vlády. Celkem má být v průběhu 15 let zalesněno 20 tisíc hektarů.

Z celkového počtu 4,5 milionu eur ročně pro znovuzalesnění bude 1,05 milionů eur každý rok určeno na projekty přímo řízené obcemi v rámci koordinace s Cabildo, v objemu 50.000 eur pro každý okres, což umožní vytvářet více pracovních míst v lesních oblastech.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist