Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hurikán Joaquín se mění na bouři, na kanáry přinese o víkendu déšť

9. 10. 2015

boure-10_10_2015_2.jpg

Státní meteorologická agentura (AEMET) oznámila, že je pravděpodobné, že bouře, nazvaná "ex Joaquin", která se vytvořila z hurikánu Joaquin, dosáhne o víkendu Pyrenejský poloostrov a svým jižním okrajem zasáhne kanárské ostrovy. Příchod této fronty způsobí o víkendu deště a silnější vítr. Hurikán vznikl na přelomu měsíců září a říjen nad Bahamskými ostrovy. 

Hurikán se pohybuje od amerického kontinentu přes Atlantik poměrně rychle a na své cestě na východ trvale oslabuje. Nejpravděpodobnější trajektorie ukazuje, že dosáhne o víkendu evropskou pevninu, ale jeho jižní část, která se oddělí od hlavní fronty, přinese od severozápadu pravděpodobně déšť i na kanáry.

Pršet má již v sobotu velmi intenzivně zejména na západních ostrovech (El Hierro, La Palma y Tenerife), tyto ostrovy zasáhne s největší pravděpodobností bouře a to již od ranních hodin.

Ostrov Gran Canaria bude bouří zasažen také, ale již zřejmě slaběji. Pršet by podle odhadů mělo začít v sobotu pozdě odpoledne, ale zejména v neděli se očekává výrazně více vody. Napršet by v Maspalomas mělo až 12 mm. 

Více informací k počasí v Maspalomas například ZDE, postup fronty je viditelný ZDE

joaquin_track.jpg

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist