Jdi na obsah Jdi na menu
 


Islas Airways dnes omezila lety

12. 10. 2012

 islas-airways.jpeg

Letecká společnost “Islas Airways”, která se specializuje na letecké spojení mezi kanárskými ostrovy, zrušila pro dnešní den více než 40% letů.

Ve čtvrtek bylo zrušeno 33 z 81 letů, stejně tak jako již minulý týden. Nejvíce postiženým je v důsledku tohoto opatření letiště „Gando“ v Las Palmas de Gran Canaria, kde bylo bez náhrady zrušeno 10 ze 23 dnešních letů a dále letiště Tenerife Nord s 13 z celkových 25 letů. 

Také další letiště se musí vypořádat s cestujícími, kteří dnes neodletí, například na Lanzarote jsou to pasažéři sedmi z jedenácti spojů, na La Palma dva z devíti a na Fuerteventuře byl zrušen jeden let ze třinácti.

Společnost “Islas Airways” má problémy v důsledku nevyplacených subvencí od kanárské vlády. Ta je povinována hradit ze svých zdrojů a z prostředků určených centrální madridskou vládou 50% příspěvek k hodnotě každé letenky, kterou si zakoupí tzv. resident kanárských ostrovů, tedy cizinec mající trvalé bydliště na jednom z kanárských ostrovů nebo občan Španělska, taktéž s trvalým pobytem v této autonomní oblasti. Cílem poskytovaných dotací na dopravu mezi ostrovy či na španělský kontinent je zamezit izolovanosti jednotlivých ostrovů.

Kanárská vláda dluží letecké společnosti kolem 12 miliónů euro a termíny úhrad se stále více a více oddalují. Personál letecké společnosti je již 3 měsíce bez výplat a tento stav vedl k tomu, že někteří odmítají pracovat.

Pro doplnění situace je nutné dodat, že autonomní i centrální vláda v rámci úsporných opatření dlouhodobě zvažují omezení těchto subvencí. Důvodem je však i skutečnost, že příspěvky byly často zneužívány, nejen cestujícími, kteří si nakupovali se slevou letenky do vyšších tříd než do ekonomické, ale i samotnými leteckými společnostmi, které některé lety předražují a inkasují mnohonásobné dotace. Není neobvyklé se setkat se zpáteční letenkou z Las Palmas do Madridu od společnosti Iberia v ceně 600 euro, když společnost Ryanair nabízí stejné letenky v ceně kolem 115 euro. Kanárské vláda proto zavedla administrativní opatření s cílem omezit zneužívání subvencí, kdy od 1.9.2012 se musí každý, kdo využívá let s poskytnutou dotací, při nástupu do letadla prokázat potvrzením o trvalém bydlišti.  

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist