Jdi na obsah Jdi na menu
 


ISS letí opět nad kanárskými ostrovy a je viditelná pouhým okem

30. 1. 2015

iss-gran-canaria.jpg

Že jsou kanárské ostrovy známým a výborným místem pro pozorování oblohy, je poměrně známé. Stejně tak je známá i skutečnost, že dobře viditelná, v řadě případů i pouhým okem, je v některých dnech a za dobré konstelace počasí mezinárodní vesmírná stanice ISS. O jejích pozorovatelných průletech nad kanárskými ostrovy jsme psali již několikrát. Kdo si chce informace osvěžit, stačí mu zadat na naší hlavní stránce do "vyhledávání" tři písmena - ISS a hned se otevřou odkazy na příslušné články. 

Dobře byla vidět stanice dnes ráno v 6:37 a další "okno" pro kvalitní pozorování se naskytne v pondělí 2.2. a v úterý 3.2.2015.

V pondělí bude ISS vidět na jihozápadní obloze 10 stupňů nad horizontem a to v čase 20:32:58 až 20:35:09. Dráha se bude nad obzorem zvedat a na konci viditelnosti bude ISS již 31 stupňů nad horizontem na západní obloze. 

V úterý pak budou nejlepší podmínky pro pozorování. Stanice bude prolétat de facto nad Gran Canaria, přilétat bude v 19:40:27 od jihovýchodu 10 st. nad horizontem a z viditelného "okna" se nám ztratí na severovýchodě přesně v 19:43:41, to bude 83 st. nad horizontem. 

Kdo není na kanárských ostrovech tak si nemusí zoufat. Americká NASA poskytuje LIVE pohled z ISS na matičku zemi, stačí si kliknout ZDE. Je zde nejen záběr kamery z ISS, ale i trasa letu stanice nad zeměkoulí. 

Tak přejeme příjemný zážitek! 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist