Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jachty vyrazí z Las Palmas směr Karibik

7. 7. 2012
Každý rok na konci listopadu začíná v Las Palmas de Gran Canaria jachtařský závod Atlantic Rally for Cruisers, zkráceně ARC. 
 
Až 200 lodí z celého světa se od roku 1986 pod záštitou Royal Ocean Racing Club v té době účastní přeplutí Atlantiku na trase z Las Palmas do Karibiku. Jedná se tak o největší světovou akci tohoto charakteru. 
 
Cílovou destinací je Rodney Bay v Santa Lucia, na jednom z nejkrásnějších ostrovů v Malých Antilách. Na zdolání 2700 námořních mil potřebují jachty v závislosti na své velikosti a síle severovýchodního pasátu 12 až 24 dní.
 
Závodů se mohou účastnit lodě od velikosti 27 stop, tedy od 8,23 metrů a katamarány velikosti 27-60 stop, což je 8,23 až 18,29 metrů s minimálně dvoučlennou posádkou.
 
V samostatné skupině závodí lodě, které využívají částečně motorový pohon, v další skupině soutěží regaty či motorové jachty.
 
ARC je přátelské setkání milovníků lodí a moře, kteří chtějí překonat bezpečně Atlantik. Jachtaři mají po celou dobu k dispozici záchranou loď, záchranné vysílače EPIRB, lodě jsou v trvalém rádiovém spojení s doprovodnými čluny. Ti méně zkušení pak mohou využít rad a pomoci kolegů, kteří mají s překonáním Atlantiku větší zkušenosti.
 
ARC má zvláštní příchuť, protože se při této příležitosti setkávají „námořníci“ všech věkových kategorií. V průběhu startu a cíle je i dobře postaráno o zábavu účastníků a to díky pracovníkům přístavu v Las Palmas, společnosti ROL Nautic a nebo společnosti pro podporu turistického ruchu ostrova Santa Lucia.
 
O startu závodu budeme informovat v samostatné reportáži.
 

 

 
 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist