Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké bude o víkendu počasí? Zkusíme to spolu odhadnout.

13. 2. 2015

satelit-12_02_2015.jpg

Na severu zataženo, na jihu oblačno, teploty beze změn, tedy 15-20 stupňů. Proměnlivý vítr o rychlosti 15 - 30 km/h. Na severu možnost slabých srážek. Takovou lakonickou zprávu přinášejí dnes agentury. 

Jak však bude skutečně a třeba po hodinách? Plánujete výlet, nebo se chcete s dětmi podívat na pláž a nevíte, zda bude svítit sluníčko nebo bude zataženo a foukat? Předpověď počasí je obecně velmi ošemetná věc, ale kombinací různých zdrojů se dá vývoj počasí v následujících hodinách alespoň částečně odhadnout. 

Jak postupovat? Hodně napoví webkamery, na které máme odkazy na našem webu ZDE. Jedete na výlet do hor anebo plánujete pláž? Věnujte chvíli času našemu webu a porozhlédněte se, jak je v různých částech ostrova. Hned z té první webkamery, která se na našem webu zobrazí, je poznat aktuální počasí v Maspalomas včetně teploty. Nyní zde máme krátce před polednem necelých 20 stupňů a polojasno. Na záběrech webkamery je vidět, jak postupují mraky a dá se tedy odhadnout počasí na příštích pár hodin. Zde na jihu ostrova totiž platí, že pokud jde silná oblačnost ze severovýchodu (tam kamera míří), zkazí se brzy počasí i na jihu.

Jak je na jiných částech ostrova uvidíte na dalších kamerách na našem odkazu ZDE (Teror, Telde, San Mateo atd.). Jsou zde kamery, které přinášejí aktuání pohledy z různých měst, například z Las Palmas, vnitrozemí ostrova či pohled z jihu na hory, který také dokáže hodně napovědět. Jsou-li hory zataženy silnou oblačností, nevěstí to nic dobrého ani pro letoviska na jihu Gran Canaria. natož pro návštěvu výše položených míst ostrova. 

Pokud potřebujete plánovat na den a více dopředu, doporučujeme využít weby s předpovědí počasí, odkazy na ně najdete TADY. Hned první odkaz "přehledné počasí s předpovědí po hodinách" umožňuje dobrou předpověď po hodinách na příští dny. Stačí zadat příslušné město - například Maspalomas a již vidíte, že viditelnost je 10 kilometrů, tedy je vysoká oblačnost. K dispozici je i výhled na 10 dní včetně odhadu vývoje tlaku či množství srážek, stačí si rozklikat příslušné odlazy jako jsou "graph", "table" či "descriptive". vybírat si podle svých plánů můžete i z dalších meteorologických stanic, ODKAZ. Stačí pod nápisem Telde, Španělsko, kliknout na Change Station. 

Ti, kdo nechtějí předpovědí počasí trávit příliš mnoho času, pak mohou využít odkazů na našem webu, které ukazují počasí s výhledem přímo v jednotlivých letoviskách. Stačí kliknout ZDE a sjet myší trochu dolů po stránce. 

Na této stránce však nejsou jen odkazy na počasí v letoviscích, ale také web ukazující příliv a odliv, aktuální dešťové srážky nad kanárskými ostrovy, satelitní snímky, modely vývoje počasí a podobně. Stačí rozklikat a bádat :-).

A co po deseti minutách na výše uvedených webech zjistíte? V Maspalomas by mělo být dnes polojasno, v sobotu už více sluníčka než dnes, ale stále poměrně chladněji než v předchozích dnech - LINK. Počasí by se mělo umoudřit v neděli, což předpovídá i web El Tiempo. Na TOMTO odkazu pak vidíme (spodní animace), že díky silné atlantické frontě západně od kanárských ostrovů bude po celý víkend převažovat severovýchodní proudění, které nad Gran Canaria bude sice přinášet oblačnost, ale ta by měla zasahovat spíše severní část ostrova. Na horách by mělo být výrazně chladněji, stanice Artenara předpovídá ve stínu mezi 6-9 stupni přes den. Oblačnost by se měla držet od nadmořské výšky kolem dvou kilometrů.

A dále zjistíme také to, že deště si na jihu Gran Canaria opět moc neužijeme (snad až příští úterý) a že by většinou mělo svítit sluníčko. Ti, kteří zatouží po koupání v oceánu by se měli připravit na teplotu vody kolem 19 stupňů :-). 

Tak hezkou dovolenou. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist