Je libo šálek kávy z Agaete?
Pěstitelé z Agaete tvrdí, že jejich káva je jediná, pěstovaná v Evropě. A sdružení pěstitelů se snaží, aby lidé poznali nejen lahodnou chuť jejich kávy, ale aby lidé rostlinu, proces sušení jejich plodů, pražení, mletí, prostě vše, celý proces, mohli pozorovat na vlastní oči.
Klíčem k tak typické kávě z Agaete je kondenzační teplo v údolí, noční teploty neklesající pod 18 stupňů a skutečnost, že plantáž je obklopena pomerančovníky, avokádem, mangem a dalším tropickým ovocem. Navíc káva se zde pěstuje v nadmořské výšce maximálně 400 metrů, zatímco v jiných částech světa je to třeba 800 - 1300 m.
Současná produkce kávy v Agaete je tři tuny ročně, ale cílem pěstitelů je zdvojnásobení produkce. Aniž by se samozřejmě ztratila kvalita a typická chuť.