Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihoameričané se vrací zpět

28. 4. 2013

 

sudamericanos.jpg

Jihoameričané, kteří se v posledních letech stěhovali na kanárské ostrovy, se v důsledku krize začínají vracet domů.

Podle posledních údajů je 35,73% ze všech cizinců žijících v souostroví bez práce. Legislativní omezení a větší vládní kontrola nelegální práce nutí řadu z imigrantů opět balit kufry. Se zničenými sny a zklamáním na tvářích se vracejí zpět do svých vlastí.

Od roku 2008, kdy se začala zhoršovat ekonomická situace uteklo ze souostroví celkem 20.463 "Latinos". Jen v loňském roce opustilo ostrovy 11.067 cizinců, z nich 5.300 bylo z jižní Ameriky.

Většina lidí se těžko orientuje v ekonomice a jejích výhledech a tak reagují na současná vyjádření, která jsou zničující: nezaměstnanost nepřestane růst až do roku 2016, nyní dosahuje 34,27%, což je o 10% více než před šesti lety. A tak se nezasvěcení řídí radou, že lépe je "vyhladovět" doma než v cizí zemi. V absolutním vyjádření se zvýšil od roku 2008 počet zahraničních nezaměstnaných z 18.900 na 81.200 lidí bez práce. 

Nejen ekonomická neaktivita vede ke zpětné migraci. Je zde další důležitý faktor : vypršení platnosti povolení k zaměstnání a konec lhůty uděleného povolení k pobytu, tzv. residencia. Pokud se přidá zvýšená kontrola španělské vlády, omezení dávek v nezaměstnanosti a sociální podpory, je výsledek vlastně předvídatelný.


 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist