Jdi na obsah Jdi na menu
 


Již dnes v noci budou padat geminidy, sledujte je živě

13. 12. 2016

 meteo-roje.jpg

"Padající hěvzdy", "létavice" nebo "povětroně". Tak se lidově nazývají meteory - náhodné světelné úkazy viditelné každou jasnou noc na nebi. Někdy jsou slabé, jindy naopak mimořádně jasné a rozzáří celou oblohu. Vzácně jejich pozůstatky dopadají i na zemský povrch. Pády malých těles Sluneční soustavy na Zemi skrze zemskou atmosféru ovšem můžeme vyhlížet i plánovaně. Každoročně se můžeme kochat pravidelnými meteorickými roji, jednou za čas velmi vzácně i tzv. meteorickým deštěm.

Již dnes, tedy, v noci z 13. na 14. prosince 2016, nastane maximum aktivity meteorického roje Geminidy. Pozorování sice bude rušit Měsíc v úplňku, ale očekávaný čas maxima činnosti roje je téměř ideální pro sledování úkazu. 

Geminidy jsou meteorický roj pravidelně aktivní přibližně v období od 4. do 17. prosince. Maximum činnosti roje v roce 2016 nastane, podle předpovědi Institutu astrofyziky na Kanárských ostrovech (IAC), 14. prosince v 00:05 hod. kanárského času a očekává se dosažení frekvence až 120 meteorů za hodinu. Kdo nebude moct vyhledat ideální místo pro pozorování a nebo nebude na "kanárech", může geminidy pozorovat prostřednictvím tohoto ODKAZU

Vzhledem k silnému rušení Měsícem v úplňku sice bude možné vizuálně spatřit jen ty nejjasnější meteory, ale i tak by jich za příznivého počasí mohly být i desítky za hodinu, Geminidy jsou totiž známé vysokým počtem jasných meteorů.

Vysoké frekvence lze v případě Geminid pozorovat téměř dva dny, proto nemusíte s pozorováním čekat na samotné maximum. Mnoho meteorů můžete bez problémů spatřit již 13. prosince večer, ale také 14. prosince ráno. Večerní a ranní pozorování je letos výhodné rovněž kvůli poloze Měsíce, který večer i ráno bude již nízko nad obzorem a meteorům tak uvolní zbytek oblohy.

Pro pohodlné pozorování vyhledejte místo bez blízkého pouličního osvětlení s volným výhledem pokud možno až k obzoru. Ke sledování meteorů nepotřebujete dalekohled. Nejlepší poloha pro pozorování je v leže, dobře poslouží například letní zahradní vybavení (lehátko nebo křeslo). Okolním teplotám je potřeba přizpůsobit oblečení a obuv. Vhodné je použít také spacák. Ale pozor, neusnout! :-)

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist