Jdi na obsah Jdi na menu
 


Již dnes večer začíná oslava Velikonoc, skončí až v neděli

1. 4. 2015

velikonoce.jpg

Velikonoce jsou na Kanárských ostrovech stejně jako v jiných zemích jedním z nejdůležitějších křesťanských svátků a jejich oslava se nese především v tomto duchu. Slaví se celý svatý, nebo-li pašijový týden, který připomíná vrchol Ježíšova života – jeho smrt a vzkříšení. Jednotlivé dny ve svatém týdnu mají své zvláštní pojmenování – Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Vrcholem Vellikonoc je velikonoční neděle, která se nese ve znamení radosti a veselí nad zmrtvýchvstáním Ježíše Krista. V kostelech na celém ostrově se budou konat slavnostní bohoslužby. 

Vše začne již dnes večer v Las Palmas, kde v historické čtvrti Triana vyjde z kostela Parroquia de San Telmo v 19 hodin procesí Los Dolores de Triana (FOTO). Jen o hodinu později ho následuje další procesí, tentokrát ve čtvrti Vegueta. Slavnostní procesí se konají i ve městech Ingenio a Mogán. 

Oslavy budou potom pokračovat od půlnoci ze středy na čtvrtek ve Vegueta, kdy ulicemi této čtvrti projde tiché procesí Santísimo Cristo del Buen Fin (FOTO). V Mogán a Teroru se bude slavit večeře Páně. 

Páteční den bude ve znamené hned několika průvodů v hlavním městě Las Palmas, budou vycházet z farnosti svatého Františka z Assisi, kaple San Telmo, katedrály Santa Ana, a dalších (FOTO).

Slavit se bude například dále v Santa Lucia, v Moganu či Teroru. V posledně jmenovaných bude oslava umučení a smrti Páně, a pak průvod svatého pohřbu.

Na Bílou sobotu se budou ve většině měst na Gran Canaria slavit velikonoční vigílie na nedělní Zmrtvýchvstání Páně. Nedělní velké mše se budou sloužit i několikrát za den ve všech kostelech a katedrálách na ostrově. 

Velikonoce jsou nejen významným svátkem všech věřících na kanárských ostrovech, ale přinášejí také volné dny, letos jsou to čtvrtek, pátek, sobota a neděle. Je nutné si uvědomit, že již ve čtvrtek bude většina obchodů v neturistických částech ostrova uzavřena a až na sobotní výjimku to tak bude až do pondělí. Tisíce canarios si pravidelně tento týden vybírají i dovolenou navštěvují své příbuzné a známé. Desítky tisíc lidí tak zaplavují silnice, autobusové stanice, letiště a hlavně pláže. 

 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist