Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská vláda schválila testy pro turisty

29. 10. 2020

letiste.jpg

Vláda Kanárských ostrovů tento čtvrtek schválila návrh zákonného dekretu, který bude vyžadovat od turistů starších 12 let předložení diagnostického testu covid-19 s negativním výsledkem, aby se mohli ubytovat v turistických zařízeních na ostrovech. Vyhláška se bude týkat turistů ze zahraničí i ze španělské pevniny. 

Vyhláška zatím není v platnosti, po schválení kanárským parlamentem musí ještě vyjít ve věstníku. O všem budeme včas informovat. Text vyhlášky je ZDE

Obsah vyhlášky vysvětlili dnes na tiskové konferenci předseda kanárské vlády Ángel Víctor Torres a ministryně cestovního ruchu Yaiza Castilla. 

Po schválení vyhlášky parlamentem vyjde vyhláška ve věstníku (BOC) a poté bude 10 denní přechodné období pro její aplikaci, než vstoupí v platnost. 

Vyhláška neuvádí o jaký typ testu se bude jednat, zda o PCR anebo antigenní test a ani nebylo řečeno, kdy se sejde kanárský parlament, aby vyhlášku schválil. 

Na potvrzení o testu, který nesmí být starší 72 hodin, musí být uvedena identifikace turisty (jméno, příjmení, číslo cestovního průkazu), doklad musí dále obsahovat datum a čas zkoušky, identifikaci laboratoře, která test provedla a negativní výsledek. 

Torres uvedl, že jde o nařízení, které Kanárská autonomní oblast zavádí jako první ve Španělsku a cílem tohoto nařízení je zaručit zdraví a ekonomickou bezpečnost turistického sektoru a obyvatel Kanárských ostrovů. Připomněl, že Kanárské ostrovy mají nejnižší výskyt nového koronaviru v celé zemi. 

Předseda vlády vysvětlil, že všichni turisté, kteří se chtějí ubytovat v oficiálních ubytovacích zařízeních na Kanárských ostrovech, musí bezpodmínečně při registraci s cestovním dokladem předložit i negativní test na covid-19, a pokud ho nemají, budou si ho muset okamžitě zajistit. Na recepcích hotelů bude v 5 jazycích EU uveden zkrácený text vyhlášky a turisté dostanou na vyžádání informaci, kde mohou test absolvovat. 

Vláda zavázala ubytovací zařízení, aby o povinnosti předložit negativní test informovala své klienty v dostatečném předstihu před cestou na ostrovy a aby jim zpřístupnila informaci, kde je možné po příjezdu si test nechat provést.  

Vláda dále stanovila povinnost pro turisty instalovat si na mobilním telefonu aplikaci Radar-Covid a mít ji aktivní nejméně patnáct dní po opuštění ostrovů.

Pokud jde o ubytování obyvatel Kanárských ostrovů v hotelech, nemusí mít testy, ale musí prokázat, že za posledních patnáct dní neopustili ostrovy, zdůraznil Torres.

Ministryně cestovního ruchu potvrdila, že náklady na testy ponesou turisté a v případě nákazy během jejich pobytu na ostrovech budou náklady na zdravotní ošetření a případnou nemocniční péči ve veřejných zdravotnických zařízeních hrazeny z kolektivní pojistky, kterou vláda uzavřela s pojišťovnou AXA. 

Vyhláška se týká jen turistů, kteří se ubytují v tzv oficiálních turistických zařízeních. Netýká se tedy ubytování v soukromí a postihne ve svém důsledku asi 80% lidí, kteří cestují na dovolenou na Kanárské ostrovy. 

Vyhláška pamatuje i na mimořádné situace, jako například když turista přijede bez potvrzení a v čase, kdy nebude k dispozici laboratoř k provedení zkoušky, ale turista bude mít zájem si nechat test udělat. V tomto scénáři turista „zůstane ve svém pokoji, dokud nebude možné“, aby se podrobil testu. 

Při změně ubytování v průběhu pobytu bude zřejmě stačit prvotní potvrzení o negativitě, které bylo předloženo v prvním ubytování. 

Turisté, jejichž země vyžadují při návratu z Kanárských ostrovů karanténu nebo negativní testy má ubytovací zařízení povinnost informovat 48 hodin před odjezdem, kde je možné test absolvovat. 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Martina, 30. 10. 2020 20:32)

Dobry den, prosim vas, jake jsou v soucasnosti podminky vstupu na Kanary, pokud priletim z CR do Malagy, tam budu 1 den (2.11.) a nasledujici den bych letela na Tenerife. Dekuji moc za odpoved.

Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Karel Grancanariaforum, 31. 10. 2020 0:14)

pokud přiletíte během následujících 10 dní, tak se nic neděje vyhláška ještě není schválená parlamentem a zdaleka není v platnosti. Píšeme o tom v článku.

Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Martina, 31. 10. 2020 5:02)

Dekujji za odpoved, ano v clanku pisete o povinnosti turistu az za 10 dnu, nikde na netu jsem vsak nedohledala, zda je nejaky specialni rezim mezi pevninou a ostrovy, jelikoz by se nejednalo o klasicky tranzit.

Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Dan, 31. 10. 2020 14:17)

Nemáte prosím nějaké bližší informace neb Andalusie má lockdown vnitřních hranic, takže se nesmí odtamtud cestovat? Řeším podobný problém a moc oficiálních informací jsem se nedobral.

Re: Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Martina, 31. 10. 2020 17:25)

Nemam informaci o lockdownu Andalusie. Vy mate? Odkud cerpate?

Re: Re: Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Dan, 31. 10. 2020 19:47)

No je toho víceméně plný net když člk hledá. Mě teda jde primárně o Sevillu, ale ta je v tom taky. Odepsali mi, že mohu na letišti během pár hodin přestoupit, když b další destinaci mám "si tiene de la residencia" - jen nechápu, jestli to znamená trvalý pobyt nebo třeba stačí zaplacené ubytko. Tak jsem se chtěl zeptat na zkušenosti, jaké s tím máte. Tuším, že sem nejdou vkládat odkazy, ale info je možné najít třeba na oficiálních stránkách juntadeandalucia, letištních aena nebo třeba v angličtině na theolivepress.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Martina, 31. 10. 2020 20:32)

Jo uz jsem take objevila, no nevim, co s tim, mame letet do Malagy a az dalsi den na Tenerife, achjo... ta corona mne zabije temito opatrenim

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Dan, 31. 10. 2020 21:00)

Prosím kdyžtak pak dejte vědět jak to probíhalo a dopadlo. Díky

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podminky vstupu z pevniny Spanelska

(Martina, 3. 11. 2020 10:57)

Zdravim, cesta na Tenerife pres Malagu, prestup 4h, probehl naprosto hladce, nikdo ani nezkoumal zadne podrobnosti, normalne jsme se vycheckovali a nasledne jsme se znovu nacekovali, to take nikdo nezkoumal odkud kam letime, jak dlouho jsme byli v Malaze apod. Takze moje zkusenost velmi pozitivni, neslo poznat, ze by byla aplikovana prisne opatreni. Tak zdar cestovani

Airbnb

(Antonín Kaěpar, 1. 11. 2020 6:16)

Platí povinné testy pro ubytování v soukromých bytech přes airbnb?
Děkuji.

Praha

(Josef, 31. 10. 2020 18:59)

Dobry den
Letíme 7.11. primym letem z Prahy na Kanary
Budeme potrebovat test?
Navrat 21.11 primam letem Las Plamas-Praha.
Budeme potrebovat test po navratu do Prahy.

Dekuji

Možnosti testování na Kanárských ostrovech

(Věra, 31. 10. 2020 8:09)

Dobrý den,poletím 9.11.2020 na Gran Canaria z Málagy,jaké jsou možnosti testování v Málaze, případně po příletu na ostrov,abych nemusela trávit drahocenný čas na pokoji, čekáním na výsledek testu. Má někdo zkušenost s testováním ve Španělsku,cenami testů ap?
Díky za každý tip.

Re: Možnosti testování na Kanárských ostrovech

(Hozy, 31. 10. 2020 10:48)

Videl jsem letos davy obyvatel ŠPA čekajích na více místech v ulicích na odběr potřebný k testu.Takže ani náhodou....Místo drahé rekreace čekání na nejistý test na covid 19!!!

Re: Možnosti testování na Kanárských ostrovech

(Dan, 31. 10. 2020 14:20)

A smí se vůbec cestovat mezi Andalusii a Kanáry v době perimeter lockdown?

Test na Covid19

(Honzy, 30. 10. 2020 19:25)

Asi tímto opatřením kanárské ostrovy přijdou o další potencionální turisty!!!

Re: Test na Covid19

(Karel Grancanariaforum, 31. 10. 2020 0:15)

to je možné, ale lepší žádní než nakažení s následujícím lockdownem na půl roku

Re: Re: Test na Covid19

(Honzy, 31. 10. 2020 10:41)

Vy těm testům 100% věříte.Nákaza se může projevit i po předložení testu.Vypadá to,ze první turisty jen pouhé oznámení požadavku na test odrazuje uvažovat o cestě,ba někteří rezervace již ruší!!!Požadavek na test ne starší než 72hodin,je též absurdní,když na cestu musíte počítat jeden den,další na přípravu,tudíž vám zbývá na test jeden den a ani Vám výsledek testu neřeknou dříve než za 48 hodin u nás spíše ještě později!! A nechat se testovat na místě rekreace je též určitě "zážitek" !!!

 

 

 
TOPlist