Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská vláda se bude krádeži svých letišť bránit u soudu

10. 2. 2015

letiste.jpg

Situace mezi kanárskou autonomií a Madridem se přiostřuje. Ve hře je poměrně vážná šachová figurka na politickém poli a to je privatizce společnosti AENA, která spravuje a vlastní španělská letiště, včetně těch kanárských. 

Autonomní vláda a zejména její předseda Paulino Rivero argumentují madridské vládě, že kanárské ostrovy bez kontroly letišť by byly vydány novému soukromému majiteli vlastně na milost. 

Aktuálně se proti provotizaci kanárských letišť postavil ministr dopravy a místního rozvoje kanárské autonomní vlády, Domingo Berriel, který Madrid varoval, že se kanárské ostrovy budou bránit privatizaci všemi prostředky včetně soudních.

Po sporu kolem těžby ropy u kanárských břehů, kterou Madrid prosazoval nehledě na přání politiků i kanárských obyvatel a z obavy před výsledkem raději zakázel referendum k této otázce, je na stole další vážný problém. Kanáry se cítí postupem Madridu právem ohroženy, když se obávají zejména nevyzpytateného jednání nového majitele společnosti a možného zdražování letištních poplatků. To by samozřejmě způsobilo odchod většiny nízkonákladových aerolinek, které vozí na ostrovy skoro polovinu turistů a následný výpadek v turistickém ruchu, který by v konečném důsledku způsobil ještě větší nezaměstnanost a bídu mezi obyvatelstvem. 

Berriel na půdě kanárského parlamentu při interpelacích uvedl jasně, že kanárské ostrovy budou uplatňovat právo, dané Statutem autonomie (smlouvou mezi Kanárskými ostrovy a Španělskem), převzít a vlastnit letiště, o které stát ztratil zájem a chce jejich řízení a vlastnictví přenechat soukromé společnosti.

Kanárská vláda opakovaně žádala španělskou centrální vládu o vytvoření modelu společného spravování kanárských letišť, ale bez úspěchu. 

Kanárská letiště jsou velmi významnou částí majetku společnosti AENA, tvoří ročně 20% zisku této společnosti, ačkoliv se na jejím zadlužení podílejí jen 4%. 

Společnost AENA zítra vstupuje na burzu, což je prvním krokem k privatizaci zatím minoritního akciového podílu. 

 

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist