Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárská vláda se rozhodla přitvrdit v boji proti koronaviru

28. 8. 2020

torres.jpg

Rozhodli jsme se, že na ostrově, kde je během posledních sedmi dnech více než 100 pozitivních na 100 000 obyvatel, bude během následujících 15 dnů pozastaven jakýkoli druh činnosti nebo aktivit, uvnitř, venku, ve kterých se účastní více než 10 lidí, ať už jde o sport, náboženství, sociální, kulturní ... vše je pozastaveno“, řekl dnes pozdě odpoledne po jednání kanárské vlády novinářům její předseda Ángel Víctor Torres. A bylo vidět, že se mu to neříká lehce. 

Pohledem na evidenci případů nového koronaviru se dá za minutku zjistit, že vládní restrikce se týkají aktuálně jen ostrova Gran Canaria, kde je za posledních sedm dní již 101 případ Covid na 100 tisíc obyvatel. Lanzarote to pak čeká zřejmě zítra, nyní je na "počtech" 99. Ostatní ostrovy včetně Tenerife se toto nařízení netýká a pokud se nestane něco mimořádného, asi hned tak týkat nebude. Tam je "nemocných" prostě méně. 

Předseda vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres dále oznámil, že při překročení 100 případů na každých 100 000 obyvatel se tvrdé postihy nebudou dotýkat jen zrušení všech akcí s účastí více než 10 lidí ať venku nebo uvnitř, a to akcí všeho druhu a charakteru, ale také uzavření všech denních pracovních center, uzavření všech restaurací bez výjimky o půlnoci, povinné používání roušek ve všech pracovních pozicích a také intenzivnější testování seniorů. (Denní pracovní centra (CDO) jsou střediska, která nabízejí lidem s kognitivními poruchami nebo mentálními poruchami pracovní uplatnění). 

Vláda všem obyvatelům Kanárských ostrovů dále důrazně doporučuje, aby omezili společenská setkání na minimum a současně, aby omezili své kontakty mimo rodinné prostředí. Jinými slovy, aby se vyjma práce a nezbytných nákupů setkávali jen s osobami, se kterými sdílejí společnou adresu. 

Vláda si kromě výše uvedených opatření ještě vyžádala od státu pomoc armády. Policejní složky Kanárských ostrovů budou posíleny prozatím stovkou vojáků, kteří budou pomáhat s trasováním osob, které se setkaly s nemocnými a také s kontrolou dodržování karantény. Posíleny budou i testovací laboratoře, otevřeny mají být některé z nich i 24 hodin denně. Odběrné místo, ke kterému se občané dostanou autem, bude umístěno ve Fakultní nemocnici doktora Negrína na Gran Canaria.

V maximální možné míře bude dále posílena policejní ostraha veřejných míst pro dohled, zda jsou plněna hygienická opatření, policie bude intenzivně postihovat porušování závazných pravidel. 

Opatření vstoupí zřejmě v platnost tuto sobotu, jakmile bude zveřejněno včetně všech detailů v Úředním věstníku Kanárských ostrovů (BOC). Budou v platnosti nejméně dalších patnáct dní.

Rozhodnutí vlády přichází po jejím mimořádném zasedání zaměřeném na sledování vývoje pandemie, která tento čtvrtek opět porazila absolutní rekord s 338 novými případy a dvěma novými úmrtími. Zvláště vážná je situace na ostrově Gran Canaria. Vláda zasedala společně se státními, regionálními a místními bezpečnostními silami a orgány a se zástupci obcí a vlád ostrovů Gran Canaria, Fuerteventura a Lanzarote a vedením města Las Palmas. 

Cílem těchto opatření je zastavit šíření viru, který tento měsíc zaregistroval více infekcí než za období od března do června, se zaměřením na hlavní město Gran Canaria Las Palmas, které se stalo epicentrem pandemie, i když ne tak smrtelné, jako v první vlně Covid-19.

Předseda kanárské vlády Torres dále upozornil, že pokud se čísla nezlepší a nařízená hygienická opatření a omezení nebudou dodržována, budou přijata přísnější a tvrdší opatření. Tato nová omezení budou pravidelně vyhodnocována a mohou být upravena nebo zpřísněna v závislosti na vývoji pandemie. 

Vyzývám k sociální a individuální odpovědnosti", řekl doslova Torres. "Chceme obnovit původní data a museli jsme proto učinit drastická rozhodnutí. Dodržování pravidel je klíčem ke zdraví a rozvoji naší země", řekl dále předseda kanárské vlády. Zdůraznil, že za každým obyvatelem Kanárských ostrovů nemůže stát policista, aby mu zabránil v porušování opatření k zastavení šíření pandemie.

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Už jsem to viděl

(Tomáš Večeřa, 1. 10. 2020 6:33)

Když jsem byl mladičký, poroučeli jsme větru a dešti, dneska přijímáme opatření ve Válce s mlokem / koronavirem. Oboje je zhruba stejně chytré, dělají to dost podobní Vůdci se zcela totožnými argumnety o dobru pro lid, a bude to mít semizdá stejný výsledek. Bídu a společenský svrab. Někdy jsem rád, že jsem starý a už to nějak doklepu. Ale pak se podívám na vnuky a ... boj s lidskou hloupostí je ovšem velmi obtížný.

hygienická nařízení

(Hegar, 2. 9. 2020 7:54)

Dobrý den, ani nejtvrdší nařízení není schopno omezit to, co je v přírodě běžné, záleží jen a pouze na individuální odolnosti a imunitním systému jednotlivce. Takže opatření, která se valí světem, je vidět, že vůbec nejsou účinná, proto jejich vynucování pod pohrůžkou pokut a žalářování je za hranou lidské důstojnosti.

Re: hygienická nařízení

(Snelinger, 4. 9. 2020 18:06)

Souhlasím, přestaňte nás všechny strašit a omezovat.Každý by měl vědět, jak se o sebe starat-kdo chce, ať si nosí roušku, ale do ničeho nás nenuťte! Celý svět je "vyplašený" a co bude až udeří chřipka? Asi zapomeneme na celou hysterii covidu a budeme nutit lidi do očkování proti chřipce, ale proti jakému typu? Já chci žít normálně a bez omezování - nejsem robot.

 

 

 
TOPlist