Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárské ostrovy čekají extrémní teploty a africký prach

6. 7. 2020

8419.jpg

Kanárské ostrovy čeká doslova pekelný týden. Velmi silná calima a teploty až 44 stupňů Celsia. Generální ředitelství pro bezpečnost a mimořádné situace vlády Kanárských ostrovů vyhlásilo varování před nebezpečím lesních požárů. 

Kanárské ostrovy jsou od dnešního rána v pohotovosti před nepříznivou meteorologickou situací. Po doslova horkém víkendu, kdy v horské oblasti Tirajana šplhala rtuť až na 37 stupňů, se přes noc na pondělí příliš neochladilo.Již dnes ráno naměřili meteorologové ve městě Agüimes 36 stupňů, tedy nejvyšší teplotu na celém souostroví. I v dalších obcích na Gran Canaria padaly rekordy. V Tejeda bylo v 9 ráno dosaženo 35 stupňů, stejná teplota byla naměřena v San Bartolomé de Tirajana, ve vnitřních oblastech okresu Mogánu,  v La Aldea de San Nicolás pak 33, stejně tak v okolí Teroru, Firgasu, Valleseca, Santa Brígidy a San Mateo. Gáldar a Artenara hlásily 32 stupňů.

Prognóza Státní meteorologické agentury (Aemet) je taková, že teploty v nadcházejících dnech stále porostou a dosáhnou lokálně až 44 stupňů, zejména ve vyšších polohách. Ke snížení teplot (28-30 stupňů) by mělo dojít až v polovině týdne, poté však opět porostou a vysoké vydrží až do neděle. Aemet také upozorňuje ve své předpovědi pro pondělní odpoledne na velmi silnou calimu, tedy vysoký obsah afrického prachu v ovzduší. Ta se následně nad ostrovy vrátí v závěru týdne, ve čtvrtek a pátek. Animace calimy je ZDE.  

To vše přimělo vládu Kanárských ostrovů, aby v pondělí ráno vyhlásila varování před vysokými teplotami a před nebezpečím lesních požárů na pěti ostrovech: Gran Canaria, Tenerife, La Palma, La Gomera a El Hierro. Pro všechny ostrovy platí pro toto pondělí základní, tedy žluté varování a pro jih ostrova Gran Canaria dokonce oranžový stupeň (druhý ze třech). Výstraha je zatím v platnosti od 11:00 do 18:00 hodin. Nejsilnější calima bude zejména na ostrovech Lanzarote a Fuerteventura. Pokud jde o teploty, ve vnitrozemských oblastech s vyšší nadmořskou výškou všech ostrovů porostou v principu celý týden, vyjma středy, ke 35 stupňům Celsia a budou schopny lokálně dosáhnout až 40 stupňů, zejména v jižní a západní části ostrova Gran Canaria.

Obyvatelstvu se nedoporučuje vycházet ven, nezdržovat se na přímém slunci, při silné calimě nevětrat a především dodržovat pitný režim. Výstrahy meteorologů jsou přehledně ZDE

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist