Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárský parlament bude jednat o rozpočtu na rok 2018

5. 11. 2017

presupuesto-2018.jpg 

Podle zveřejněných údajů se jedná o největší rozpočet v historii kanárské autonomie. Ministryně financí Rosa Dávila očekává, že na příjmové stránce bude získáno více než 8,2 miliardy eur, což by mělo být také zcela vyčerpáno.

Místní vláda chce vyšší příjmy využít a vynakládat výrazně více peněz na veřejné práce, cestovní ruch, vzdělání a školství, jakož i na podporu zaměstnanosti a zdravotní péči.

Rozpočet mimo jiné navrhuje daňové úlevy. Zvláště rodiny by měly být osvobozeny od daně z příjmů (IRPF). Budou dále zavedeny nové příspěvky pro školní potřeby a mimo jiné i pro lékařskou péči během těhotenství. Kromě toho by od základu daně měla být možnost odepsat až 10% investic potřebných k úpravám obytných nemovitostí, aby se zvýšila jejich energetická účinnost. Zde je limit 7 000 eur.

Nejdůležitější změny by se však měly objevit v oblasti IGIC, kanárské obdoby DPH. Podle plánu Ministerstva financí by již nadále nemusely malé podniky s obratem do 30 000 eur odvádět IGIC. Mladí lidé (do 35 let), kteří si koupí první nemovitost, by měli zaplatit sníženou sazbu IGIC ve výši 3% místo 7%. Snížena by měla být také sazba IGIC pro telefonní služby, opět na 3% místo 7%. 

Je nutné zdůraznit, že to je návrh kanárské vlády, který může ještě v parlamentu doznat změn. Vláda nemá v parlamentu většinu a tak se dá očekávat tuhý odpor opozice.

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 
TOPlist