Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kanárský parlament požaduje referendum o těžbě ropy

25. 2. 2014

p2207602_resize.jpg

Plenární zasedání kanárského parlamentu schválilo dnes, 25.2.2014, nadpoloviční většinou, žádost centrální madridské vládě o vyhlášení referenda o těžbě ropy při východním pobřeží kanárských ostrovů.  

Otázka, kterou by měli obyvatelé kanárských ostrovů odpovědět, by měla znít : "Souhlasíte s tím, aby nadnárodní společnost Repsol těžila ropu u pobřeží našich ostrovů?".

Iniciativa na vyvolání referenda vzešla z dílny vládního kabinetu a byla schválena celkovým počtem 38 poslanců pro, proti bylo 21 poslanců. Návrh požadavku, předložit madridské vládě požadavek na vypsání referenda, přednesl parlamentu předseda kanárské vlády Paulino Rivero a podpořiy ho poslanecké kluby vládnoucích nacionalistů a socialistů s podporou menších politických stran. 

Proti byli lidovci, kteří na kanárských ostrovech volby v roce 2011 prohráli, ale vyhráli je v celostátním měřítku. Předseda jejich klubu, Miguel Cabrera Pérez-Camacho, zdůraznil v diskuzi před hlasováním, že "referendum nemůže být schváleno", protože je protiústavní neboť je zcela mimo rámec kompetencí autonomní oblasti, vytýčených ústavní smlouvou mezi Španělskem a Kanárskými ostrovy.

Samozřejmě, kanárská vláda učiní všechny možné právní a politické kroky, aby nebyla ropou ohrožena budoucnost souostroví, řekl Paulino Rivero. Několik dní před tím však referendum jako ryze protiústavní označil ministr hospodářství madridské vlády, José Manuel Soria López.   

Vytisknout

 
 

 

 
TOPlist